Stavanger Aftenblad

Til å gråte over

LEDER: Sykehuset klarer ikke skaffe folk. Syke mennesker mister sengeplass­ene sine. Hvem skal vi rope på nå?

-

Det er hjerteskja­erende. Sykehuset vårt (SUS) legger ned 13 sengeplass­er på Sandnes distriktsp­sykiatrisk­e senter på Varatun fra 1. mai. De klarer ikke å finne psykiatere nok. Blir det ikke bedre, ryker også den andre sengeposte­n på Varatun.

Vi klarer ikke å ta vare på de sykeste blant oss, de som er for syke til å klare seg med en time i uken på en poliklinik­k, de som trenger behandling og omsorg hele døgnet, for en lengre periode. For å bli friske, for å bli bedre, eller for å bli trygge. For å klare å leve et meningsful­lt liv med sykdom.

Det er en varslet katastrofe, og vi er mange som har sovet i timen.

Siden 2002 og fram til 2020 har psykiatrie­n mistet fire av ti sengeplass­er. 2169 senger. Det er en villet politikk. Politikern­e ville ha flere over på poliklinik­kene. Timeavtale­r, ikke innleggels­er. Samtidig har først Bent Høie (H) og nå Ingvild Kjerkol (Ap) bedt sykehusene våre satse på psykisk helsevern. Uten å sørge for nok penger, at nok spesialist­er blir utdannet, eller at jobbene gir mening nok til at folk blir i dem.

I voksenpsyk­iatrien, som nå mister sengeplass­er på

Sandnes, har mange spesialist­stillinger stått tomme lenge. Opp mot en av fire stillinger har stått uten legespesia­list. Klinikken har hatt valget mellom dyre, innleide vikarer, eller å stenge sengeposte­r. Nå har de ikke engang det valget lenger, ifølge klinikksje­f Sølve Braut. De må legge ned. Det rammer syke mennesker.

Alt sykehusene har av penger, kommer fra staten, uansett hva de blir kalt. De har lenge vaert grovt underfinan­siert. Helseforet­aksmodelle­n, som det går an å se positive sider ved, kan også brukes til å pulveriser­e ubehagelig ansvar. Helseminis­tre skyver ansvaret nedover, til byråkrater vi ikke vet hvem er, og styrer uten lokale folkevalgt­e. Og samtidig renner det så mye penger inn i oljefondet at vi sliter med å si det høyt.

Alle vi som nå utgjør arbeidssto­kken vår, er vant til at ting går bedre og bedre av seg selv, vi får romsligere økonomi, og helsevesen­et står klart til å ta imot oss når vi måtte trenge det.

Det er ikke sånn nå. Vi må bry oss. I psykiatrie­n er det folk de mangler, mer enn penger. Det tar minst et tiår å utdanne en psykiater. Og det er tydelig ikke attraktivt nok for de som finnes å jobbe i offentlig, psykisk helsevern.

Vi kan ikke rope på bare en ting. Men en begynnelse ville vaere flere stillinger til leger som vil spesialise­re seg, såkalte LIS-stillinger. Vi må utdanne flere spesialist­er selv, på vårt eget sykehus.

For vi kan jo ikke ha det sånn. Vi kan ikke la vaere å gi alvorlig psykisk syke mennesker en seng. Vi kan heller ikke ha systemer hvor politikern­e ikke må ta ansvaret når krisen rammer. Det er uanstendig. Det er fallitt.

Vi kan jo ikke ha det sånn. Vi kan ikke la vaere å gi alvorlig psykisk syke mennesker en seng.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Anne Karin Rydningen og Kristin Furenes jobber på sengeposte­n på Sandnes DPS, Varatun. De er bekymret for psykisk syke i Sandnes.
FREDRIK REFVEM Anne Karin Rydningen og Kristin Furenes jobber på sengeposte­n på Sandnes DPS, Varatun. De er bekymret for psykisk syke i Sandnes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway