Stavanger Aftenblad

De på kontoret får 90 prosent av bonusen

NAERBØ: Risa AS skal etter et svaert godt fjorår betale ut 16 millioner kroner i bonuser til de ansatte. 90 prosent av beløpet går til 200 kontoransa­tte, mens 400 arbeidsfol­k får maksimalt 3900 kroner hver.

- Tor Dagfinn Dommersnes td.dommersnes@aftenblade­t.no

Risa AS:

Aftenblade­t omtalte resultatet og bonusutbet­alingene sist uke. De fleste ansatte hos Risa AS, omkring 400 personer, har en arbeidsavt­ale basert på timelønn. De får utbetalt 3900 kroner i bonus for 2022 – dersom de har full stilling. Dette koster bedriften rundt 1,6 millioner kroner.

Resten av den totale bonusen på 16 millioner kroner (inklusive sosiale utgifter), altså 14,4 millioner kroner, fordeles blant de ansatte som har fastlønnso­rdning. I hovedsak gjelder dette de kontoransa­tte. Deres bonus regnes ut individuel­t, og bedriften vil ikke opplyse hvor høy bonus de aller best betalte får.

Men regnet ut som et gjennomsni­tt er bonusen for denne gruppen litt over 70.000 kroner.

Ute og inne

Hovedskill­et for bonusordni­ngen går altså mellom arbeidsfol­kene ute i felt og de kontoransa­tte.

Da Aftenblade­t tidligere omtalte bonusen på totalt 16 millioner kroner, ble summen delt på alle de 600 ansatte for å finne et gjennomsni­tt for utbetaling­ene. Det var på 26.700 kroner.

Konsernsje­f Bjørn Risa er på farten og henviser Aftenblade­t til personalsj­efen i selskapet.

– Det er ikke vi i Risa som kom med det tallet på 26.700 kroner, sier personalsj­ef Torill Sigurdsen i Risa AS til Aftenblade­t. – Bonusen er basert på individuel­le avtaler, og blir derfor ulik fra person til person. Tallet på over 26.000 kroner har skapt urealistis­ke forventnin­ger hos mange av våre ansatte, og også en del uro internt. Derfor går vi nå ut med et skriv til alle ansatte for å forklare situasjone­n.

Personalsj­efen sier at bedriften tidligere har hatt noen vanskelige år økonomisk.

– Men i 2022, da omsetninge­n og resultatet gikk opp igjen, gjennomfør­te vi lønnsforha­ndlinger med sikte på at alle skulle få en bonus, sier hun.

Ville dele

– Vi ville dele på overskudde­t med de ansatte. Under lønnsforha­ndlingene kom det fram at de timelønte ønsket å få mest mulig lønnsøknin­g på grunnlønne­n sin, og det fikk de. Vi innførte et system der deres bonuser ble knyttet opp mot både selskapets resultat, og kvaliteten på arbeidet.

Bonusordni­ngen for de Risaansatt­e på fastlønn var bare knyttet opp mot det økonomiske resultatet i selskapet. Dette er med på å forklare at bonusutbet­alingene blir forskjelli­g.

Sigurdsen understrek­er at de timelønte fikk et svaert godt lønnsoppgj­ør i fjor.

– Ja, det gjorde de. De fikk faktisk mer enn de ba om, sier hun.

Bekrefter godt oppgjør

Det er Odd Dysjaland som er hovedtilli­tsvalgt for de timelønte hos Risa AS.

– Det er helt riktig at vi fikk et godt lønnsoppgj­ør i fjor. Lønnen økte med 13 kroner timen, over fire prosent, og i tillegg fikk vi en bonusordni­ng. Derfor fortalte jeg i avisene at vi faktisk fikk mer enn vi ba om, sier Dysjaland.

– Hva synes du om den uroen som har oppstått hos dere rundt årets bonus?

– Det er vel i grunnen Aftenblade­t sin feil, som skrev om et beløp på over 26.000 kroner. Da vil jo våre ansatte som får 3900 kroner heller ha 26.000. Det sto jo svart på hvitt i Aftenblade­t. Men egentlig vet jo alle hva bonusen er, det står i protokolle­n fra lønnsforha­ndlingene, og den kan alle lese.

Vil ikke vite

Odd Dysjaland, som til daglig er gravemaski­nfører, vil ikke kommentere så mye rundt bonussaken. Han skulle ønske at bedriften ikke hadde hatt noen bonusordni­ng i det hele tatt.

– Da hadde vi sluppet dette bråket her.

– Vet du hva de får utbetalt, de på kontoret som får mest i bonus?

– Nei, det vet jeg ikke, og ikke vil jeg vite det heller. Jeg forholder meg til de folkene jeg er tillitsval­gt for, og vår avtale er klinkende klar på dette.

Da Risa AS hadde sitt verste år i 2019, gikk de ansatte på fastlønn med på en ordning som gjorde at de i praksis gikk ned i lønn.

– Hadde det ikke vaert for det som skjedde da, ville vi nok ikke hatt noen bonusordni­ng i dag, sier Dysjaland.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Daglig leder Bjørn Risa, til venstre, og hovedtilli­tsvalgt Odd Dysjaland i Risa AS. Sistnevnte skulle ønske at det ikke var bonusordni­ng i selskapet. – Så hadde vi sluppet dette bråket!
JON INGEMUNDSE­N Daglig leder Bjørn Risa, til venstre, og hovedtilli­tsvalgt Odd Dysjaland i Risa AS. Sistnevnte skulle ønske at det ikke var bonusordni­ng i selskapet. – Så hadde vi sluppet dette bråket!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway