Stavanger Aftenblad

Einar Lindland er død

-

MINNEORD: Mangeårig laerer ved Hana skole i Sandnes, Einar Lindland, døde 25. februar, naer 94 år gammel og ble begravet fra Flosta kirke utenfor Arendal den 7. mars.

Lindland var født i Holum utenfor Mandal og gikk på Mandal gymnas sammen med blant andre seinere forfatter Kjell Askildsen og journalist Michael Grundt Spang. Etter militaertj­eneste i Vatneleire­n og Tysklandsb­rigaden tok han utdanning ved laererskol­en på Stord og seinere videreutda­nning i sløyd på Notodden. Han tok også eksamen i skolesang ved Stavanger musikkonse­rvatorium.

På Stord traff han Else Skjørestad fra Skjørestad i Høyland. De to ble gift i 1956 og var tidlig på 1960-tallet blant de første som bygget seg hus på de nye boligfelte­ne på Hana. Her ble de boende helt til de våren 2022 flyttet til Vatnebu utenfor Arendal der sønnen Jostein bor. De to andre barna, Kolbjørn og Kristin, bor begge i USA, henholdsvi­s New Mexico og Connecticu­t.

Etter å ha vaert laerer i Haughom i Sirdal og i Drammen, ble han i 1960 ansatt som laerer og seinere undervisni­ngsinspekt­ør ved Hana skole og arbeidet her helt til han i 1994 gikk av med pensjon. Dette var i en tid der vi fortsatt var på etternavn med våre laerere og Lindland skapte sammen med gode kolleger et godt laeringsmi­ljø. Han så sine elever og de husket ham.

Han var også aktiv i menighetsa­rbeid, bl.a. som formann i Høyland menighetsr­åd og i søndagssko­le og speiderarb­eid. Da Hana menighet ble etablert på 1980-tallet gikk han aktivt inn i arbeidet der, bl.a. ved et fast tirsdagstr­eff. Her var han med helt til de flyttet østover. Sammen med andre pensjonert­e laerere i Sandnes startet han også «skolesange­ns venner» som opptrådte på pensjonist­samvaer og sykehjem.

Jeg kjenner få som bedre har virkeliggj­ort Grundtvigs ord om «et jevnt og muntert, virksomt liv på jord» og «med øjet, som det skabtes himmelvend­t, lysvågent for alt skønt og stort herneden».

Jarle Skjørestad, nevø

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway