Stavanger Aftenblad

Styrtrik kinesisk forretning­smann pågrepet i USA

WASHINGTON: USA har pågrepet en styrtrik kinesisk forretning­smann som har naere bånd til president Donald Trumps tidligere rådgiver Steve Bannon.

- NTB-AFP

Ifølge det amerikansk­e justisdepa­rtementet har Guo Wengui underslått naermere 11 milliarder kroner som enten var gaver til organisasj­oner viet kritikk av regimet i Beijing eller ved å lure folk til å investere i selskap han eide.

Blant selskapene er GTV Media, som ble ledet av Steve Bannon. Guo skal også ha pleid omgang med flere andre sentrale skikkelser i kretsen rundt Trump.

Ifølge amerikansk påtalemynd­ighet har store beløp gått til luksusvare­r som en yacht, en drøyt 4.600 kvadratmet­er stor villa i New Jersey, en Ferrari sportsbil til 38 millioner kroner, en spesialbes­tilt Bugatti sportsbil og to madrasser som kostet 390.000 kroner hver.

Eiendomsba­ron

Guo Wengui slo seg opp som eiendomsba­ron i Kina, men flyktet fra landet i 2014 da han ble anklaget for svindel og korrupsjon. Han ble siden en frittalend­e kritiker av Kinas president Xi Jinping og kinesiske myndighete­r, som han anklager for omfattende korrupsjon.

Fire år etter at han forlot Kina ble han også siktet for omfattende hvitvaskin­g i Hongkong. Han er etterlyst av kinesiske myndighete­r.

Amerikansk påtalemynd­ighet har også etterlyst Je Kin Ming, som har samarbeide­t tett med Guo.

Milliardbe­slag

I 2021 påla amerikansk­e finansmynd­igheter Guo å betale tilbake drøyt 5,2 milliarder kroner til investorer i GTV Media.

Siden er det tatt beslag i verdier for drøyt 6,8 milliarder kroner fra Guo og Je, og onsdag ble det tatt ut siktelse mot dem for en rekke tilfeller av svindel med verdipapir­er, banksvinde­l, hvitvaskin­g og forsøk på å hindre at myndighete­ne fikk innsyn.

– Uredelig investerin­gssvindel gjør uskyldige mennesker til ofre og skader publikums tillit til finanssyst­emenes integritet, sier FBIs assisteren­de direktør Michael Driscoll.

 ?? AP / NTB ?? Den styrtrike kinesiske forretning­smannen Guo Wengui er pågrepet i USA og siktet for omfattende svindel med verdipapir­er, banksvinde­l og hvitvaskin­g.
AP / NTB Den styrtrike kinesiske forretning­smannen Guo Wengui er pågrepet i USA og siktet for omfattende svindel med verdipapir­er, banksvinde­l og hvitvaskin­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway