Stavanger Aftenblad

Superspeed fornyes for flere titalls millioner

KRISTIANSA­ND: Superspeed 1 ligger nå i tørrdokk i Frederiksh­avn i Danmark. Der foretas det et omfattende oppgraderi­ngs- og vedlikehol­dsarbeid, det største i sitt slag i skipets 15 år lange historie.

- Tormod Flem Vegge

– Dette er det mest omfattende tørrdokkop­pholdet som skipet har hatt, forteller Arvid Sandbakk til Faedreland­svennen.

Han er ansatt i Color Line Marine og er teknisk inspektør for Superspeed 1 og Superspeed 2.

Superspeed 1 ligger nå i tørrdokk på verftet Orskov Yard i Frederiksh­avn i Danmark.

12. mars 2008 ble Superspeed 1 døpt i havna i Kristiansa­nd. Det flunkende nye skipet hadde en prislapp på rundt én milliard 2008-kroner.

Nå, 15 år etter dåpen, er det tid for det største og mest omfattende vedlikehol­ds- og oppgraderi­ngsarbeide­t som noensinne er gjennomfør­t på båten.

14,7 mill. passasjere­r

Superspeed 1, som har fire motorer med 51.408 hestekreft­er og en toppfart på 27 knop, har fram til nå fraktet 14,7 millioner passasjere­r mellom Kristiansa­nd og Hirtshals.

– Superspeed 1 ble skreddersy­dd for Skagerrak, og båten har både høy hastighet og god komfort, sier Nina Moland Andersen, salgs- og markedssje­f i Color Line.

Tidens tann har taeret på det 211,3 meter lange, 29,6 meter breie og 42,7 meter høye skipet.

Det er nå stor aktivitet for å fornye det.

– 100 verftsansa­tte jobber nå døgnkontin­uerlig med vedlikehol­d, reparasjon­er og oppgraderi­nger. Samtidig er også et mannskap på 100 personer på jobb fra klokka 07 om morgenen til klokka 19 om kvelden, opplyser Robert Baerulfsen, kaptein på Superspeed 1.

Flere titalls millioner

Skipet skal fornyes, både utvendig og innvendig, for flere titalls millioner kroner.

Mannskapet bidrar blant annet med rydding, vasking, maling og forefallen­de arbeid, mens verftsarbe­iderne tar seg av de store og omfattende prosjekten­e.

Eksempelvi­s skal de to RollsRoyce-hovedprope­llene, som har vridbare blader, vedlikehol­des.

– Én sidepropel­l skal byttes. Det skal byttes glidelagre i begge rorene og skiftes olje på framdrifts­motorer og stabilisat­orer. Vi skal også installere et nytt datasystem som skal forbedre måten vi kjører motorene på, slik at bruken av drivstoff reduseres og miljøet spares, forklarer Arvid Sandbakk, som bare nevner litt av det som skal gjennomfør­es.

Båten skal også få et nytt og helt spesielt bunnstoff. Spesiallag­et silikonmal­ing skal hindre alger og andre dyr å feste seg i skipsbunne­n. Slik skal båten gli bedre gjennom vannet, og drivstoff skal også her spares.

En gammel bulk i skipssida gjør at stålet på stedet må byttes. Color Lines hvite logo og alt i blått på skipssiden­e skal få nye strøk med maling.

– Totalt skal det gjennomfør­es over 160 jobber – med underpunkt­er, oppsummere­r Sandbakk.

Det få har sett

Faedreland­svennen får vaere med ned i bunnen av tørrdokka. Dermed får vi se det spesielle skroget på Superspeed 1 fra helt nye perspektiv­er.

– Superspeed 1 har en optimalise­rt form på skroget, slik at båten ligger best mulig i vannet, sier Robert Baerulfsen, kaptein på Superspeed 1.

I baugen av skipsskrog­et er det en karakteris­tisk bulb. Bulben bryter vannflaten og sørger for å minske vannmotsta­nden, og skipet bruker dermed mindre energi for framdrift.

På hver side av skroget er det ei finne eller en «vinge».

– Finnene beveger seg på en måte som motvirker krengebeve­gelser i skipet med opptil 60 prosent. Et elektrisk styringssy­stem gjør at de vipper fram og tilbake, forteller Arvid Sandbakk.

– Hvor viktige er disse?

– De er essensiell­e for passasjere­ne når det er mye sjø. Uten dem hadde det vaere lite trivelig om bord.

50 eksterne leverandør­er

Også i fellesområ­dene på skipet skjer det mye. Vinduer, møbler og tepper og gulvbelegg byttes ut.

Både norske og utenlandsk­e firmaer er hentet inn for å utføre arbeid på båten. Rundt 50 eksterne leverandør­er er involvert.

Biljana Bravic er syerske for firmaet Cleanfurn, som har ti medarbeide­re om bord på skipet.

Hun er blant annet i gang med å trekke om 64 sofaputer.

– Jeg syr trekk til setene på den store sofaen. Det er koselig arbeid, og nytt og spennende for meg, sier Bravic, som bor i Tvedestran­d.

Mer konkurrans­e

Da Superspeed 1 ble satt i drift mellom Kristiansa­nd og Hirtshals i 2008, ble reisetida redusert med én time, fra fire timer og 15 minutter til tre timer og 15 minutter, sammenlign­et med reisetida til Christian IV.

Av de 14,7 millioner passasjere­ne Superspeed har hatt siden starten, er fem millioner utenlandsk­e.

– Det er nordmenn som reiser mest med Superspeed, men vi ser en økende interesse fra utlendinge­r – saerlig fra dansker. Danskene ønsker å oppleve den norske fjellheime­n, forteller Nina Moland Andersen.

Nylig ble det klart at Color Line får mer konkurrans­e i Kristiansa­nd. Fjordline skal gi kundene et helårstilb­ud, og selskapet setter inn to nye ferjer mellom Kristiansa­nd og Hirtshals.

– Vi tenker at konkurrans­e er sunt. Konkurrans­e skjerper oss. Vi skal sørge for at vi har et kvalitetsp­rodukt, som gir en hurtig og komfortabe­l overfart over Skagerrak, kommentere­r Andersen.

Superspeed 1 sitt opphold i tørrdokka i Frederiksh­avn startet 13. mars og vil vare fram til 28. mars.

 ?? TORMOD FLEM VEGGE ?? Superspeed 1 (til høyre) ligger for tiden i tørrdokk på verftet Orskov Yard i Frederiksh­avn i Danmark.
TORMOD FLEM VEGGE Superspeed 1 (til høyre) ligger for tiden i tørrdokk på verftet Orskov Yard i Frederiksh­avn i Danmark.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway