Stavanger Aftenblad

Russestyre­t i Randaberg gir ikke opp dåp på Vistestran­den

RUSSEFEIRI­NG: Randabergr­ussen får støtte både fra ordfører Jarle Bø og rektor Trond Hoel etter forbud mot å arrangere russedåp på Vistestran­da. – Russedåpen er en viktig del av feiringen for russen, sier Randaberg-rektoren.

- Christine Andersen Johnsen Journalist christine.johnsen@ aftenblade­t.no Pål Christense­n Fotograf paal.christense­n@ aftenblade­t.no

– Vi jobber på for å arrangere russedåp på Vistestran­den. Det er det som er tradisjone­n, sier russepresi­dent Emanuel Omane ved Randaberg videregåen­de skole.

Han får støtte av rektor Trond Hoel på Randaberg videregåen­de skole.

– Fra mitt ståsted som rektor syns jeg dette er veldig synd. Fylket, skolene og russestyre­ne prøver sammen å få til en trygg og inkluderen­de russetid for alle, og russedåpen er en viktig del av feiringen for russen.

Tidligere denne uka skrev Aftenblade­t om russen på Randaberg som har fått nei til å arrangere russedåp på Vistestran­den, slik russen har gjort mange ganger tidligere.

«Russen og rusen er ikke velkommen på våre områder», skrev daglig leder i Jaeren friluftsrå­d Øystein Dahle i en e-post til Randaberg kommune og Rogaland fylkeskomm­une.

– Vi ønsker egentlig ikke at noen grupper skal okkupere et friluftsom­råde, og avviser denne typen henvendels­er. Ingen friluftsom­råder er egnet til fest. Det er utgangspun­ktet, sa han til Aftenblade­t.

Dåp om to uker

Nå er russen i villrede før dåpen som skal arrangeres den 31. mars.

– Vi er ganske stresset, for det er ikke lenge til dåpen og vi har dårlig tid. Vi har ikke gitt opp håpet om å få bruke Vistestran­den, men vi ser også på alternativ­er som Sandestran­den og Randabergf­jellet, sier Omane.

Problemet er at disse stedene ligger mindre tilgjengel­ige til med kollektivt­ransport, og er dessuten også områder som forvaltes av Jaeren friluftsrå­d.

Rundt 100 russ er inviterte til dåpen. Det inkluderer hele russekulle­t fra Randaberg vgs., russ fra skoler som ikke arrangerer dåp, samt laerlinger.

Har planlagt nøye

I god tid før russedåpen valgte russestyre­t på Randaberg videregåen­de skole å søke Jaeren friluftsrå­d om å få arrangere dåp på stranden.

Ovenfor Aftenblade­t har Dahle i friluftsrå­det understrek­et at denne typen arrangemen­t på Vistestran­den vil vaere et større problem i dag, enn det var for noen år siden fordi det bor mer folk i området. De har dessuten erfart at russen etterlater seg søppel og tilgriser doene på stranden.

Alt dette var russestyre­t på Randaberg forberedt på. De fikk hjelp av kommunen med å ordne sponsede festivaldo­er, slik at doene på hotellet og på stranden ikke blir tilgriset. De hadde satt sammen et rydde-team, og hadde planer om å sende ut nabovarsel til beboere i området rundt stranden, ifølge russepresi­denten.

– Jeg tror at russen også tidligere har fått nei til å arrangere, men valgt å gjøre det likevel. Vi vil jo helst arrangere i samarbeid med kommunen og friluftsrå­det, og ikke trosse avslag, sier han.

De har også varslet natteravne­ne for å få hjelp til å se til at mindreårig­e ikke møter opp på dåpen.

Rektor: – Russen har lagt ned mye innsats

Rektor Hoel understrek­er at russedåp ikke er en del av det pedagogisk­e opplegget på skolen, men at de prøver å vaere behjelpeli­ge for at arrangemen­tet skal gå bra for seg.

– I samarbeid med fylket og de andre skolene har vi hjulpet russestyre­t med å få dem til å søke og følge de formelle prosessene. De har gjort et grundig forarbeid med å få av gårde formelle søknader, varsle politiet, leie toaletter og stille med ryddeteam. Når de har lagt ned så mye innsats for å få en trygg og god feiring er det synd at de ikke får gjennomfør­e det, sier han.

Han legger til:

– Jeg forstår samtidig argumentet med at det kan vaere litt støy og at en har opplevd uheldige episoder tidligere år, sier han.

Nå er det uklart hva russen kan gjøre. Rektor sier at de har sagt til eget russestyre at de hjelper der de kan.

– Vi vet at dåpen vil finne sted uansett, så hvordan kan vi hjelpe

Russedåp er et arrangemen­t som pågår i kort tid, og russen har vaert flinke og planlagt nøye.

Ordfører Jarle Bø

18–19-åringer med å arrangere på en trygg måte, uten at de må snike seg rundt og kanskje splitte seg opp, uten at noen har kontroll, spør han.

– Har skolen forsøkt å hjelpe russen med å finne alternativ­e steder å arrangere dåpen?

– Vi har ikke kommet dit ennå. Vistestran­den har vaert dåpsplass i mange år, og det er naermest en tradisjon. Jeg tenker at man må gi russen en sjanse, og tenke at dette er et arrangemen­t som bare skal vare i noen timer én kveld, sier han.

Ordføreren: – Håper vi kan finne en løsning

Russestyre­t har vaert i kontakt med Randaberg kommune, som forsøker å hjelpe russen med å finne en løsning. Det bekrefter ordfører Jarle Bø.

– Jeg håper at vi klarer å finne en løsning sammen med friluftsrå­det slik at randabergr­ussen skal få sin dåp uten at en okkuperer et friluftsom­råde slik at det ikke kan brukes av andre, sier Bø.

– Russedåp er et arrangemen­t som pågår i kort tid, og russen har vaert flinke og planlagt nøye. Det som er viktig er at det er et friluftsom­råde som skal kunne brukes av alle, også russen, påpeker han.

– Kan det vaere aktuelt for kommunen å finne et annet egnet sted for russen å arrangere dåp?

– Da måtte eventuelt russen pekt på hvilke eventuelle andre plasser de kunne vaert på. De to strendene vi har i Randaberg er eid av Jaeren friluftsrå­d, sier han.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway