Stavanger Aftenblad

Nå vil Fargegata ha sin egen portal

STAVANGER: Tom Ur Kjørsvik er opptatt av at navnet Fargegata ikke skal brukes utenfor den opprinneli­ge gatestubbe­n i Øvre Holmegate.

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

Derfor jobbes det nå med å få på plass en portal i krysset Kirkegata/Øvre Holmegate.

Fargegatas far

Kjørsvik tar gjerne på seg farskapet til Fargegata, den lille stubben av Øvre Holmegate mellom Kirkegata og Østervåg.

– Vi satte i gang i år 2000, blant annet med billedkuns­tner Craig Flannagan som konsulent når det gjaldt fargene. I 2005 var gata ferdig, et prosjekt vi senere har jobbet for å bevare og videreutvi­kle. Gata har på mange måter blitt min baby og livsprosje­kt. Det har blitt den mest fotografer­te attraksjon­en i regionen, sier Kjørsvik, som driver utestedet Hanekam.

– Dere slår Preikestol­en?

– Ja, de sier så. Det er jo et stykke lenger å gå til Preikestol­en.

– Hvorfor portal?

– Fordi Fargegata skal vaere noe unikt. Blir hele byen slik, er det ikke noe unikt lenger. Vi var veldig bevisst helt fra begynnelse­n av at dette ikke skulle vaere noe stort, at det bare skulle vaere denne lille gatestubbe­n. Vi er vel 14 virksomhet­er i gata. Samtlige synes dette er en god idé, sier Kjørsvik.

Blomstrer

– Synes du det er et problem at steder utenfor gatestubbe­n også profittere­r på å vaere naboer til Fargegata?

– Det er veldig positivt at det blomstrer også i nabogatene, men vi liker ikke at noen sier de er i Fargegata når de ikke er i Fargegata, sier Kjørsvik.

Derfor ønsker Kjørsvik altså å få opp en portal i krysset ved Kirkegata, og på samme måte stolper ved inngangen til gata fra Bakkegata og Østervåg, der folk ønskes velkommen til Fargegata.

– Vi har tenkt en utførelse i en slags smijern, ikke ulikt det vi har på gjerdene som avgrenser skjenkeare­alet ute. Jeg har hentet inn en pris på om lag 350.000 kroner, og er i dialog med byantikvar­en om utforming og plassering, sier Kjørsvik.

– Du mener en slik investerin­g er vel anvendte markedsfør­ingskroner?

– Absolutt. I hvert fall siden vi nesten ikke har brukt noe på markedsfør­ing tidligere. Jeg tror et slikt skilt vil bli hyppig både fotografer­t og delt på sosiale medier.

– Det skal gjerne vaere fargerike lys på skiltet også?

– Nei. Der har vi vel lyst til at det skal vaere litt nøytralt, slik at det ikke blir for mye av det gode. Det får holde med fargerike fasader, fargerike interiør og fargerike folk, sier Tom Ur Kjørsvik.

Pedersgata

Daglig leder Kristin Gustavsen i

Stavanger Sentrum AS synes det er prisverdig at gårdeiere og bedrifter går sammen om fellestilt­ak.

– Samtidig er det jo slik at tiltak av denne størrelsen må gjennom vanlige søknadsrun­der hos byggesak og byantikvar, sier hun.

Også Pedersgata har planer om et skilt ved inngangen til gata, og fikk byggetilla­telse til dette i 2021.

– Vi har nettopp fått inn priser på skiltet og montering. Jeg regner med at det bloir montert i september, sier Anders Ohm, daglig leder i Pedersgata Utvikling.

 ?? CARINA JOHANSEN ?? Tom Ur Kjørsvik vil verne om navnet til den populaere gata.
CARINA JOHANSEN Tom Ur Kjørsvik vil verne om navnet til den populaere gata.
 ?? RENOMMÉ SKILT OG DEKOR ?? Slik ser Tom Ur Kjørsvik for seg at Fargegata skal avgrenses.
RENOMMÉ SKILT OG DEKOR Slik ser Tom Ur Kjørsvik for seg at Fargegata skal avgrenses.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway