Stavanger Aftenblad

– Jeg spiser middag, og så spiller jeg til det blir mørkt

FRISBEEGOL­F: Til sommeren skal 16 år gamle Nicolai Hagen fra Sandnes kjempe internasjo­nalt. Klubbene på Nord-Jaeren merker økt interesse for frisbeegol­f.

- Magnus Kolstad magnus.kolstad@aftenblade­t.no

Nicolai (16) til VM og EM:

– Hvor langt unna tror du det er? – 80–90 meter, sikkert.

– Pass på ikke å treffe treet! Nicolai Hagen henter fram den rette disken. Han tar den svarte kluten som henger på sekken, og tørker vekk fett og støv. Så bøyer han seg framover. Blåser varme på fingrene.

Én, to, tre raske skritt fram – og kast. Disken suser gjennom lufta og buer seg ned mot bjørka. – Naerme nok, sier Nicolai. Han og kompisen går mot treet.

Trener hver dag

De fleste andre har dratt hjem denne fredags ettermidda­gen, men Nicolai trener på frisbeegol­f-banen på Skeiane ungdomssko­le. Banen likner en vanlig skog, men rundt omkring står oransje metallkurv­er med kjetting.

I fjor ble Nicolai norgesmest­er i frisbeegol­f for juniorer, og til sommeren venter nye utfordring­er på videregåen­deeleven. I månedsskif­tet juni–juli skal han på junior-verdensmes­terskap i Illinois i USA og spille mot om lag 300 andre. I august skal han til Estland for å spille i europamest­erskapet for juniorer.

– Hvorfor frisbeegol­f?

– Fordi jeg er god i det. Og så er det deilig å komme seg ut med venner og bruke litt energi, sier Nicolai.

– Frisbeegol­f er liksom aldri det samme. Banen bringer alltid nye utfordring­er. Jeg blir fort lei av fotball, men frisbeegol­f er forskjelli­g fra gang til gang.

– Hva sier folk når du sier at du er norgesmest­er i frisbeegol­f?

– Det kan bli litt sånn: «Frisbeegol­f, av alle ting, liksom?». Mange tenker at det er en litt rar sport. Men folk blir generelt imponert når jeg sier at jeg er norgesmest­er.

Nicolai og klubbkamer­aten Tobias Schjølberg vant norgesmest­erskapet for juniorer i duoklassen i fjor.

Dedikert

– Jeg trener hver enste dag. Jeg kommer hjem fra skolen, spiser middag og går ut. Så spiller jeg til det blir mørkt, sier han.

På tre sesonger har han rukket å bli bedre enn trenerne sine i klubben.

– Men selv om jeg kanskje er bedre enn dem totalt sett, så er det flere ting de er bedre enn meg på. Så de kan uansett hjelpe meg til å bli best.

– Ja, for det er målet?

– Ja. Drømmen er å leve av frisbeegol­fen. Og det tror jeg at jeg kan.

Enorm vekst

Frisbeegol­f har eksplodert både nasjonalt og internasjo­nalt, men spesielt mye i vår region. Nicolai trener hver mandag i Sandnes Diskgolfkl­ubb, som var Norges største frisbeegol­fklubb i 2021.

– Pågangen her har eksplodert, sier styreleder i klubben, Freddy Haugen.

Haugen var med å stifte Sandnes Diskgolfkl­ubb i 2015. Siden da har klubben fått over 460 medlemmer.

– Hvorfor har frisbeegol­f blitt så populaert?

– Jeg tror det skyldes at sporten er billig. Det er lett å få tak i disker. Samtidig er Sandnesban­en den største i distriktet og kåret til en av de beste banene i Norge. Banen er gratis, så folk kan komme og gå som de vil.

– Hvem spiller frisbeegol­f?

– Alle! Vi har juniorer i 10–11årsalder­en og egne pensjonist­treff. Alle som kan vaere ute og kaste en disk, kan bli med.

Den andre store frisbeegol­fklubben på Nord-Jaeren, Sola Frisbeeklu­bb, merker den samme interessen. Klubben har økt med 200 prosent siden før pandemien, og er nå på over 300 medlemmer, ifølge formann Ove Wangsholm.

– Det er kjekt å se at noe jeg synes er kjekt, er blitt så populaert.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Nicolai Hagen sikter seg inn mot frisbeegol­f-kurven på banen på Skeiane ungdomssko­le.
JON INGEMUNDSE­N Nicolai Hagen sikter seg inn mot frisbeegol­f-kurven på banen på Skeiane ungdomssko­le.
 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Nicolai Hagen har spilt frisbeegol­f i tre år.
JON INGEMUNDSE­N Nicolai Hagen har spilt frisbeegol­f i tre år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway