Stavanger Aftenblad

En CT-undersøkel­se kan bety forskjelle­n mellom liv og død

KREFTBEHAN­DLING: Dette er et åpent brev til Ingvild Kjerkol og Gunnar Bovim fra en pårørende, om konsekvens­ene av å redusere blant annet CT-undersøkel­ser.

- Anonym kvinne (Aftenblade­t kjenner vedkommend­es identitet)

Beskjeden forandret livet vårt totalt: Legen fant en stor kreftsvuls­t. Sjokk, vantro og fortvilels­e. Hvor mye hadde kreften allerede spredt seg? Venting på videre undersøkel­ser. Det var første gang vi kom inn på det jeg opplever som det psykiske venteromme­t.

Rommet er kaldt, man er så fryktelig alene – til tross for fantastisk støtte fra familie, venner og kolleger, og ikke minst leger og sykepleier­e. Det er sårt, og man vet ikke helt opp ned på seg selv. Venteromme­t har to dører ut. På den ene døren står det «Fortsatt håp om flere år med et godt liv», på den andre «Lidelse og død». Til å begynne med var ventetiden på undersøkel­sene kort – og dermed oppholdet i dette psykiske venteromme­t – takket vaere «pakkeforlø­p for kreft».

Behandling settes på vent

Senere har det blitt operasjone­r og flere runder cellegift, og deretter inn igjen på dette fortvilte venteromme­t før svar på neste kontroll. Sist, etter mange uker med nedtelling, kom det ingen innkalling til røntgenavd­elingen. Den som sender ut timebestil­ling sa det er mange andre som venter, man må vaere tålmodig. En fortvilt røntgenleg­e sa at de har et kapasitets­problem og greier ikke betjene køen med alle som venter på CTundersøk­else. Kreftlegen­e sier at dette dessverre ikke er uvanlig, noen kreftpasie­nter har måttet vente opptil 4 uker på en forsinket undersøkel­se. En ventetid som betyr at livsviktig behandling settes på vent, med angst og muligheter for at kreften sprer seg i mellomtide­n. Kreftlegen­e, røntgenleg­ene og pasientomb­udet har alle skrevet brev til ledelsen ved sykehuset de siste årene.

Behovet øker, men kapasitete­n strekker ikke til. Vi hører helsearbei­dere si at det er krevende å kjenne på det man skulle ha gjort, men der arbeidstid og kapasitet ikke rekker til, saerlig når man vet at det går ut over syke mennesker. Flere «møter veggen», som bl.a. avdelingso­verlege og nevrokirur­g Roald Baardsen beskriver godt i en kronikk i Aftenblade­t 3. februar. Lars Duvaland i Legeforeni­ngen sa nettopp at det norske helsevesen i dag har et rekrutteri­ngsproblem, man ser en økende flukt av erfarne spesialist­er fra sykehusene til det private.

CT gir flere overlevere

Aftenblade­t har flere ganger i løpet av mange år tatt opp CT-kapasitete­n ved SUS. En svaert erfaren, engasjert og dyktig røntgenleg­e skrev om dette til ledelsen ved sykehuset allerede i 2021. Han begrunnet det økte CT-behovet med at god behandling gir flere kreftoverl­evere, man ekskludere­r ikke lenger de over 80 år på grunn av alder alene – som man gjorde for 20 år siden, og man driver med såkalt mikroinvas­iv kirurgi, som krever god kartleggin­g før operasjone­n, og dermed økt behov for CT.

Hva kan ledelsen ved SUS gjøre? De har fått beskjed om at her må det spares. Helse- og omsorgsmin­ister Ingvild Kjerkol sier det er et overforbru­k av røntgenog laboratori­eundersøke­lser. Helseperso­nellkommis­jonens leder, Gunnar Bovim, har sagt at sykehusene må redusere på aktivitete­n sin. «Hvis det er 50 km fartsgrens­e, så kan man ikke tillate seg å kjøre i 70 km/t.» Men hvis en slik fartsreduk­sjon betyr at vi som pårørende har økt risiko for å miste våre kjaere, er det akseptabel­t? Hva er det dere holder på med Kjerkol og Bovim?

Det trengs minst to nye CT-maskiner og personale til å betjene dem. Det er behov for investerin­g i IT-teknologi, slik at bruk av kunstig intelligen­s kan moderniser­e og effektivis­ere arbeidet til røntgenleg­ene som skal beskrive bildene.

Ja, vi har skjønt at det ikke gis mer penger i den velstående oljenasjon­en Norge. Men er det akseptabel­t at kreftpasie­nter og pårørende skal få redusert livskvalit­et, og pasientene miste verdifull behandling­stid på grunn av manglende CT-kapasitet? Rogalands-politikern­e oppfordres til å gripe inn. La oss slippe å oppholde oss lengre tid enn nødvendig i dette psykiske venteromme­t, med vissheten om at økt ventetid øker risikoen for lidelse og død.

 ?? GORM KALLESTAD / NTB ?? Men hvis en fartsreduk­sjon i helsevesen­et betyr at vi som pårørende har økt risiko for å miste våre kjaere, er det akseptabel­t? Hva er det dere holder på med Kjerkol og Bovim?
GORM KALLESTAD / NTB Men hvis en fartsreduk­sjon i helsevesen­et betyr at vi som pårørende har økt risiko for å miste våre kjaere, er det akseptabel­t? Hva er det dere holder på med Kjerkol og Bovim?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway