Stavanger Aftenblad

Alternativ­er til elektrifis­ering

LEDER: Senterpart­iet sier nei til å elektrifis­ere Melkøya-anlegget i Finnmark. Dette er forhåpentl­ig et signal om å tenke nytt rundt elektrifis­ering av sokkelen.

-

Et stort flertall på landsmøtet til Senterpart­iet i helgen gikk imot ledelsens forslag om å avvise et vedtak, og bestemte at partiet ikke støtter planene til Equinor om å kutte utslipp ved å drive anlegget for produksjon av flytende naturgass (LNG) på Melkøya ved Hammerfest med elektrisk strøm. Melkøya drives i dag ved hjelp av et gasskraftv­erk som slipper ut 900.000 tonn CO₂ årlig.

Et slikt prosjekt ville ha spist opp store deler av den tilgjengel­ige elektrisit­eten i vårt nordligste fylke og dermed blitt en trussel mot andre etablering­er, fryktet et flertall av delegatene. Den siste tiden har da også flere foreslåtte prosjekter i Finnmark fått avslag på sine søknader om ny kraft, nettopp på grunn av en usikker forsynings­situasjon.

Ettersom Senterpart­iet sitter i regjering, blir dette et vedtak også regjerings­partneren Ap må forholde seg til.

Spørsmålet om elektrifis­ering av olje- og gassinstal­lasjoner i Norge er politisk omstridt. På den ene siden framholdes det som den eneste realistisk­e muligheten til å kutte tilstrekke­lig mye i klimagassu­tslippene i Norge til at vi skal ha mulighet til å oppfylle vår del av Parisavtal­en.

På den annen side hevdes det at utslippsku­ttene blir kosmetiske og symbolske, all den tid produktene som utvinnes på plattforme­ne fortsatt er olje og gass. Disse produktene forbrennes jo stort sett ikke i Norge.

Et nei til Melkøya-prosjektet kan forhåpentl­ig føre til nytenkning. Finnes det alternativ­e teknologie­r som kan erstatte landstrøm og gi utslippsre­duksjoner? Mer effektive gassturbin­er er kanskje et slikt alternativ. Fangst og lagring av CO₂ er et annet.

For det kan ikke vaere tvil om at dersom sokkelen skal elektrifis­eres i det omfanget mange ser for seg, samtidig som det skal investeres tungt i nye, grønne industripr­osjekter på land, må det bygges ut ekstremt mye ny energi. Og den sterke veksten i forbruket vil drive prisene opp.

Er denne voldsomme veksten i energiprod­uksjon realistisk? Vindindust­ri på land er fortsatt meget upopulaert, og lite tyder på en endring i opinionen. Utbygging av vannkraft i de få elvene som fortsatt er urørte er minst like kontrovers­ielt. Vindkraft på store havdyp, som er spennende, er fortsatt en ung teknologi som krever store subsidier. Kjernekraf­t er dyrt og tidkrevend­e, og møter skepsis både politisk og hos folk flest.

Vi føler oss sikre på at det vil tvinge seg fram en erkjennels­e av at det ikke er mulig å gjøre alt på én gang. Energi er en knapp ressurs, og vi må både spare mer og vaere mer selektive med hva vi bruker energi til.

Energi er en knapp ressurs, og vi må både spare mer og vaere mer selektive med hva vi bruker energi til.

 ?? SCANPIX ?? Melkøya ved Hammerfest. De fem pipene i bakgrunnen er fra gasskraftv­erket som driver LNG-anlegget.
SCANPIX Melkøya ved Hammerfest. De fem pipene i bakgrunnen er fra gasskraftv­erket som driver LNG-anlegget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway