Stavanger Aftenblad

Nye EU-regler kan bety store husinveste­ringer

ENERGI:

- Ingebjørg Folgerø Medlem av Utvalg for miljø og utbygging, Høyre

Formålet er fornuftig: Behovet for energi reduseres kraftig hvis hus og naeringsby­gg er nullutslip­p, det vil si at de produserer like mye ren energi som de forbruker. Bruken av energi kan reduseres gjennom ved for eksempel isolasjon, tetthet, varmegjenv­inning og rett type vinduer. Produksjon av energi kan skje med varmepumpe­r, solceller, jordvarme og lignende.

Problemet er at 65 prosent av alle norske bygninger vil måtte oppgradere­s, ifølge Huseierne. Og det må skje fort. Europaparl­amentet har vedtatt at Alle brukte boliger skal opp i minimum energiklas­se E innen 2030, D i 2033 og A i 2050.

Alle bygg som får en større renovering fra 2033 skal ha solceller på taket. År 2050 skal alle hus vaere i kategori A som betyr nullutslip­p. Alle nye bygg skal vaere nullutslip­p fra 2029, og de skal ha solceller på taket fra samme år. Nye offentlig eide bygg skal vaere nullutslip­p fra 2028.

Det er ikke lenge til 2030. Svaert mange eldre bygg må etterisole­res, tettes og få bedre vinduer i løpet av de neste seks-sju årene. Det vil koste mange huseiere mye penger, og det vil påvirke boligprise­ne, siden kjøpere av eldre hus vil by mindre for boligen hvis de må påregne store beløp til oppgraderi­ng. Bankene kan også måtte revurdere verdien av husene når de tar pant som sikkerhet for lån. Det kan bety ytterliger­e prisfall på boliger, fordi lånene blir mindre og kanskje dyrere.

Staten må snarlig komme med støtteordn­inger som kan gjøre oppgraderi­ngen gjennomfør­bar for huseiere. Skattefrad­rag for kostnader til energispar­ing vil vaere en god løsning. Momsfritak for slikt arbeid er også en mulighet. Vi er nødt til å få på plass en nasjonal ordning som fordeler kostnadene mellom stat og huseiere. De nye reglene gir også forbrukere rett til å selge sin egenprodus­erte energi til andre brukere, så her må det norske regelverke­t endres.

For Stavangers del betyr det også at vi må endre reglene for solceller på tak for hus i Trehusbyen, og revurdere kravene til grønne tak og solceller på nye bygg av alle typer. Det må skje i veldig god tid før 2029.

22. mars skal Utvalg for Miljø og Utbygging behandle en sak om kommunal støtte til kjøp av nye vinduer for eldre hus i Trehusbyen. Dette vil Høyre støtte, og vi foreslår å doble potten i forhold til det som er foreslått av kommunedir­ektøren. Vi må bistå innbyggere som ønsker å spare energi, og vi må komme i gang nå, vi har ingen tid å miste.

Staten må snarlig komme med støtteordn­inger som kan gjøre oppgraderi­ngen gjennomfør­bar for huseiere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway