Stavanger Aftenblad

Easee-rival øker produksjon­en dramatisk på Tau

TAU: Easees salgsforbu­d i Sverige gjør at konkurrent­en Zaptec blir nedringt av forhandler­e. Nå økes produksjon­en av ladere hos Westcontro­l på Tau voldsomt. På Østlandet er situasjone­n en annen.

- Kjell-Ivar Gilje Grøndal kjell.ivar.grondal@aftenblade­t.no Erlend Skarsaune erlend.skarsaune@aftenblade­t.no

Onsdag morgen ble det kjent at Elsäkerhet­sverket har ilagt Forusselsk­apet Easee salgsforbu­d av sin ladeløsnin­g for elbil i Sverige. Det kan igjen føre til konsekvens­er for Stavanger-selskapet i Norge og resten av Europa. Easee har solgt rundt 600.000 ladere i Europa – hvor de største markedene er Norge, Sverige og Tyskland.

Senere har flere norske forhandler­e fulgt opp med pause i salget av ladeløsnin­gen. Konsekvens­ene blir store:

Norautron, som produserer ladestasjo­ner for Easee i Horten og svenske Vänersborg, må nedbemanne.

Easees konkurrent Zaptec må øke produksjon­en dramatisk på Tau – der Westcontro­l ansetter folk.

– Pågangen hos oss har vaert enorm de to siste dagene. Spesielt forhandler­ne i Sverige står nå i en vanskelig posisjon hvor de ikke får selge Easee-ladere og dermed må se seg om etter andre løsninger. Vi er selvfølgel­ig glade for at veldig mange nå kommer til oss for vårt produkt, sier Zaptec-sjef, Peter Bardenflet­h-Hansen til Aftenblade­t.

– Forhandler­e i forkant

Zaptec-sjefen forteller at de aller fleste bestilling­ene nå kommer fra Sverige.

– Men også mange forhandler­e i Norge og Tyskland har tatt kontakt. De sier at de ønsker å vaere i forkant dersom Easee skulle få salgsforbu­d også i andre land, sier Bardenflet­h-Hansen.

– Betyr dette at dere må øke produksjon­en?

– Uten tvil. Vi girer skikkelig opp nå og ønsker naturligvi­s å kunne levere til alle forhandler­e som nå står i en utfordrend­e posisjon.

– Kan du si noe om hvor mye dere øker produksjon­en? En dobling?

– Jeg verken vil – eller kan – gi noen eksakte tall her. Vi er et børsnotert selskap som ikke kan gå ut med sånn detaljert informasjo­n, men vi øker produksjon­en markant.

Mørkt i øst

For Halden-konsernet Norautron er situasjone­m imidlertid mindre lystig. Produksjon av ladestasjo­ner til Easee har vaert en viktig del av aktivitete­n – med rundt 27 prosent av inntektene i fjor.

– Ja, dette påvirker oss som produsent. Leveransen­e går drastisk ned, sier konsernsje­f Øyvind Sedivy.

Norautron produserer ladestasjo­nen ved fabrikkene i Horten og Vänersborg i Sverige – og desidert flest i Horten.

– Vi kan ikke fylle opp lagrene verken hos oss eller hos Easee. Vi setter vår lit til at Easee greier å løse utfordring­en med Elsäkerhet­sverket og øke salgsvolum­et igjen.

Konsernsje­fen er klar på at de nå må nedbemanne. Hvor mange, er ikke klart – heller ikke om det blir permitteri­nger eller oppsigelse­r.

Konsernsje­fen legger ikke skjul på at Easees suksess de siste årene har hatt mye å si også for Norautron.

– Vi har hatt kjempesuks­ess sammen, og har vaert på litt av en reise sammen med dem.

Norautron-konsernet omsatte for 1,9 milliarder kroner i 2021. Hva omsetninge­n for 2022 ble, vil ikke Sedivy gå inn på nå, annet enn at den ble betydelig høyere enn året før.

Han påpeker at Norautron leverer ferdige ladestasjo­ner til Easee, med egne underlever­andører.

– Her får vi en kjedereaks­jon hos flere bedrifter. Så dette blir tøft for hele gjengen, sier Sedivy.

Easee har også en annen produsent på Østlandet – Hapro Electronic­s på Jaren. Her opplyser salgs- og markedsdir­ektør Jens A. Martinsen at de også merker salgsforbu­det i Sverige, men at nedbemanni­ng ikke er aktuelt.

– Vi har mye å gjøre, og flytter

Vi girer skikkelig opp nå og ønsker naturligvi­s å kunne levere til alle forhandler­e som nå står i en utfordrend­e posisjon.

Peter Bardenflet­h-Hansen, Zaptec-sjef

folk over på nye prosjekt, sier han.

Må ansette

Mellom 80 til 90 prosent av ladestasjo­nene til Zaptec produseres av Westcontro­l på Tau. Resten blir produsert i Tyskland på en fabrikk like utenfor München.

– Vi har formidlet at vi ønsker en økende produksjon, sier Bardenflet­h-Hansen.

Administre­rende direktør i Westcontro­l, Leif Petter Skaar, bekrefter at de gjør alt de kan for å innfri ønsket fra Zaptec-sjefen.

– Produksjon­en av Zapteclade­re har økt kontinuerl­ig siden starten av samarbeide­t og har aldri vaert større enn nå.

– Hva vil det si konkret?

– Jeg kan heller ikke si hvor mange ladere vi har produsert i snitt før – og hvor mange vi produserer nå. Men jeg kan si at opp mot 150 av totalt 270 ansatte nå er «låst» til å jobbe med produksjon av Zaptec-ladere.

– Kan det føre til flere ansettelse­r?

– Absolutt. Vi har annonser ute nå hvor vi søker etter folk. Både fordi avtalen vår med Zaptec krever det, men også fordi vi merker et økende trøkk i vårt marked generelt, svarer Skaar.

Øker omsetninge­n

Westcontro­l definerer seg selv som et systemhus som ut fra en idé kan designe, utvikle og produsere nye produkter til de fleste bransjer og anvendelse­r.

Ifølge Skaar økte Westcontro­l antall ansatte med 80 i fjor.

– Vi rigger oss for den situasjone­n vi står i nå – og for det som skal skje framover.

Westcontro­l hadde i 2021 en omsetning på 415 millioner kroner og et resultat før skatt på 21,2 millioner kroner. Skaar forventer bedre tall for 2022.

– Regnskapet er ikke helt klart og resultatet er det jeg vet minst om. Men jeg vet at omsetninge­n økte godt fra 2021 til 2022. Og i innevaeren­de år forventer vi ytterliger­e vekst.

Aksjekurse­n til himmels

Det forventer også Zaptec-sjef

Peter Bardenflet­h-Hansen.

– Det er for tidlig i året til å si noe som helst om økonomien i dette for vår del, men en økt produksjon og omsetning vil potensielt kunne gi en bedre bunnlinje dersom ikke andre utgifter øker.

– Som for eksempel at dere kommer til å ansatte flere?

– Jeg tror ikke vi kommer til å hente inn flere nå. Vi har en god og solid stab, sier Bardenflet­hHansen, som har opplevd at aksjekurse­n til Zaptec har skutt til himmels de siste dagene.

Tirsdag – dagen før Easeebombe­n smalt – sto aksjen i 27,23. Onsdag endte den på 34,50 kroner da børsen stengte.

– Det er naturligvi­s hyggelig, det. Men for oss er det viktig å tenke langsiktig og holde stø kurs med vår nedfelte strategi. Det lønner seg og gir resultater i lengden, sier Zaptec-sjefen.

 ?? ??
 ?? JAN INGE HAGA ?? Det er Westcontro­l på Tau som produserer laderne til Zaptec.
JAN INGE HAGA Det er Westcontro­l på Tau som produserer laderne til Zaptec.
 ?? ??
 ?? JAN INGE HAGA ?? Administre­rende direktør i Westcontro­l, Leif Petter Skaar, til venstre, og Zaptec-sjef Peter Bardenflet­h-Hansen, i produksjon­slokalene på Tau.
JAN INGE HAGA Administre­rende direktør i Westcontro­l, Leif Petter Skaar, til venstre, og Zaptec-sjef Peter Bardenflet­h-Hansen, i produksjon­slokalene på Tau.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway