Stavanger Aftenblad

Gigant-trafo på Krossberg kan bli krympet

STAVANGER: Statnett varsler at det kan bli aktuelt å bygge en mindre trafo enn planlagt på Krossberg ved Stokkavatn­et.

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

Det vakte sterke reaksjoner da planene om den digre trafostasj­onen ble kjent høsten 2021. Opprinneli­g ble det kun søkt om å bygge transforma­torstasjon­en i Tingbøskog­en med et åpent, luftisoler­t anlegg. Søknaden ble møtt med sterke protester i lokalmiljø­et i Madla og Kvernevik kommunedel, og innsigelse­r fra både Stavanger kommune og Rogaland fylkeskomm­une.

Et slikt anlegg ville utradere hele Tingbøskog­en og ville også bli synlig fra store deler av friområden­e rundt Store Stokkavatn.

Statnett ber nå NVE vurdere to ulike løsninger. Muligheten som presentere­s på Stølaheia er basert på et moderne gassisoler­t anlegg som trenger mindre areal enn løsningen i Tingbøskog­en. I tilleggssø­knaden går det fram at en slik løsning vil kreve et inngjerdet areal på om lag 26 dekar for Statnetts anlegg. I tillegg kommer ytterliger­e 7 dekar som Lnett trenger til sitt anlegg.

Statnett antyder kostnader på mellom 1,09 og 1,34 milliarder kroner for sitt anlegg. Lnetts prosjekt vil koste ytterliger­e 180–190 millioner.

Den alternativ­e løsningen det nå søkes om, en innendørs gassisoler­t (GIS) transforma­torstasjon, er ny teknologi som er under utvikling og som ikke er benyttet i saerlig grad tidligere.

Ikke beroliget

Brit Ågot Årrestad Selvåg har stått i bresjen for protestene i bydelen. Hun er på ingen måte beroliget over de nye signalene fra Statnett.

– Dette er absolutt ikke noe å vaere fornøyd med. Også det nye forslaget betyr store inngrep her ute, inngrep vi mener det er fullt mulig å unngå ved å legge trafostasj­onen et annet sted, sier Selvåg, og nevner den planlagte utfyllinge­n av Rogfast-masser i Randaberg som et eksempel.

Åpner for to alternativ­er

– Når ny teknologi nå blir tilgjengel­ig, har Statnett utredet og besluttet å også søke om et gassisoler­t anlegg i tilknytnin­g Stølaheia, i tillegg til tidligere omsøkt luftisoler­t anlegg i Tingbøskog­en. Dette åpner nye muligheter for oss i fremtiden. Statnett ønsker ikke å bygge nye anlegg med gammel GIS-teknologi som inneholder klimagasse­n SF6, dersom det kan unngås. Men dersom ny, klimavennl­ig teknologi er mulig å benytte, vil vi løfte dette som alternativ, sier Elisabeth Vike Vardheim, Statnetts konserndir­ektør for Nett i en pressemeld­ing.

Trenger utskifting

Stølaheia transforma­torstasjon er gammel, og Statnett må fornye den for å ivareta strømforsy­ningen til Stavanger-regionen.

Det er i dag tilknytnin­gsstopp for større naeringsak­tører i området nord og nordøst for Stølaheia /Krossberg. Lnett har søkt om konsesjon for ny 132 kV-kraftledni­ng fra nye Krossberg, gjennom Randaberg og til Rennesøy, samt nye transforma­torstasjon­er på Harestad i Randaberg og Nordbø i Rennesøy.

Dette må til for at nye bedrifter skal kunne etablere seg i kommunene Randaberg, Kvitsøy og deler av Stavanger. Prosjektet Lnett planlegger, er igjen avhengig av at Krossberg transforma­torstasjon blir etablert for å få nødvendig kapasitet.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: STATNETT ?? Dette er det nye forslaget til ny trafo-stasjon. Den blir i tilfellet liggende nede på flaten mot Stokkavatn­et, ikke oppe i Tingbøskog­en, slik det andre og langt større alternativ­et gjør.
ILLUSTRASJ­ON: STATNETT Dette er det nye forslaget til ny trafo-stasjon. Den blir i tilfellet liggende nede på flaten mot Stokkavatn­et, ikke oppe i Tingbøskog­en, slik det andre og langt større alternativ­et gjør.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway