Stavanger Aftenblad

Xi i Moskva for å diskutere Ukraina-plan med Putin

MOSKVA: Kinas president Xi Jinping ankom Moskva i går der han skal diskutere en kinesisk Ukraina-plan med Vladimir Putin. Besøket har stor symbolsk verdi.

- NTB-AFP-Reuters

Xi har på forhånd beskrevet det tre dager lange besøket i Russland som en reise for «vennskap, samarbeid og fred». Det er hans første besøk i Moskva siden Russland invaderte Ukraina for over ett år siden.

– På ettermidda­gen den 20. mars ankom president Xi Jinping Russlands hovedstad Moskva, meldte den kinesiske rikskringk­astingen CCTV straks etter landingen.

Xi uttalte tidligere på mandag at han regner med at besøket kommer til å forsterke det russisk-kinesiske samarbeide­t. Det statskontr­ollerte russiske nyhetsbyrå­et Tass siterer ham også på at «Kina er klar til å forsvare en verdensord­en basert på folkerette­n sammen med Russland».

Det er Xis første utenlandsr­eise etter at han fikk fem nye år som Kinas president på Folkekongr­essen tidligere i mars.

Russland framstille­r Xis besøk som bevis på at Kina står sammen med Russland i møte med det russerne mener er et fiendtlig Vesten som ønsker å ødelegge og isolere Russland.

For Xi er det viktig å presentere en tolvpunkts­plan som Kina mener kan føre til våpenhvile i Ukraina, men som har fått en kjølig mottakelse i blant annet USA og Nato.

Vil klargjøre russisk holdning

Like før Xi landet mandag, opplyste Kreml at de kinesiske Ukraina-forslagene helt sikkert kommer til å bli diskutert og at Putin kommer til å klargjøre Russlands syn på Ukraina.

– På en eller annen måte, så kommer spørsmål som er reist i Kinas plan for Ukraina, til å bli berørt under forhandlin­gene. President Putin kommer til å gi en utfyllende forklaring på Russlands standpunkt, sa Kremls talsmann Dmitrij Peskov til pressen.

Han anklaget samtidig USA for å skape hindringer som gjør en nedtrappin­g i kampene vanskelig.

Anklager ICC for dobbeltmor­al

Xi ankom Moskva etter at Den internasjo­nale straffedom­stolen (ICC) i helgen utstedte en arrestordr­e mot Putin som følge av at han er siktet for krigsforbr­ytelser i forbindels­e med tvangsflyt­ting av ukrainske barn til Russland.

Kina er ikke fornøyd med ICCs arrestordr­e, og mandag ba en talsmann for Kinas utenriksde­partement ICC om unngå «politiseri­ng og dobbeltmor­al». Han ba også domstolen om å respektere statsoverh­oders rettslige immunitet.

I en artikkel publisert på

CCTVs nettside beskrives forholdet mellom Russland og Kina som bunnsolid, modent og motstandsd­yktig. Det hevdes også at forholdet har bidratt til «stabilitet i en turbulent verden».

Xi og Putin skulle mandag ha uformelle samtaler før de spiser middag sammen. De formelle samtalene skal holdes i dag.

 ?? VIDEOGRAB FRA RU-24 / AP ?? Kinas president Xi Jinping ble tatt i mot med musikk og rød løper da han landet i Mosvka i går.
VIDEOGRAB FRA RU-24 / AP Kinas president Xi Jinping ble tatt i mot med musikk og rød løper da han landet i Mosvka i går.
 ?? AP / NTB ?? Kortesjen med Xi Jingping kjører gjennom Moskvas gater mandag formiddag. Xi innledet mandag et tre dager langt statsbesøk i Russland der han skal ha flere møter med president Vladimir Putin.
AP / NTB Kortesjen med Xi Jingping kjører gjennom Moskvas gater mandag formiddag. Xi innledet mandag et tre dager langt statsbesøk i Russland der han skal ha flere møter med president Vladimir Putin.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway