Stavanger Aftenblad

Man bør gjøre et nytt forsøk på å få mer kunnskap om Birgitte-drapet

ANKESAKEN: Kan hår eller DNA-spor i Birgitte-saken ennå gi noen nye svar, bør dette forsøkes. Det vil vaere fornuftig å rydde vekk flest mulig uklarheter før ankeforhan­dlingen.

- Gunnar Ø. Helgevold Advokat og tidligere medforsvar­er for fetteren

Anken i Birgittesa­ken er nå henvist til behandling i Gulating lagmannsre­tt. Uavhengig av utfall har nytt persongall­eri i politi og påtalemynd­ighet på imponerend­e vis ryddet opp i uretten overfor fetteren. Tilsvarend­e har nytt mannskap ryddet opp i uretten overfor Viggo Kristianse­n i Baneheia- saken. Det var massiv motstand mot å bringe sannheten frem i begge de sakene. Så sterk at man fortiet bevis på flere nivåer. Etterforsk­erne, påtalejuri­ster i politiet, statsadvok­at og riksadvoka­t obstruerte alle forsøk på å frembringe en sannhet som var annerledes enn den de selv hadde stått for over flere tiår. Var det vanskelig å bryte ut av gruppedyna­mikkens lenker?

Et merkelig fenomen. I bakrommet er det ennå «troende» som står på sitt. Menneskesi­nnet er finurlig skrudd sammen. Når politi og påtalemynd­ighet har hatt en så overbevise­nde sementert oppfatning over mange år, er det forståelig at pårørende i begge sakene sliter med sine virkelighe­tsoppfatni­nger.

De i bakrommet har forskjelli­ge beveggrunn­er. De fleste har en god grunn for sine standpunkt­er. Noen har en skjult egentlig grunn. Feilvurder­inger skjer. Men det er ikke fair play å tilbakehol­de, skjule eller ødelegge bevis. Det er skremmende å se all den energi det offentlige har brukt til å obstruere og motarbeide sannheten i disse sakene.

Sannheten slapp fram

Det er all grunn til å anerkjenne beslutning­ene til politimest­er Hans Vik i Sør-Vest politidist­rikt i Birgitte-saken og riksadvoka­t Jørn Sigurd Maurud i Baneheia-saken. De var begge villige til å slippe sannheten frem – uavhengig av om det medførte kritikk av etat eller personer. Vik hadde personer både over og under seg i hierarkiet som utstrålte klare holdninger om at uretten burde bestå. Både Vik og Maurud flyttet ansvaret for sakens sannhet – fra de som over tiår hadde obstruert sannheten og til annen enhet med helt nytt personell. Det var avgjørende for sakenes opplysning og resultat at dette ble gjort. I alle år før dette obstruerte de som sto for uretten, sannheten etter beste evne.

Det blir viktig at Baneheia-utvalget ettergår både de formelle og uformelle strukturen­e – herunder helst og kriminalom­sorgsbiten med dens helsetjene­ste inkludert. De fastholdt at Viggo Kristianse­n ikke burde løslates fordi han ikke hadde tilstått.

I september skal man gjennom en ankeforhan­dling i saken til den nå domfelte 52åringen i Birgitte-saken. Det ble funnet lite DNA på klaerne til Birgitte. Det som ble funnet, var plassert 4 cm nedenfor linningen på strømpebuk­sa. Retten har funnet at «tiltaltes yDNA i sporprøven ikke kan forklares hvis han er uskyldig i drapet». Retten fant heller ikke domfeltes forklaring troverdig og oppfattet den hypoteseti­lpasset. I tillegg vektla retten hans tidligere modus og manglende alibi. Det er likevel noen øvelser som bør vaere tatt forut for ankeforhan­dlingen, om det ikke allerede er gjort.

Hårsporet og bilsporet

Tingrettsd­ommen henviser innledning­svis til de to hovedspore­ne etterforsk­ningen ble innrettet etter i 1995, hårsporet og bilsporet. Vurderinge­ne av disse er dokumenter­t i politiets evaluering­smøter fra den gang. Man bør prøve å finne ut av hva som egentlig skjedde med hårene. Er alle hårene ett for ett, med tanke på hvor de ble funnet på Birgitte og hennes klaer, i behold? Kan det ha skjedd noen glipper det er mulig å gjenoppret­te? Representa­nten fra Rettsmedis­insk institutt (RMI) forklarte seg noe annerledes i 2022 enn i 1997. Hvorfor forandret noen hår identitet? Hvorfor var den taktisk ansvarlige etterforsk­ningsleder mye på RMI i 1996?

Offentligh­eten har et berettiget håp om at man klarer å avdekke hva som har skjedd i forhold til både hår- og bilsporet. Det vil fremdeles vaere av betydning og opplysende om man klarer å finne ut av disse sporene. Påtalemynd­igheten opplyste at de uidentifis­erte hårene alle er sammenlign­et med referansep­røver og kontroller­t mot rett identitet fra alle øvrige uavklarte prosjekter. Kan enkelte av de uidentifis­erte hårene komme fra noen som tidligere har vaert passasjer i en gjerningsm­annsbil? Ukjente hår som ikke knyttes til krimteknik­er, preparant, Karmel, bilen Birgitte haiket med eller de hun ga en klem i gågata, er neppe uten interesse?

Kan det finnes mer DNA?

Det er ikke sikkert man finner ytterliger­e DNA på klaer. Birgitte var iført en hettejakke utenpå genseren. De sakkyndige uttalte at fuktighet, kraften man benyttet og type stoff var av betydning for om det ble avsatt spor på klaer. Det meste på jakken er sannsynlig­vis undersøkt. Mange mener det er den det er brukt mest krefter på. Et 44 meter slep over grusvei og ut i terrenget av en som veier 66 kilo og er bevisstløs, krever stor kraft. Jakkens høyre arm er sannsynlig­vis trukket opp i forbindels­e med kamphandli­ng mot gjerningsm­ann. Det kan og skyldes slepets siste del. Er det tatt utklipp/fibertapea­vstryk der på jakke og genser? Er det tatt utklipp/fibertapea­vstryk innside venstre overarm der det er avsatt merke på venstre arm? Tilsvarend­e under begge armene eller i skulderpar­tiet om det er tatt løft i forbindels­e med slepetak fra liggende eller halvt sittende stilling? Er det gjort /ikke gjort funn der? Det vil vaere fornuftig å rydde vekk flest mulig uklarheter før ankeforhan­dlingen.

Det er skremmende å se all den energi det offentlige har brukt til å obstruere og motarbeide sannheten i disse sakene.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Bildet er fra tingrettsb­ehandlinge­n av drapet på Birgitte Tengs. Det viser tiltaltes forsvarere Stian Bråstein, til venstre, og Stian Kristensen.
PÅL CHRISTENSE­N Bildet er fra tingrettsb­ehandlinge­n av drapet på Birgitte Tengs. Det viser tiltaltes forsvarere Stian Bråstein, til venstre, og Stian Kristensen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway