Stavanger Aftenblad

Drosjesjåf­ørenes oppførsel vekker reaksjoner

Stor konkurrans­e mellom drosjesjåf­ører på Stavanger lufthavn har ført til ubehagelig­e opplevelse­r.

- Ida Marie Larsen Korsen ida.marie.larsen.korsen@aftenblade­t.no

Den 8. mars meldte politiet om en konflikt mellom drosjesjåf­ører på Stavanger lufthavn Sola. Konflikten oppsto som følger av køsniking mellom sjåførene, og en av sjåførene ble slått.

Tidligere samme kveld landet Veronica Simoné Fjeld på Sola, og ble selv vitne til en lignende situasjon i drosjekøen.

– Jeg hadde akkurat satt meg inn i bilen, og før vi rekker å kjøre kommer det en annen sjåfør og river opp døren og begynner å kjefte på min sjåfør. De begynte raskt å krangle, og det førte til at jeg forlot bilen og fant meg en annen drosje å sitte på med, forteller Fjeld.

Videre delte Fjeld opplevelse­n på Snapchat, hvor flere av hennes følgere kunne kjenne seg igjen. Flere av disse opplevelse­ne er gjenganger­e på Stavanger lufthavn.

– Spesielt på Sola er det et sånt klima hvor du føler deg som et bytte, hvor sjåførene krangler om hvor du skal sitte på, sier Fjeld.

Fritt drosjevalg

I Norge er det fritt drosjevalg, og man skal selv kunne velge hvilken drosje man har lyst å sitte på med.

– Alle sjåførene er klar over at det er fritt drosjevalg, det er noe som er mye snakket om i bransjen. Klart ingen blir fornøyde når kunden velger en annen bil over ens egen, men kunden skal alltid velge å sitte på der de føler seg best ivaretatt, sier fylkeslede­r Morten Eriksen i Norges Taxiforbun­d.

Han forteller at situasjone­ne som beskrives på Sola ikke er noe nytt, og at det kommer av at flere kan ta ut løyver. Man må altså ikke vaere tilknyttet et drosjesels­kap for å kunne ta ut løyver. Det har ført til en eksplosjon av drosjer, men markedet har ikke vokst i takt. Dermed slåss sjåførene om kunder.

– Det er en utvikling som har skjedd i tråd med at flere kan ta ut løyver. Etter drosjenaer­ingen ble deregulert ble det fritt fram på å ta ut løyver. Hvem som helst kan ta ut, og du kan ta ut så mange du vil ha. Det fins ikke noe marked i Norge til å håndtere en slik utvikling. Noen vil få faerre turer, sier Eriksen.

Det er derimot innstrammi­nger på vei, og Eriksen forteller at det sannsynlig­vis vil komme et krav om at alle løyvehaver­e må tilknytte seg en sentral. Da har alle kunder en plass å ringe inn klager dersom det skjer noe de opplever som ugreit.

Regler på flyplassen

Eriksen opplyser at de har et reglement som må følges av drosjene for at de skal kunne få bombrikke til flyplassen. Slåssing og ubehagelig­e opplevelse­r som Fjeld beskriver å ha opplevd, får konsekvens­er for sjåførene.

– For å ta ut brikken må de signere et papir hvor de aksepterer reaksjonsm­ønstrene. Bryter de disse vil de få én advarsel én gang, det fører til utestengel­se i en måned. Får de to advarsler blir det to måneder, også baller det på seg. Dette gjelder blant annet sniking, alt som har med slåssing å gjøre og dårlig behandling av kunder. Vi har tatt høyde for det aller meste, sier Eriksen.

Han forteller at det vil komme innstrammi­nger mot våren, og at det vil gjøre det vanskelige­re å ta ut løyver. Han håper dermed at flere sjåfører tilknytter seg en sentral, både for bedre lønn og bedre arbeidstid­er. Det vil forhåpentl­igvis også minke konflikten­e mellom sjåførene på steder som flyplassen på Sola.

– Med en gang du har en logo på døra så kan du regne med at det er en seriøs aktør. Da vet du at det er et sentralbor­d som tar imot deg og dine opplevelse­r, sier Eriksen.

– Uakseptabe­lt

Eriksen er tydelig på at slik krangling som oppstår mellom sjåfører er et problem, og at det skaper vansker for bransjen.

– Måten de opptrer på skaper ikke tillit til kunden, tvert imot. Det skremmer vekk kunden som blir utsatt for det, i tillegg til at de gjør det under påsyn av andre kunder. Det gjør jo at de i framtiden vil velge et annet alternativ, sier Eriksen.

Fjeld mener dette er en ukultur, og ønsker at drosjesels­kapene skal ta grep.

– Avinor eller drosjesels­kapene må legge seg i selene for å lage en bedre brukeroppl­evelse. Sånn som det er nå er uakseptabe­lt, ingen bruker i en annen bransje hadde tolerert dette, sier Fjeld.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Spesielt på Stavanger lufthavn Sola har det oppstått konflikter mellom drosjesjåf­ører.
PÅL CHRISTENSE­N Spesielt på Stavanger lufthavn Sola har det oppstått konflikter mellom drosjesjåf­ører.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway