Stavanger Aftenblad

– Det er urovekkend­e og hjerteskja­erende

SANDNES: Petra Miriam Renberg (19) har endelig fått hjelpen hun trenger, på Sandnes DPS. Nå vil SUS legge ned én av to sengeposte­r på avdelingen. Pasienter og pårørende er rystet over avgjørelse­n.

- Camilla Klovning camilla.klovning@aftenblade­t.no

Petra (19) rammes av nedleggels­en på Sandnes DPS:

Det er urovekkend­e og hjerteskja­erende at de legger ned noe som er så flott. De ansatte på Varatun er kjempeflin­ke og gjør en fantastisk jobb. Her har jeg endelig fått den hjelpen jeg trenger, sier Petra Miriam Renberg.

19-åringen har de siste fire ukene har vaert pasient ved Sandnes distriktsp­sykiatrisk­e senter (DPS), og kan ikke skryte nok av behandling­en hun har mottatt.

Derfor reagerer hun også sterkt på at Stavanger universite­tssjukehus (SUS) har varslet at de vil legge ned 13 sengeplass­er på Sandnes DPS på grunn av mangel på psykiatere.

– Både personalet og vi som er pasienter fikk onsdag beskjed om at avdelingen skal legges ned allerede 1. mai. Det betyr at vi må omstille oss til en helt ny hverdag på bare seks-åtte ukers varsel, sier Petra.

Er opprørt

Hun forteller at hun hadde det vanskelig da hun ankom Varatun, men at hun har fått svaert god hjelp. Det bekrefter også pappa Tore Renberg.

– Det er en ufattelig stor forskjell på Petra for fire-fem uker siden og Petra i dag. Hun har lagt ned en stor innsats selv, men uten hjelpen hun har fått på Varatun ville vi vaert et helt annet sted. Derfor opprører det oss at avdelingen skal legges ned, sier Tore Renberg.

Petra har fått oppfølging for psykiske lidelser siden 2018, og mottatt behandling flere steder. For et snaut år siden fikk hun diagnosen bipolar lidelse.

– Først nå har jeg fått hjelp til å finne ut hvordan jeg kan leve et godt liv med sykdommen, sier Petra, som nylig flyttet hjemmefra til egen leilighet i Sandnes.

Erfaringen­e hennes fra Sandnes DPS er at de ansatte trives på avdelingen, og at de tar seg god tid til pasientene.

– Vi fikk vite at årsakene til nedleggels­en er mangel på spesialist­er, overleger og psykologer, og at det ikke er forsvarlig å drive døgnavdeli­ngen videre. Men jeg opplever ikke at det er dårlig bemanning på Varatun. Snarere tvert imot, sier 19-åringen.

Føler seg sett

Hun ble utskrevet fra Sandnes DPS torsdag, men er klar på at hun fortsatt vil trenge hjelp også i framtiden.

– På Varatun har jeg blitt møtt av gode tiltak og utrolig flinke behandlere og miljøarbei­dere som virkelig har sett meg og gitt meg den tryggheten jeg trenger.

– De har brukt tid og involvert seg på en måte som er helt ny for meg. Å vite at det finnes et sånt sted gir en uvurderlig trygghet, sier Petra Miriam Renberg.

Både hun og pappa Tore Renberg påpeker at nedleggels­en av 13 sengeplass­er fra 1. mai – og trolig ytterliger­e 13 i løpet av våren – motsier de politiske signalene om at psykisk helsevern skal prioritere­s.

Senest i sykehustal­en 17. januar sa helse- og omsorgsmin­ister Ingvild Kjerkol (Ap) at helsefore– takene skal prioritere psykisk helse.

«Helseforet­akene har fått en klar marsjordre om å spare inn andre steder enn i psykisk helse og rus. Det er positivt at helseminis­teren sier at feltet psykisk helse må prioritere­s», sa Psykologfo­reningens president Håkon Kongsrud Skard til Dagens Medisin etter talen.

Vanskelig å begripe

Likevel legger SUS-ledelsen altså ned sengeposte­n på Sandnes DPS.

– Her tilbys det 26 senger til mennesker som trenger hjelp.

Klinikksje­fen sier at SUS vil åpne flere senger ved Stavanger DPS for å kompensere for nedlegging av sengeplass­ene i Sandnes. Det betyr altså at dette utelukkend­e handler om en utarming av tilbudet i Sandnes.

Heidi Bjerg, gruppelede­r i Sandnes SV

Hvis andre avdelinger skal ta imot oss, betyr det jo at venteliste­ne blir enda lengre, sier Petra Miriam Renberg.

– Hva sier du til uttalelsen om at dette ikke rammer pasientene?

– Det er jeg dypt uenig i. Folk er allerede kjempebeky­mret, og jeg fatter ikke hvordan de skal klare å fikse dette på så kort tid. For en måned siden hadde jeg ikke vaert i stand til å ta denne kampen, men nå kjenner jeg at jeg gløder innvendig, sier hun.

For pappa Tore Renberg er nedleggels­en vanskelig å akseptere.

– Vi har vaert utrolig glade for samtalene og oppfølging­en både Petra og vi som pårørende har fått på Varatun. Det gjør bare paradokset og ironien ved nedleggels­en enda større, sier Renberg, som har opplevd Sandnes DPS som et velfungere­nde sted hvor datteren faktisk har blitt bedre.

– Derfor er det absurd og umulig å forstå at SUS velger å legge det ned. I stedet burde de se på det som et eksempel til etterfølge­lse, sier han.

Svaert sårbare

Som far og pårørende spør han seg nå om hvor Petra og de andre pasientene ved Sandnes DPS skal gjøre av seg etter 1. mai.

– Dette er mennesker i krise, og det er hjerterått at de blir fratatt hjelpen når de først opplever å få den. Min påstand er at kostnadene ved å legge ned denne avdelingen er katastrofa­le, sier Tore Renberg.

Klinikksje­f Sølve Braut ved Stavanger universite­tssjukehus (SUS) uttalte i onsdagens pressemeld­ing at han gjerne skulle sett at SUS klarte å drive sengeposte­ne i Sandnes videre.

– Det er en fryktelig lei situasjon, men når vi ikke har nok spesialist­er, er det dessverre ikke forsvarlig å videreføre døgntilbud­et, sa Braut.

Klinikk psykisk helsevern for voksne har over lengre tid hatt rekrutteri­ngsproblem­er, og at antallet spesialist­er nå er så lavt at SUS ved flere enheter er svaert sårbare i forhold til drift.

Kan miste alle sengene

I virksomhet­srapporten for januar, som ble behandlet på styremøtet 21. februar, heter det også at sykehuset ikke hadde kunnet drifte alle steder uten gjøre bruk av spesialist­er innleid fra vikarbyrå.

– Utfordring­ene har økt den siste tiden. Til tross for at vi har gjennomfør­t en rekke tiltak, er vi dessverre kommet dit at vi per dags dato ikke kan drifte sengeposte­ne på en forsvarlig måte, sa Braut i pressemeld­ingen.

I første omgang innebaerer det at Sandnes DPS må legge ned en av to sengeposte­r fra og med 1. mai. Det tilsvarer 13 senger.

Dersom klinikken ikke lykkes med å finne en varig løsning for å håndtere spesialist­mangelen på Sandnes DPS innen utgangen av mars, vil også den andre sengeposte­n bli lagt ned i løpet av våren 2023.

– Det føles som om noen bare strammer knyttneven og gir deg en på trynet. At dette ikke handler om økonomi setter jeg også et stort spørsmålst­egn ved. Varatun er åpenbart et trygt og godt sted for pasientene. De redder jo liv der, sier Tore Renberg.

Reagerer sterkt

Også flere politikere i Sandnes reagerer nå på nyheten.

– Klinikksje­fen sier at SUS vil åpne flere senger ved Stavanger DPS for å kompensere for nedlegging av sengeplass­ene i Sandnes. Det betyr altså at dette utelukkend­e handler om en utarming av tilbudet i Sandnes, sier gruppelede­r Heidi Bjerga i Sandnes SV.

– Jeg er redd dette kan føre til at hele tilbudet forsvinner, og en slik sentralise­ring kan vi rett og slett ikke akseptere, legger hun til.

Arne Buchholdt Espedal, gruppelede­r i Sandnes Ap, er enig.

– Jeg reagerer sterkt på at det planlegge å legge ned sengeposte­n ved Sandnes DP. Det vil gi et betydelig dårligere tilbud til pasientene, og vil saerlig gå utover de mest sårbare, sier Espedal.

Han mener at nedleggels­en også vil legge et stort press på mestringse­nheten, som er kommunens enhet for psykisk helse.

– Jeg forventer at Helse Stavanger gjør enda mer for å skaffe nødvendig personell. Dette er en uholdbar situasjon, sier Espedal.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Petra Miriam Renberg har tilbrakt de fire siste ukene på Sandnes DPS. Hun er full av lovord om sengeposte­n som nå skal legges ned.
KRISTIAN JACOBSEN Petra Miriam Renberg har tilbrakt de fire siste ukene på Sandnes DPS. Hun er full av lovord om sengeposte­n som nå skal legges ned.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway