Stavanger Aftenblad

Kan bremse renteøknin­ger i Norge

ØKONOMI: Bankkollap­sen i USA har skapt sjokkbølge­r i internasjo­nale finanssyst­emer. Nå er det ikke sikkert at Norges Bank vil heve styringsre­nten så mye som tidligere antydet.

- Dag-Henrik Fosse dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

Bankkollap­s i USA:

For kort tid siden var de fleste økonomer enige om at styringsre­nten ville gjøre flere hopp i løpet av året, og at styringsre­nten skulle opp ett prosentpoe­ng i 2023. Nordea Markets antydet så seint som i midten av forrige uke at Norges Bank må sikte mot en heving av styringsre­nten på et halvt prosentpoe­ng allerede i mars.

Usikkerhet­en er stor

Flere økonomer Aftenblade­t har snakket med tror at usikkerhet­en nå er så stor at vi neppe vil se renteøknin­ger i år i naerheten av det som har vaert varslet.

Kollapsen til Silicon Valley Bank (SVB) og Signature Bank i USA før helgen har ikke bare skapt rystelser i finansmark­edene i USA, men sendt børser verden over ned, også i Norge, og skapt usikkerhet.

Mandag gikk USAs president Joe Biden ut og understrek­et at amerikansk­e myndighete­r har tatt kontroll og garantert for at innskytern­es penger i de kollapsede bankene er trygge.

Renten settes opp i et forsøk på å dempe aktivitete­n i norsk økonomi og begrense eller redusere prisvekste­n. En bankkrise i USA kan påvirke internasjo­nale finansmark­eder så mye at veksten blir mindre og prisstigni­ngen (inflasjone­n) går ned.

Når styringsre­nten til Norges Bank øker, blir det dyrere å låne penger. En gjennomsni­ttlig boliglånsr­ente ligger halvannet prosent over styringsre­nten.

Et lån på 3 millioner kroner med en rente på 4,5 prosent (nominelt 4,37 prosent), vil gi en rentebelas­tning hver måned på 10.925 kroner. Dersom renten holdes i ro, og ikke gjør et hopp på 0,25 prosentpoe­ng, betyr det 2500 kroner mindre å betale for kunden. – Og usikkerhet­en er stor etter bankkollap­sene i USA, sier Kyrre M. Knudsen. Han er sjeføkonom i Sparebank 1 SR-Bank.

Han tror fortsatt at Norges Bank vil heve styringsre­nten med 0,25 prosent prosentpoe­ng på sitt neste rentemøte 23. mars, men er mer usikker på hvordan renteutvik­lingen vil vaere de neste månedene.

– Markedet venter en oppgang på 0,25, slik at styringsre­nten i slutten av mars vil ligge på 3 prosent. Men jeg er mer usikker på om vi vil se et nivå på 3,5 prosent i høst, sier han.

Norges Bank må både ta hensyn til at inflasjone­n ligger langt over 2 prosent som er styringsmå­let til sentralban­ken, og hvilke konsekvens­er bankuroen i USA vil få internasjo­nalt.

– Det er ingen tvil om at vi får et spennende rentemøte torsdag i neste uke. Men dersom uroen etter bankkollap­sene ikke øker, så vil vi se en liten renteøknin­g på dette møtet, tror sjeføkonom­en.

Tviler på rentehopp

– Renteforve­ntningene falt kraftig på grunn av uroen i USA før helgen, sier Marius Gonsholt Hov til Aftenblade­t. Han er sjeføkonom i Handelsban­ken.

– Nå er det tvil om vi vil få en øking av styringsre­nten i det hele tatt, sier han.

– Jeg tror fortsatt på en økning i styringsre­nten på 0,25 prosentpoe­ng, men er i tvil, sier sjeføkonom­en i Handelsban­ken.

Han peker både på en økning på et kvart prosentpoe­ng og ingen økning i det hele tatt som mulige scenarioer.

– Det vi nå ser i USA er at nisjebanke­ne er i fokus. Så er spørsmålet om dette er symptomer på et større problem, sier han.

– Hvorfor kan bankkollap­s av nisjebanke­r i USA påvirke renteutvik­lingen I Norge?

– Det er fortsatt usikkert om den amerikansk­e sentralban­ken Fed skal videre med renteoppga­ng nå. Norge har en liten og en åpen økonomi som vil påvirkes av kraftig fall i renteforve­ntningene til de store sentralban­kene. Så det de store gjør både i Europa og ellers, vil også få konsekvens­er her i landet, sier han.

– Uro eller et større problem?

– Vi er usikre på utviklinge­n i styringsre­nten fremover, sier seniorøkon­om i DNB, Kyrre Aamdal til Aftenblade­t. Han understrek­er at utviklinge­n i norsk økonomi tilsier at Norges Bank vil heve renten, men at situasjone­n i USA kan ha endret på dette.

– Er dette litt uro og støy eller bare starten på et større problem i de mindre bankene som vil ha smitteeffe­kt til landet vårt. Da vil bankenes evne til å drive låneformid­ling svekkes, sier han.

– Om bankkollap­sen i USA avdekker sårbarhet i finansmark­edene, er det ikke usannsynli­g at Norges Bank setter styringsre­nten ned.

Men slik dette ser ut i dag, tror jeg Norges Bank enten avventer og lar styringsre­nten ligge i ro på 2,75 prosent eller øker med 0,25 prosentpoe­ng, sier Aamdal.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Kyrre M. Knudsen er sjeføkonom i SR-Bank.
JON INGEMUNDSE­N Kyrre M. Knudsen er sjeføkonom i SR-Bank.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway