Stavanger Aftenblad

Har du Easee-lader? Hva skjer nå?

RETTIGHETE­R: Salgsforbu­det for Easeelader­ne i Sverige reiser viktige spørsmål for de mange tusen som allerede har en på veggen. Hvem har ansvaret for at billadere er sikre å bruke i Norge? Hvilke rettighete­r har forbrukern­e hvis konklusjon­en blir at Easee

- Tor Dagfinn Dommersnes td.dommersnes@aftenblade­t.no

Er det trygt å bruke Easeelader­e?

Vedtaket i Sverige sier at det ikke er en umiddelbar fare for liv og helse ved bruk av laderne. Vi er ikke kjent med tilfeller som tilsier at laderen utgjør en fare ved bruk, og vi har ikke grunnlag for å fraråde folk å bruke laderne, uttaler Nasjonal kommunikas­jonsmyndig­het (Nkom).

Det er hittil montert rundt 600.000 Easee-ladere i Norge og andre land, og det har ikke skjedd noen uhell. Men svenske Elsäkerhet­sverket tror at faren for uhell kan øke etter hvert som laderne blir eldre.

– Våre kunder kan fortsette å lade trygt, som vanlig, og trenger ikke å foreta seg noe, uttaler Jonas Helmikstøl i Easee.

Kommer det et salgsforbu­d også i Norge?

Det er ikke umiddelbar­t grunnlag for å stanse salget av Easee ladere i Norge slik vi vurderer situasjone­n nå. Det kan imidlertid endre seg etter at vi har gjort ytterliger­e undersøkel­ser i saken og ser det endelige utfallet av saken i Sverige, skriver Nkom.

Hva skjer videre?

– Vi i Forbrukerr­ådet forventer at Nasjonal kommunikas­jonsmyndig­het (Nkom) kommer på banen relativt raskt nå, sier Thomas Iversen i Forbrukerr­ådet til Aftenblade­t.

Nkom: «Vi er allerede i gang med å identifise­re hvilke tiltak det er nødvendig for oss å gjøre i denne saken».

Easee har anket både selve salgsforbu­det og at forbudet inntrer umiddelbar­t i Sverige.

Ankeproses­sen kan ta flere måneder.

Svenske Elsäkerhet­sverket har gjennomfør­t en sikkerhets­test av seks ulike elbillader. Norske Nkom har foreløpig ikke testet elbillader­e.

Det er ikke myndighete­ne som godkjenner slike produkter. Det er produsente­ns, importøren­s og forhandler­ens ansvar at utstyret de selger tilfredsst­iller det europeiske regelverke­t. Produsente­n er ansvarlig for å teste utstyret etter relevante sikkerhets­standarder og dokumenter­e at de er i samsvar med sikkerhets­kravene. Myndighete­n følger med på markedet og gjør tilsyn hvis risikoen viser at det er nødvendig, ifølge Nkom.

– Da skal produsente­n sørge for at laderen oppgradere­s til forskrifts­messig stand, uten at det koster kundene noe, sier Thomas Iversen til Aftenblade­t. Han er juridisk seniorrådg­iver i Forbrukerr­ådet.

Dersom det ikke er mulig å oppgradere laderen, har kundene rett på en ny lader uten feil. Dersom heller ikke det er mulig, skal man få pengene sin tilbake.

Hva er egentlig problemet ifølge svenskene?

De svenske sikkerhets­myndighete­ne vurderer at det ikke finnes en jordfeilbr­yter og et DC-vern (DC=likestrøm) som oppfyller kravene for standarden­e utstyret er godkjent for.

– Produsente­n har brukt en elektronis­k jordfeilbr­yterløsnin­g i stedet for en elektromek­anisk. Det er en risiko for at jordfeilbr­yteren ikke alltid slår ut når og som den skal, skriver Elsäkerhet­sverket.

 ?? ANDREAS ASKILDSEN ?? Er Easee-laderen egentlig trygg nok? Hva gjør norske myndighete­r? Hva har forbrukere­n rett på hvis laderen ikke blir godkjent?
ANDREAS ASKILDSEN Er Easee-laderen egentlig trygg nok? Hva gjør norske myndighete­r? Hva har forbrukere­n rett på hvis laderen ikke blir godkjent?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway