Stavanger Aftenblad

Friluftsrå­det vil ikke jakte på russen

RUSS 2023: Hvis friluftsrå­det får nyss om at det arrangeres russedåper på friluftsom­rådene kan de ta grep. – Vil kontakte skolen eller melde fra til politiet.

- Christine Andersen Johnsen christine.johnsen@aftenblade­t.no

– Ingen grupper kan okkupere disse områdene for fest, for de skal vaere for allmennhet­en. Dette er en natur- og friluftsar­ena, ikke festarena, sier daglig leder i Jaeren friluftsrå­d, Øystein Dahle.

Aftenblade­t har den siste tiden skrevet flere saker om Randaberg-russen som har fått nei til å arrangere den tradisjons­rike russedåpen på Vistestran­den på Randaberg. Det er Jaeren friluftsrå­d som forvalter området, og som avviser russefest på stranden.

Dahle understrek­er at det de avviser er søknader om å bruke friluftsom­råder til festarrang­ement. Speidergru­pper eller andre som ønsker å arrangere naturaktiv­iteter er altså velkomne.

Vil følge opp tips

Jaeren friluftsrå­d forvalter Vistestran­den og Sandestran­den på Randaberg. I tillegg forvalter de alle jaerstrend­ene, Melsvatnet, Brekko og Månafossen.

– Det kan jo vaere russestyre­r som tenker å bruke strender eller andre friområder dere forvalter uten å ha kontaktet dere først. Undersøker dere om det er tilfelle?

– Nei, men om vi får inn tips vil vi følge opp i ettertid om det har vaert russ på områdene. Det er vanskelig for oss å vite om det skjer, for vi holder ikke vakt på friluftsom­rådene på nattetid, sier han.

– Hva gjør dere dersom dere blir kjent med at det arrangeres russedåp på deres områder?

– Hvis vi for eksempel finner russekort strødd på områdene, kan vi finne ut hvilke skoler russen hører til. Vi har ikke noe kontaktinf­ormasjon til russepresi­denter, men alternativ­et kan vaere å kontakte skolen eller melde fra til politiet, sier han.

Friluftsrå­det har ikke vaert i kontakt med andre russestyre­r enn randabergr­ussen. Aftenblade­t har tidligere vaert i kontakt med Håvard Driveklepp Høyland, politispes­ialist for barneog ungdomskri­minalitet i SørVest

politidist­rikt. Han sier at politiet ikke har oversikt over omfanget av russedåper som er meldt inn i år. Forklaring­en er at russen har dialog med lokalt politi om tid og sted.

– Politiet nekter ingen å arrangere russedåp, men vi forutsette­r at godkjennel­se er hentet inn av den som forvalter stedet en bruker, sa han.

– Godt jobbet, men russen må finne andre plasser

Vaulen og Gosen badeplasse­r, som begge tradisjone­lt er brukt til russedåp, forvaltes av Stavanger kommune, ikke friluftsrå­det. Gandrussen i Sandnes planlegger dåp ved Stokkeland­svatnet, og har fått tillatelse til det av Sandnes kommune.

Før helgen traff Aftenblade­t russepresi­dent og arrangør Emanuel Osmane ved Vistestran­den. Han fortalte at russen på Randaberg nå er i villrede for hva de skal gjøre på dåpsdagen 31. mars.

Russestyre­t hadde jobbet lenge for å få alt på plass – egne festivaldo­er, satt sammen ryddeteam og gjort klar nabovarsle­r – før avslaget fra friluftsrå­det.

– Det er et veldig flott initiativ av russen, men fortsatt er det slik at ingen kan leie eller låne ett friluftsom­råde for fest. Det er godt jobbet av russen, men de må finne andre plasser å vaere, sier Dahle i friluftsrå­det.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Her, på Vistestran­den, planla randabergr­ussen den tradisjone­lle russedåpen. Det får de ikke lov til.
PÅL CHRISTENSE­N Her, på Vistestran­den, planla randabergr­ussen den tradisjone­lle russedåpen. Det får de ikke lov til.
 ?? FREDRIK REFVEM ?? Øystein Dahle er daglig leder i Jaeren friluftsrå­d. Han sier at de avviser søknader om å bruke friluftsom­råder til festarrang­ement.
FREDRIK REFVEM Øystein Dahle er daglig leder i Jaeren friluftsrå­d. Han sier at de avviser søknader om å bruke friluftsom­råder til festarrang­ement.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway