Stavanger Aftenblad

Pålegg er ikke «tvang»

LEDER: Politikere bør vaere tilbakehol­dne med å blande seg inn i forholdet mellom partene i arbeidsliv­et. Sensor-mangelen i Stavanger bør løses mellom skolesjef og laererne.

-

Er det «tvang» å pålegge laerere å vaere sensor ved muntlig eksamen, så lenge dette varsles i rett tid? Dette har blitt et sentralt spørsmål i Stavanger kommune, hvor det har vist seg at for få laerere har meldt seg frivillig til å vaere sensor ved muntlig eksamen ved andre skoler enn der de selv arbeider.

Skolesjefe­n i Stavanger har varslet at han vil måtte ta grep for å få avviklet eksamen for elevene:

«Kommunen er pliktet til å gjennomfør­e lokalt gitt eksamen, og derfor må vi vurdere tiltak. Frem til nå har det vaert en frivillig ordning å vaere sensor, og rektorene motiverer sine laerere for å ta på seg sensoroppd­rag, men nå vurderer Stavanger kommune å gjøre strukturel­le endringer for å kunne avvikle eksamen. Det kan bety at laerere blir pålagt å vaere sensor. Vi har som oppgave at elevene ikke rammes, og får gjennomfør­t eksamen som forutsatt», sier Pedersen til Aftenblade­t.

Utdannings­forbundet sier at mangelen på frivillige sensorer ikke er resultat av en organisert aksjon, etter at det ble brukt tvungen lønnsnemnd for å avslutte laererstre­iken i fjor. Mistanken melder seg likevel om at «noen har snakket sammen», mer uformelt.

Når folkevalgt­e i Stavanger, med Høyres ordførerka­ndidat i spissen, går såpass høyt på banen i denne saken og hevder at de er motstander­e av «tvang», er det etterlatte inntrykket at de vil vingestekk­e skolesjefe­n, som represente­rer Stavanger kommune som arbeidsgiv­er. Det er et uheldig signal.

Trepartssa­marbeidet i arbeidsliv­et er et viktig prinsipp, og vi mener at et pålegg om å ta på seg sensoroppg­aver innenfor arbeidstid­a absolutt ikke kan betraktes som et maktovergr­ep. Det er snakk om en lovpålagt oppgave for Stavanger kommune, altså å la elevene få gjennomfør­t eksamen. Arbeidsgiv­er har, og bør ha, anledning til å bestemme hva de ansatte skal gjøre, innenfor de rammene lovverket og tariffavta­lene setter.

Skolesjefe­n understrek­er også at de som eventuelt blir pålagt å jobbe som sensor, vil få godtgjørel­se for dette på lik linje med dem som melder seg frivillig.

Vi håper at denne konflikten kan løses raskt, slik at elevene ikke igjen blir uskyldige ofre for dårlig stemning i skolen. Og uten at viktige prinsipper for forholdet mellom arbeidstak­ere, arbeidsgiv­ere og folkevalgt­e settes i spill.

Det er ikke «tvang» å pålegge laerere å utføre laereroppg­aver i arbeidstid­a.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Rektor Finn Lea ved Kannik skole i Stavanger. Han synes det er trist at ikke flere laerere har meldt seg til tjeneste som sensor ved muntlig eksamen.
PÅL CHRISTENSE­N Rektor Finn Lea ved Kannik skole i Stavanger. Han synes det er trist at ikke flere laerere har meldt seg til tjeneste som sensor ved muntlig eksamen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway