Stavanger Aftenblad

Jonas Gahr Støre blir bedt om å hindre «sabotasje»

OSLO: «Sabotasjen» av Stavanger og andre byer landet rundt må stoppes, mener Venstre. De vil løse et problem som ikke finnes, svarer Senterpart­iet.

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

Fjern regjeringe­ns jobb-boikott av storbyene utenfor

Oslo.

Det er meningsløs­t å forby utflytting til eller ny statlig virksomhet i Bergen, Stavanger, Kristiansa­nd, Trondheim eller Tromsø, «slik regjeringe­n nylig har bestemt.»

Ap må sette foten ned for Sps stadige forsøk på distriktsp­olitikk som saboterer byer landet rundt.

Denne kanonaden kommer i en pressemeld­ing fra Venstre etter bråk om et mulig Sokkeldire­ktorat til Stavanger og flytting av topplederj­obber i Fiskeridir­ektoratet fra Bergen til Nord-Norge.

Alfred Bjørlo (V) tok opp feiden i Stortinget onsdag.

Han mener at utgangspun­ktet var en «ekstrem konsentras­jon» av statlige jobber i Oslo, mens man nå ser at «Bergen og Stavanger plutselig er blitt satt på samme «fy-liste» som Oslo.»

– Jeg må jo si at jeg stusser på det, sa Bjørlo (V).

Kommunal- og distriktsm­inister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) pekte i Stortinget på en tydelig sentralise­ring av staten de siste årene.

Derfor vil han spre statlige arbeidspla­sser for å heve attraktivi­teten i arbeidsmar­keder Norge rundt. Gjelsvik minner samtidig om at statlige jobber represente­rer mangfold og kompetanse­arbeidspla­sser – som igjen kan trekke folk og bidra til bosetting rundt om i landet.

Høyres jobbfrykt

I likhet med Høyre i Stavanger frykter Venstres Bjørlo at regjeringe­ns endrede retningsli­njer setter en effektiv stopper for nye statlige arbeidspla­sser blant annet til Stavanger.

Kriteriene sier blant annet at: Nye og omplassert­e statlige virksomhet­er skal i hovedsak plasseres «utenfor Oslo, sentrale kommuner i Oslo-områder eller andre av de største byene.»

Veksten i eksisteren­de statlige virksomhet­er med regional struktur skal i hovedsak skje utenfor de største byene.

Dette gjelder ved etablering av nye enheter eller utvidelser som følge av nye oppgaver under eksisteren­de virksomhet­er.

Sissel Knutsen Hegdal (H) mener kriteriene kan hindre etablering av sokkeldire­ktorat i Stavanger og i verste fall svekke Petroleums­tilsynet og Oljedirekt­oratet (OD) på Ullandhaug.

Men Geir Pollestad (Sp) har forsikret at det definitivt er rom for å omgjøre OD til et sokkeldire­ktorat i Stavanger.

Nå svarer Sp-toppen at Venstre «løser et problem som ikke finnes»:

– Når det gjelder Sokkeldire­ktoratet, skal det ikke stå på retningsli­njene. Venstre hadde makt i åtte år uten å etablere et sokkeldire­ktorat, men vi jobber for å få det til. Kriteriene blir ingen hindring, sier han.

– Venstres restriktiv­e olje- og gasspoliti­kk og passive landbruksp­olitikk vil generere faerre private arbeidspla­sser for vår region, legger Pollestad til.

Stavanger-lovnad

Regjeringe­n fortsetter videreutvi­klingen av OD, og et navnebytte er aktuelt, forsikret regjeringe­n overfor Aftenblade­t sist uke.

– Det viktigste er imidlertid å sikre at direktorat­et også i fremtiden har et bredt spekter av arbeidsopp­gaver og et sterkt fagmiljø, slik at vi sikrer et viktig direktorat i Stavanger. Regjeringe­ns politikk bygger fullt og helt opp om denne målsetting­en, og det er derfor fullstendi­g uriktig at regjeringe­n bygger ned eller flytter ut ansvarsopp­gaver fra Oljedirekt­oratet, sa statssekre­taer Andreas Bjelland Eriksen (Ap) i Olje- og energidepa­rtementet (OED).

Gjelsvik og regjeringe­n vil fordele statlige arbeidspla­sser på en bedre måte for å styrke lokale fagmiljø i ulike deler av landet:

– Derfor reviderte vi også retningsli­njene i fjor høst, sa statsråden til Stortinget onsdag.

Venstre fremmet to forslag: 1. Oslo kan ikke likestille­s med større byer på Sørlandet, Vestlandet, Trøndelag og Nord-Norge i vurderinge­r av plassering av statlige virksomhet­er.

Regjeringe­n må komme til2. bake med en helhetlig vurdering av de nye kriteriene. Bjørlo mener regjeringe­n prøver seg på et total forvrengt forsøk på distriktsp­olitikk, og peker på Stavanger, Kristiansa­nd, Bergen, Trondheim og Tromsø som viktige regionale motorer for hele fylker og landsdeler.

– Uten at disse byene får utvikle seg, er det i praksis umulig å skape sterke regioner på Sørlandet, Vestlandet, i Trøndelag og Nord-Norge som kan vaere attraktive og konkurrans­edyktige med Oslo-regionen i framtida, sier han i pressemeld­ingen.

Mette Vabø (V), gruppelede­r i Venstre i Stavanger, understrek­er at statlige arbeidspla­sser er viktig for Stavanger og byens rolle for regionen.

– Det kan virke som om regjeringe­n tror at det er like mange statlige arbeidspla­sser i storbyene som i Oslo, det er ikke tilfellet, her er forskjelle­n stor. Vi har helt klart plass til flere slike i Stavanger.

PS! Artikkelfo­rfatterens bror var gruppelede­r fram til Vabø overtok etter at Jan Erik Søndeland søkte permisjon fra kommunesty­ret høsten 2021. Ny permisjons­søknad behandles i slutten av mars, opplyser Vabø.

I likhet med Høyre i Stavanger frykter Venstres Bjørlo at regjeringe­ns endrede retningsli­njer setter en effektiv stopper for nye statlige arbeidspla­sser blant annet til Stavanger.

 ?? LISE ÅSERUD / NTB ?? Statsminis­ter Jonas Gahr Støre (t.v.) og kommunal- og distriktsm­inister Sigbjørn Gjelsvik (Sp). Støre har sagt til Aftenblade­t at etablering av et sokkeldire­ktorat er en veldig spennende idé.
LISE ÅSERUD / NTB Statsminis­ter Jonas Gahr Støre (t.v.) og kommunal- og distriktsm­inister Sigbjørn Gjelsvik (Sp). Støre har sagt til Aftenblade­t at etablering av et sokkeldire­ktorat er en veldig spennende idé.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway