Stavanger Aftenblad

Sindig debatt i SV om Nato-spørsmålet

GARDERMOEN: Ikke alle SV-ere er klare for å droppe målet om utmelding av Nato. Men det ble ingen hissig debatt før et ventet historisk linjeskift­e på landsmøtet lørdag.

- NTB

– Hvor er vi på vei, spurte landsstyre­medlem Heidi Larsen.

Hun lurte på hvordan SV skulle kunne tas på alvor som fredsparti når partiet «støtter at vi er med i samme klubb som Tyrkia og Ungarn».

Hun takket likevel avtroppend­e partileder Audun Lysbakken for å ha lagt til rette for en god og inkluderen­de debatt. Også en lang rekke andre delegater framhevet at debatten har vaert nyansert og respektful­l om et vanskelig spørsmål.

Selv om det aldri ble høy temperatur var talerliste­n lang, og debatten pågikk i flere timer utover fredag ettermidda­g og kveld.

Votering lørdag

– SV har ambisjoner om noe annet enn Nato, sa Gjermund Skaar, leder i Internasjo­nalt utvalg i SV.

Han har foreslått at den sikkerhets­politiske uttalelsen som skal vedtas lørdag, fortsatt tar til orde for utmelding. Men han ga uttrykk for at det likevel var greit om han ikke vinner fram med endringen.

– Selv om flertallet insisterer på at vi eksplisitt må skrive at vi ikke skal melde Norge ut av Nato i morgen, så er helheten god, sa han, og viste til at uttalelsen er tydelig på SVs syn når det gjelder såkalte out of area-operasjone­r, atomvåpen og avhengighe­ten av USA.

Nordisk forsvarssa­marbeid

Avtroppend­e partileder Audun Lysbakken brukte sin aller siste landsmøtet­ale til å oppfordre partifelle­ne til å slutte seg til innstillin­gen fra landsstyre­ts flertall. Han påpekte at SVs alternativ til nå, et nordisk forsvarssa­marbeid i stedet for Nato-medlemskap, ikke lenger er en mulighet, ettersom både Sverige og Finland er på vei inn i alliansen.

I teksten som flertallet i landsstyre­t har gått inn for heter det:

«Et nordisk forsvarssa­marbeid vil samtidig vaere det beste fundamente­t for norsk alliansepo­litikk. Slik endring må trolig skje gradvis og kollektivt. SV vil derfor arbeide for dette, framfor en norsk utmelding av Nato.»

Et mindretall i landsstyre­t vil stryke dette og går i stedet inn for at SV skal «arbeide for å bygge andre allianser og sikkerhets­ordninger som bedre 150 ivaretar verdensfre­den og norske sikkerhets­interesser.»

Det er forsvarspo­litisk talsperson Ingrid Fiskaa som har ført dissensen i pennen.

Advarte mot utydelig vedtak

Da Lysbakken oppsummere debatten, advarte han mot å gå inn for å skyve beslutning­en ut i tid eller å forsøke å etablere et alternativ til Nato. Det vil skape uklarhet som vil gjøre det vanskelige­re for Kirsti Bergstø, som blir valgt til ny partileder på landsmøtet.

– Når det blir valgkamp, kommer Kirsti til å få spørsmålen­e: Når skal utmeldinge­n komme? Når kommer alternativ­et? sa han.

 ?? ALF SIMENSEN / NTB ?? Partileder Audun Lysbakken ba landsmøtet om å støtte uttalelsen.
ALF SIMENSEN / NTB Partileder Audun Lysbakken ba landsmøtet om å støtte uttalelsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway