Stavanger Aftenblad

«Nora»-dommen blir stående – men kampen fortsetter

STAVANGER: Høyesteret­ts ankeutvalg har avvist anken i den såkalte «Nora»-saken. Dermed blir dommen fra lagmannsre­tten stående, og Stavanger kommune har vunnet saken. Kampen er likevel ikke over, bedyrer Noras advokat.

- Ove Heimsvik ove.heimsvik@aftenblade­t.no

– Selvfølgel­ig er det både skuffende og trist, men når Høyesteret­t mener at saken ikke har prinsipiel­le sider, så vil de ikke behandle den, sier Noras advokat, Evelyn Egeli.

Nora er ikke kvinnens egentlige navn.

Egeli mener det er galt at foreldelse skal vaere grunnlaget for at kommunene unnslipper ansvar i saker om tapt barndom.

– For min del skjer feilen i denne saken når kommunen ser sitt snitt til å slippe ansvar. Men denne kampen er ikke over, kampen for rettferdig­het for Nora fortsetter, sier Egeli til Aftenblade­t.

– På hvilken måte vil kampen fortsette?

– Det vil jeg ikke gå i detaljer på ennå.

Vant – så anket kommunen

Nora, som i dag er helt i slutten av 40-årene, krevde erstatning av Stavanger kommune, fordi hun mente barneverne­t ikke fikk henne bort fra foreldrene tidlig nok til at hun kunne unngå varige skader på kropp og sinn.

I desember 2021 fikk hun medhold i Sør-Rogaland tingrett, fordi tingretten både mente at barneverne­t ikke hadde gjort jobben sin slik de burde, og dessuten at kravet ikke var foreldet. Nora ble tilkjent 1,7 millioner kroner i erstatning.

Men Stavanger kommune mente dommen var feil og anket til Gulating lagmannsre­tt. Da ankesaken naermet seg slutten, knakk den psykisk syke kvinnen sammen.

– Har etset seg inn i meg

– Jeg kjenner på en sterk følelse av uverdighet, sa Sissel Knutsen Hegdal til Aftenblade­t. Høyres ordførerka­ndidat ved kommende lokalvalg var til stede under siste dag av rettssaken, og ble vitne til det som skjedde.

Like før jul kom dommen fra lagmannsre­tten: kommunen fikk medhold i at erstatning­skravet var foreldet.

Knutsen Hegdal, som selv er advokat av yrke, har flere ganger tatt til orde for at saker om tapt barndom ikke hører hjemme i rettssalen, men burde vaert løst på en annen måte. Det holder hun fortsatt fast ved.

– Jeg er opptatt av om kommunen har opptrådt riktig eller galt, og ikke av foreldelse. Hele Norasaken har etset seg inn i meg, og for meg er dette et ekte engasjemen­t for en gruppe innbyggere som har hatt opplevelse­r i livet som gjør sterkt inntrykk, sier Sissel Knutsen Hegdal.

– Dette gjelder ikke mange innbyggere, og jeg er overbevist om at vi må finne andre måter å behandle disse sakene på enn å la dem gå i retten, sier hun.

 ?? OVE HEIMSVIK ?? Nora er i dag en voksen, psykisk syk kvinne. Hun vant ikke fram med sitt rettslige erstatning­skrav mot Stavanger kommune, etter at Høyesteret­t nå har avslått å behandle anken.
OVE HEIMSVIK Nora er i dag en voksen, psykisk syk kvinne. Hun vant ikke fram med sitt rettslige erstatning­skrav mot Stavanger kommune, etter at Høyesteret­t nå har avslått å behandle anken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway