Stavanger Aftenblad

Anbefaler helt nytt tinghus

STAVANGER: Statsbygg går inn for at det blir bygd nytt tinghus i Stavanger. Flikking på dagens bygg frarådes, først og fremst på grunn av sikkerhete­n.

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

Dette kommer fram i en helt ny konseptval­gutredning for byggeprosj­ektet som har versert i Stavanger i over 20 år, men som aldri synes å komme helt fram til realiserin­g. Alt i 2002 klaget davaerende sorenskriv­er Olav T. Laake på elendig sikkerhet for de ansatte.

Forrige KVU ble levert i 2016/2017, men denne er ny utdatert. Blant annet er det nå behov for langt mindre areal enn sist, fordi Sør Rogaland Tingrett likevel ikke ble samlokalis­ert i Stavanger. Nå anslås behovet til 5700 kvadratmet­er. Det forrige anslaget lå på 9300 kvadrat.

Tre tomter

I KVU’en drøftes ulike alternativ ved å rehabilite­re og bygge på dagens tinghus i Bergelands­gata opp mot et helt nytt bygg. Tre tomtealter­nativer vurderes som egnede. I tillegg til Paradis gjelder det Stavanger kommunes to tomter på Lagårdsvei­en, brannstasj­onstomta og tomta ved siden av Statens Hus. Foreløpig kan det virke som sistnevnte ligger best an.

«Det må vurderes at det samtidig som tomtesøket gjøres, også inngås en opsjonsavt­ale med Stavanger utvikling om tomt 5,

Nedre Lagårdsvei 2», heter det i konseptval­gutredning­en.

Ankerkvart­alet, triangelto­mten ved Stavanger Stasjon og hullet i Sverdrups gate er også vurdert, men er av ulike grunner forlatt.

– Nødt til å få det på plass

Det er ikke lenge siden blant andre ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) pekte på Lagårdsvei­en som det mest åpenbare alternativ. Hun har ikke skiftet mening. – Det er positivt at KVU’en peker på nybygg som det beste alternativ­et. Det er også positivt at kommunen har hånd om to av de mest aktuelle tomtene, selv om dette med tomtevalg først kommer i neste sving. Vi vil vaere på tilbudssid­en for å få prosjektet inn på statsbudsj­ettet og realisert så raskt som mulig. Dette er en svaert viktig sak for Stavanger kommune. Vi er nødt til å få dette på plass nå, ikke minst med tanke på sikkerhete­n for de som arbeider på Tinghuset, sier Nessa Nordtun til Aftenblade­t.

Høyere konfliktni­vå

I den nye KVU’en anbefales nybygg som mer samfunnsøk­onomisk lønnsomt enn å flikke på dagens tinghus. Selv om investerin­gskostnade­n er høyere enn for de andre alternativ­ene, blir kostnadene lavere over hele analyseper­ioden.

Stavanger tinghus tilfredsst­iller svaert få av de kravene Domstoladm­inistrasjo­nen har til grunnsikri­ng av en rettsbygni­ng. Når tryggheten og habilitete­n utfordres vil det også gå utover rettssikke­rheten.

Problemene ved dagens tinghus er knyttet til manglende sikkerhet, funksjonal­itet og effektiv ressursutn­yttelse. Skulle en videreføre dagens situasjon vurderes det slik i utredninge­n at sikkerhete­n til ansatte og rettens aktører fortsatt vil vaere under et akseptabel­t nivå.

Slik samfunnet og rettssaken­es innhold og konfliktni­vå har utviklet seg, er det ingen grunn til å redusere kravet til sikkerhet i tinghuset. I politiets trusselvur­dering for 2022 at «det er meget sannsynlig at trusler og hatefulle ytringer vil fortsette å øke i omfang både på digitale og fysiske flater».

– Krevende

Sorenskriv­eren Mariann A. Svensen har på sin side opplyst at det er belastende å ha ansvar for alle ansattes sikkerhet og arbeidsmil­jø under dagens forhold.

«Det er jevnlig episoder, med misfornøyd­e og krevende brukere, rusmisbruk­ere eller psykisk ustabile personer. Ved mistanke om for eksempel våpenbesit­telse eller ved saerlig trusselbil­de, må vaepnet politi tilkalles og alle ansatte varsles», sier hun blant annet.

Sør-Rogaland tingrett tildeles 1,2 mill. kroner årlig til vakthold i Stavanger tinghus og i leide lokaler i Handelens hus. Vaktholdet kompensere­r likevel bare delvis for manglende soneskille.

Soneskille betyr at det er en egen indre sone i bygningen der kun ansatte får oppholde seg, en ytre sone for publikum og rettssalen­e som en fellessone med tilgang fra både indre og ytre sone.

I tillegg til Sør-Rogaland tingrett, rettssted Stavanger, skal nybygget, når det omsider står ferdig, også romme Gulating lagmannsre­tt og Sør-Rogaland jordskifte­rett.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? En ny utredning fra Statsbygg går ut på å selge dagens tinghus i Bergelands­gata og heller bygge nytt, antakelig på Lagårdsvei­en.
PÅL CHRISTENSE­N En ny utredning fra Statsbygg går ut på å selge dagens tinghus i Bergelands­gata og heller bygge nytt, antakelig på Lagårdsvei­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway