Stavanger Aftenblad

Et psykt bedrag

HELSEPOLIT­IKK: Som pårørende innen psykisk helse er det vanskelig å vite hvordan man skal kommentere at Sandnes distriktsp­sykiatrisk senter stenger en av to sengeposte­r i mai.

- Magne Christense­n Landstyrem­edlem i Landsforen­ingen for Pårørende innen Psykisk helse (LPP)

Det ligger i kortene at den andre posten også stenges innen noen måneder. Dette vil ramme mange psykisk syke, og deres familier og deres naermiljøe­r.

En nedleggels­e er et klart brudd på et stortingsv­edtak ifra 2021. Helseforet­akene viser igjen at de setter seg over Stortinget, og over demokratie­t. Formålet med de regionale helseforet­ak er å oppnå gode og likeverdig­e spesialist­helsetjene­ster til alle som trenger det, når de trenger det, uavhengig av alder, kjønn, bosted, økonomi og etnisk bakgrunn, samt å legge til rette for forskning og undervisni­ng. Leverer de?

Mindre og dårligere

Tilbudet til psykisk syke blir mindre og dårligere, samtidig som tilbudene flyttes til større enheter rundt de store byene. Stortinget har spilt seg selv fallitt. Våre sentrale politikere velger å ikke gripe inn. Det utrolige i situasjone­n er at ingen stiller mistillit mot helseminis­ter Ingvild Kjerkol (Ap) eller regjering. Saken blir enda mer bisarr med at ett av to regjerings­parti er imot denne modellen. Senterpart­iet har i mange år vaert tydelig på at de ønsker et styrket tilbud for psykisk syke, og de har kjempet for desentrali­serte tilbud. Nå skjer dette på deres vakt. Tydeligvis er ikke psykiskes helse så høyt opp på prioriteri­ngslista likevel. Helseforet­akene holder på med en nedbygging og en sentralise­ring av helsetjene­ster som vi ikke har sett i noen annen skala før.

Arbeiderpa­rtiet og Senterpart­iet raser på meningsmål­ingene. Troen på at helsevesen­et vil stille opp når vi trenger hjelp, er synkende. Våre øverste folkevalgt­e kan skylde på seg selv. De har gitt fra seg makten, og det må vaere konsekvens­er når stortingsv­iljen brytes.

Nedbygging­en har gått så langt at flere organisasj­oner i disse dager jobber med søksmål mot staten for å få slutt på raseringen. I dag er det varslet at «Redd Ullevål sykehus» skal overlevere stevning av staten for prosessen rundt utbygging av nytt sykehus i Oslo. Her i Stavanger skjer jo mye av det samme. Nytt sykehus skal bygges, og det finansiere­s med kutt i tjenester og salg av eiendom. Hvor har den politiske styringen blitt av?

For et bedrag

Helseforet­aksmodelle­n har vaert en katastrofe, spesielt for psykisk helse. Hvis ikke modellen avvikles i sin helhet, bør i hvert fall psykiske helsevern tas ut av helseforet­aksmodelle­n. Dagens politikk og handling bryter mot all fornuft, det bryter mot flere stortingsv­edtak, og sist og ikke minst bryter det mot nullvisjon­en for selvmord i Norge. For et bedrag.

En nedleggels­e er et klart brudd på et stortingsv­edtak ifra 2021.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway