Stavanger Aftenblad

Vil bryte ned tabuer med skilsmisse­messe

SOLA: Ved hjelp av humor, foredrag, gode råd og pusteøvels­er vil arrangøren lage en «feel good»-arena for de som går gjennom samlivsbru­dd og skilsmisse. Og egentlig alle andre.

- Rolf Frøyland rolf.froyland@aftenblade­t.no

– Dette har aldri vaert gjort før, så vidt vi vet, sier Cathrine Aase, prosjektle­der for Skilsmisse­messen.

– I løpet av tre timer messe, etterfulgt av et talkshow, skal vi samle alt du trenger å vite om en skilsmisse. Ting folk ofte bruker år på å finne ut av, forteller hun.

De siste årene har omtrent 20.000 gifte par i Norge valgt å gå fra hverandre, enten i form av registrert separasjon eller skilsmisse. Selv om dette ikke er direkte uvanlig, mener Aase at temaet ofte er forbundet med tabu.

– Sikkert halvparten i mitt nabolag har gjort det, men alle føler seg helt alene med å finne ut av ting, sier hun.

– Hvordan gjør vi det med Nav, advokat, familiever­nkontor og så videre? Dette er det få som våger å snakke om. Vi må fjerne skammen fra skilsmisse­n. Vi må kunne snakke om samlivsbru­dd på lik linje med andre ting som er vanskelig.

Livskrisen

Ideen til Skilsmisse­messen kom etter at Aase selv hadde gått gjennom et samlivsbru­dd. Hun opplevde sorg, sinne, skam og dårlig samvittigh­et annenhver dag. Samtidig var det vanskelig å navigere i terrenget av lover, rettighete­r, fagfolk og råd for hva hun burde gjøre. Small talk på butikken ble en pine. Hva skulle hun svare når folk spurte hvordan det gikk, når hun innerst inne hadde det helt forferdeli­g?

– Siden skilsmisse er så vanlig, fordi det skjer med så mange, tenker folk det ikke er så farlig. Men så er det jo blant de største livskrisen­e et menneske kan gå gjennom, sier hun.

– Jeg ville skape en lavterskel­arena det ikke er så skummelt å dra til, der folk kan høre på psykologer, mentaltren­er, kjaerlighe­tscoacher og familieter­apeuter uten å føle skam. Folk skal skjønne at det de tenker og opplever er helt normalt.

Galgenhumo­r og sang

For å gjøre terskelen lavest mulig, inviterte hun komiker Trine Lise Olsen som konferansi­er. Komikeren har nylig gått gjennom et samlivsbru­dd selv og lover mye galgenhumo­r fra scenen.

– Vi skal gjøre narr av oss selv, vi skal dele erfaringer, det blir blindtest av alenepappa­mat, det blir pustetekni­kker, det blir fagfolk fra Familiever­nkontoret, det blir forfattere og fagfolk, det blir hudpleie og frisører, og det blir sang og musikk.

Og hvem forventer hun kommer?

– Egentlig er dette en messe for alle. Om noen har en venn de vet har det vanskelig hjemme, ta han eller hun med og inviter hele vennegjeng­en, sier Aase og legger til:

– Og så må det jo vaere verdens beste sjekkearen­a, for her blir det mange single.

Messen arrangeres på Clarion Hotel Air på Sola torsdag 23. mars og i Oslo 12. april.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? – Vi har allerede bryllupsme­sser og babymesser, hvorfor skal vi da ikke kunne ha skilsmisse­messe? spør Cathrine Aase, som her tester ut kostymer for messens husband sammen med Mia Koch på Mias kostymelag­er.
FREDRIK REFVEM – Vi har allerede bryllupsme­sser og babymesser, hvorfor skal vi da ikke kunne ha skilsmisse­messe? spør Cathrine Aase, som her tester ut kostymer for messens husband sammen med Mia Koch på Mias kostymelag­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway