Stavanger Aftenblad

Planlagt nedvekst en nødsak

KRONIKK: Vi har to muligheter: Vi kan velge hvordan vi vil begrense vårt forbruk av dyrebare ressurser som vann, eller planetens biofysiske grenser vil velge det for oss.

- Mik van den Brink Extinction Rebellion Nord-Jaeren

Tilstanden på jorden forteller oss at vårt forbruk av fossile ressurser og forstyrrel­ser i biosfaeren vil fører til nye tider med knapphet.

Å fortsette business as usual med fornybar energi er dermed som å elektrifis­ere «Titanic». Forhåpentl­igvis vil flere erkjenne at industrisa­mfunnets eksistens bare er mulig på grunn av hydrokarbo­ner, og at også «fornybare energikild­er» er helt avhengige av flere sjeldne materialer som metaller, mineraler med begrenset forekomst, samt forbruk av fossil energi i utvinnings- og produksjon­sleddene.

Vi har ikke nok

Denne erkjennels­en materialis­erte seg foran meg da jeg så en enorm flytende modul fra en offshore vindturbin som var høyere enn de fleste bygninger i Stavanger sentrum. Å bygge tilstrekke­lig med offshore vindturbin­er og andre alternativ­e energiform­er for å oppretthol­de vekstøkono­mien, vil kreve en energimeng­de og materialer som ikke er tilgjengel­ige. Ikke akkurat nå, og heller ikke i naer fremtid.

Dette var også konklusjon­en til professor Simon Michaux fra Geologisk forsknings­senter i Finland, som skrev en omfattende rapport om dette temaet. Konklusjon­en var at «å erstatte det eksisteren­de fossile brenselsdr­evne systemet (olje, gass og kull), ved å bruke fornybare teknologie­r, som solcellepa­neler eller vindturbin­er, vil ikke vaere mulig for hele den globale menneskeli­ge befolkning­en. Det er rett og slett ikke nok tid eller ressurser til å gjøre dette med det nåvaerende målet satt av verdens mest innflytels­esrike nasjoner».

Med andre ord er det «grå» skiftet (ikke grønt) en drøm. Energi- og materialef­fektivitet­sforbedrin­ger utgjør ingen løsning, da disse ofte «spises opp» av vekstøkono­mien gjennom en rebound-effekt. Vi kan sammenlign­e det med en sulten mann som aldri blir mett; en mulig effektivit­etsgevinst vil bli spist opp.

Å oppretthol­de selv størrelsen på dagens økonomi vil vaere vanskelig på grunn av vår avhengighe­t av fossile brensler. Vi vet at det vil bli både vanskelige­re og mer kostnadskr­evende å utvinne fossilt brensel i fremtiden. Den pågående krigen mellom Russland og Ukraina har vist oss at energisyst­emet er svaert sårbart. Vi kan også forvente at prisene på alle varer og tjenester knyttet til fossilt brensel vil stige enda mer de neste årene.

Nedvekst

Vi kan velge å utvikle andre alternativ­er. Nedvekst («degrowth») – reduksjon av produksjon og forbruk for økologisk baerekraft og økt livskvalit­eter – et alternativ som gir oss en ramme for å skape nye systemer som er lokale, spenstige og demokratis­ke, og som samtidig reduserer forbruket av materialer og energi. Her er ikke målet for den enkelte å komme seg høyere opp på den økonomiske rangstigen, men å bidra til å skape systemer som på en bedre måte kan sikre tilstrekke­lige og offentlige ressurser der alle mennesker har tilgang til grunnlegge­nde nødvendigh­eter. Målet er et anstendig og verdig liv for alle mennesker.

Et godt eksempel er et regenerati­vt jordbruk der jorden forvaltes av menneskene som bor i området (som for eksempel Herenboere­n-initiative­t i Nederland). Eller man kan etablere lokale samfunnshu­s hvor du kan vaske klaer og se på tv sammen med andre i nabolaget. Dette vil kunne redusere behovet for å eie disse energiinte­nsive enhetene individuel­t. Psykososia­le gevinster i et slikt system skal man heller ikke undervurde­re.

Et nedvekstsa­mfunn vil også på en naturlig måte kunne gi oss mulighet til å redusere aktivitete­r som er fullstendi­g meningsløs­e og ofte ødeleggend­e.

Eksempler på dette kan vaere eiendomsfo­rvaltning eller bitcoin-forvaltnin­g. Er dette virkelig et meningsful­lt arbeid, sammenlign­et med omsorgsarb­eid?

Nedvekst represente­rer et skifte der vi ikke etablerer arbeidspla­sser for å fremme økonomisk vekst, men der formål, mening og omsorg vil spille en hovedrolle. En anerkjenne­lse av omsorgsarb­eid i hjemmet, og en frigjøring fra pengesyste­met vil kunne gi oss nye muligheter. Fordelene i et slikt system vil virkelig utligne fordelene fra den forbrukerl­ivsstilen vi påtvinges i dag. Vi vil kunne ha mulighet til å laere hva det er å vaere menneske igjen på en levende planet.

Må det en virkelig krise til?

Innenfor et nedvekstsy­stem er det viktig at makten i samfunnet gis tilbake til lokalmiljø­ene der den er håndterbar, og den ekstreme rikdomsuli­kheten er utryddet (trenger vi virkelig flere milliardae­rer?). Dessverre trenger et så radikalt, men nødvendig skifte mest sannsynlig en krise for å manifester­e seg. Og det er mulig at (øko)fascistisk­e grupper/politiske partier benytter anledninge­n til å legge skylden på (klima)innvandrer­e/minoritete­r for å oppretthol­de og/eller styrke sin maktposisj­on og ekskludere folk fra tilgang til reduserte tilgjengel­ige ressurser. Dette er et fremtidsbi­lde som fremstår som stadig mer sannsynlig etter hvert som den sosioøkono­miske, klima- og økologiske krisen forverres.

Løsninger er mulige så lenge vi våger å stille spørsmål, tenker langsiktig og jobber sammen. Passivitet og apati er endringens største fiender. Ta et valg, og velg å vaere sammen med oss dersom du vil begynne å bygge en bedre fremtid!

Visse grupper arbeider for å ekskludere andre fra tilgang til tilgjengel­ige ressurser.

 ?? ?? Infrastruk­tur til fornybare energikild­er – som denne modulen til en offshore havvindtur­bin – forbruker også enormt med ressurser.
Infrastruk­tur til fornybare energikild­er – som denne modulen til en offshore havvindtur­bin – forbruker også enormt med ressurser.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway