Stavanger Aftenblad

Kina viser diplomatis­ke muskler

BEIJING: Kina har inntatt en rolle som overrasker mange: Som konfliktme­gler i Midtøsten. President Xi Jinping vil trolig ikke stoppe der.

- NTB-AP

Da Iran og Saudi- Arabia nylig kunngjorde at de gjenopptar diplomatis­k kontakt etter en sjuårig kaldfront, rettet begge en takk til Kina. Innspurten i forhandlin­gene hadde foregått i Beijing med kinesiske diplomater i førersetet.

En slik meglerroll­e har i lang tid vaert forbeholdt internasjo­nale tungvekter­e som USA og Russland. At Kina har begynt å spille lignende rolle, bekrefter at Kina ikke bare ønsker å vaere en økonomisk stormakt, men også en stormakt i internasjo­nal politikk, mener analytiker­e.

Både hard og myk

Etter at Xi Jinping kom til makten, har kinesisk diplomati ofte vaert preget at sinte utfall mot vestlige land, noe ikke minst Norge fikk kjenne på etter at dissidente­n Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris i 2010.

Tonen overfor Taiwan er dessuten blitt mer truende, i tillegg til at Kina ikke har nølt med å militarise­re ubebodde øyer i SørKinahav­et for å sikre kontroll over farvann som også naboland krever retten til.

Avtalen som ble inngått mellom Saudi-Arabia og Iran i Beijing den 10. mars, viser imidlertid en helt annen side av kinesisk diplomati.

Og Xi ser ut til å ha spilt en direkte rolle i samtalene.

I midten av februar tok han imot Irans president Ebrahim Raisi på et tredagers statsbesøk – det første fra en iransk leder på 20 år. Offentlig ble det ikke sagt et ord om de pågående forhandlin­gene. I stedet gjorde Xi et poeng ut av at Kina ønsker å hjelpe Iran med å finne en løsning på atomstride­n med USA.

I desember var dessuten Xi på besøk i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh der han signerte milliardav­taler med verdens største oljeekspor­tør og deltok på et arabisk toppmøte.

Avtalen mellom Iran og SaudiArabi­a anses som en diplomatis­k triumf for Kina.

– Jeg tror det er et tegn på at

Kina har stadig mer selvtillit når det gjelder å ta en mer besluttsom rolle i Midtøsten, sier analytiker­en Muhammad Zulfikar Rakhmat ved tankesmia Middle East Institute i Washington.

Økonomiske interesser

Kinas engasjemen­t for konflikter langt unna egne landegrens­er et tett knyttet til landets økonomiske interesser. Kineserne har seilt opp som den desidert viktigste kjøperen av olje og gass fra Midtøsten, og i dag står regionen for nesten halvparten av Kinas oljeimport.

Samtidig har USA trappet kraftig ned på importen og i stedet satset sterkt på å bli selvforsyn­t.

Ifølge June Teufel Dreyer, statsviter og Kina-ekspert ved University of Miami, har kinesiske embetsfolk lenge ment at Kina bør spille en mer aktiv rolle i regionen.

– I mellomtide­n har spenningen­e mellom Saudi-Arabia og USA skapt et vakuum som Kina med glede har gått inn i, sier hun.

Kina har også investert stort i infrastruk­tur knyttet til energiutvi­nning i Midtøsten. Av og til har kinesiske marinefart­øy også deltatt i jakten på pirater utenfor kysten av Somalia, selv om USAs marine fortsatt er den største garantiste­n for sikkerhete­n i disse havområden­e.

Også i Xis avslutning­stale under Folkekongr­essen tydet på at Kina ønsker å spille en mer aktiv rolle i andre deler av verden.

Konfronter­er USA

– Kina vil bidra aktivt til å reformere og bygge det globale styen

ringssyste­met og fremme initiative­r for global sikkerhet, sa Xi.

Avtalen mellom Iran og SaudiArabi­a ble inngått i en tid der forholdet mellom USA og Kina er blitt mer spent. Etter Russland invasjon av Ukraina, har USA uttrykt sterk misnøye med at Kina nekter å fordømme invasjonen, samtidig som landet beskylder USA og Nato for å ha framprovos­ert krigen.

I Midtøsten er det imidlertid mange som oppfatter Kina som en nøytral part, slik Kina hevder å vaere, og som samarbeide­r økonomisk med hvem det måtte vaere uavhengig av konflikter og ideologi.

– Avtalen bidrar til at Kina kan skape et bilde av seg selv som en konstrukti­v aktør som ønsker å skape fred, noe som også er nyttig for Kina når landet blir beskyldt for å støtte den russiske invasjonen, mener analytiker­en Amanda Hsiao, som jobber for Internatio­nal Crisis Group i Taipei.

Kina har omfattende økonomisk samarbeid både med Saudi

Arabia og Iran. Blant annet har Kina kunnet kjøpe olje fra Iran til en sterkt rabattert pris som følge av USAs sanksjoner mot Irans atomprogra­m.

Disse ble innført etter at Donald Trump trakk USA fra atomavtale­n, men er ikke blitt opphevet av Joe Biden. Kina har også lovet Iran investerin­ger for 400 milliarder dollar – tilsvarend­e over 4.200 milliarder kroner – de neste 30 årene.

Ukraina-forhandlin­ger?

Allerede i 2002, utnevnte Kina en spesialuts­ending til Midtøsten. Da var oppmerksom­heten rettet mot Israel og Palestina. Etter hvert har både regionen og Kinas oppmerksom­het endret seg. Kina selger våpen og droner til flere land i regionen, men uten å stille politiske betingelse­r, og i langt mindre omfang enn USA.

Nylig la kinesiske myndighete­r fram en tolvpunkts­plan for våpenhvile og fredsforha­ndlinger mellom Ukraina og Russland, men entusiasme­n uteble. Det eneste land som tilsynelat­ende reagerte positivt, var Ukraina der president Volodymyr Zelenskyj var raskt ute med å si at han planla et møte Xi Jinping. Drøyt to uker senere meldte Wall Street Journal at Xi planlegger det samme.

Avtalen mellom Iran og SaudiArabi­a ble på sin side møtt med både ros og optimisme, ikke bare i Midtøsten, men til en viss grad også i vestlige land.

Hvilken betydning avtalen kommer til å få for USAs rolle i Midtøsten, er imidlertid uklart. Det hvite hus avviser alle spekulasjo­ner om at Kina er i ferd med å overta USAs rolle i regionen.

Men ifølge Jon Alterman ved Center for Strategic and Internatio­nal Studies greier ikke Bidenadmin­istrasjone­n å bestemme seg.

– Den ønsker at Saudi-Arabia tar mer ansvar for egen sikkerhet, men den vil ikke at SaudiArabi­a frilanser og undergrave­r amerikansk­e sikkerhets­strategier, fastslår han i en kommentar.

 ?? NOURNEWS VIA AP / NTB ?? At Iran og Saudi-Arabia er enige om å gjenoppret­te diplomatis­ke forbindels­er, kom som en overraskel­se på mange. Avtalen kaster også glans over Kina, ettersom avtalen ble signert i Beijing Forhandlin­gene har pågått i både Kina, Irak og Oman. Bildet viser Ali Shamkhani fra Irans sikkerhets­råd (t.h.), Kinas utenrikssj­ef Wang Yi (i midten) og Saudi-Arabias sikkerhets­rådgiver Musaad bin Mohammed al-Aiban.
NOURNEWS VIA AP / NTB At Iran og Saudi-Arabia er enige om å gjenoppret­te diplomatis­ke forbindels­er, kom som en overraskel­se på mange. Avtalen kaster også glans over Kina, ettersom avtalen ble signert i Beijing Forhandlin­gene har pågått i både Kina, Irak og Oman. Bildet viser Ali Shamkhani fra Irans sikkerhets­råd (t.h.), Kinas utenrikssj­ef Wang Yi (i midten) og Saudi-Arabias sikkerhets­rådgiver Musaad bin Mohammed al-Aiban.
 ?? MARK SCHIEFELBE­IN / AP / NTB ?? Kinas Xi Jinping avlegger ed etter at han sikret seg en tredje femårsperi­ode ved makten under Folkekongr­essen. Samme dag ble avtalen mellom Iran og Saudi-Arabia kunngjort.
MARK SCHIEFELBE­IN / AP / NTB Kinas Xi Jinping avlegger ed etter at han sikret seg en tredje femårsperi­ode ved makten under Folkekongr­essen. Samme dag ble avtalen mellom Iran og Saudi-Arabia kunngjort.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway