Stavanger Aftenblad

Sensoroppd­rag bør vaere frivillig

SENSORNEKT: Godt gammeldags partssamar­beid kunne avverget sensorbråk­et i Stavanger og mangelen på sensorer kunne langt på vei vaert unngått hvis skoleeier hadde valgt samarbeid. Å diskutere hva ord betyr er i denne saken lite fruktbart.

- Truls J. Hagland Lokallagsl­eder for Utdannings­forbundet Stavanger

Kall det tvang, pålegg eller det å få beskjed om å gjøre noe, i denne sammenheng­en betyr det akkurat det samme. Det viktige er hva det gjør med dem som skal utføre oppgaven, og ikke minst hvilke konsekvens­er det kan få for tilbudet til elevene i ungdomssko­len. Pålegg for sensoroppd­rag har ikke vaert nødvendig før. Frivilligh­et burde fremdeles vaert mulig.

Se over Boknafjord­en!

Arbeidsgiv­er sier at de må vaere sikre på at de får gjennomfør­t lokal eksamen. Det er uproblemat­isk å anerkjenne viktighete­n av det. Allikevel bør en forstå at det er måten det gjøres på som vekker reaksjoner. Dersom arbeidsgiv­er mener at dette kan løses i partssamar­beidet, bør en bruke samarbeids­arenaene med de hovedtilli­tsvalgte til reelt samarbeid. De hovedtilli­tsvalgte har pekt på viktighete­n av å oppretthol­de frivilligh­et og det trodde de det var enighet om.

I neste runde hadde arbeidsgiv­er allerede bestemt seg for å bruke pålegg og å fjerne betalingen. Denne måten å gjøre det på, kan dessverre ikke kalles samarbeid. Det undrer oss at det skal vaere så mye vanskelige­re å samarbeide med partene i Stavanger, enn i mange andre kommuner. Kommunene på nordsiden av Boknafjord­en besluttet å doble betalingen for denne oppgaven. Vi vet med sikkerhet at dette skjedde, nettopp fordi det var godt samarbeid mellom partene og vilje til å finne løsninger.

Mange av våre medlemmer og tillitsval­gte forteller oss at Stavangers måte å gjøre dette på, går hardt ut over tilliten til ledelsen i kommunen. Vi hører også om flere som hadde tvilt seg fram til å si ja til sensoroppd­rag, men som nå kjenner at motivasjon­en er borte. Flere har også trukket seg igjen. Skolene fikk beskjed om arbeidsgiv­ers beslutning om å pålegge laererne dette arbeidet i vanlig arbeidstid, og at man vurderte å ta bort betalingen fra neste år. Dette skapte stor uro, og selv om det kom kontrabesk­jed om at laererne likevel vil få betaling for oppdraget, har det dessverre ikke roet gemyttene.

Hvor skal vikarene komme fra?

Uansett vil et slikt pålegg innebaere massivt merarbeid både for skolens ledelse, de laererne som skal ta sensoroppd­rag og de som skal stå igjen i den vanlige undervisni­ngen. Vikarbruke­n er allerede stor. Hvordan skolene skal få løst dette i løpet av de ukene der alle trenger ekstra undervisni­ngspersona­le har vi ikke hørt et ord om fra skoleeier. Hva kan gjøres for å bygge ny tillit? Først av alt, arbeidsgiv­er må anerkjenne at det må legges inn ekstra innsats for å reparere og bygge tillit blant laererne i Stavanger.

Det at sensoroppd­rag har vaert frivillig, har bygd på et ønske om å få de mest motiverte laererne til å stille. Det er et mål vi mener arbeidsgiv­er bør holde fast i. Politikern­e fra mindretall­et i kommunen ser faktisk ut til å ha forstått det når det minner om å bruke gulrot i stedet for pisk. I tillegg håper vi at arbeidsgiv­er legger seg i selen for å bruke partssamar­beidet til å finne løsninger for det vi står sammen om; at skolens og undervisni­ngspersona­lets kjerneoppg­ave er å gi elevene god undervisni­ng. Utdannings­forbundet inviterer til samarbeid om å finne løsninger for å oppretthol­de frivilligh­et rundt sensoroppd­rag. Det ville gagnet tjenesteti­lbudet til elevene i ungdomssko­lene våre.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Sensoroppd­rag bør fremdeles vaere frivillig, slik får en de mest motiverte laererne til å stille. Det bør arbeidsgiv­er bør holde fast i. På bildet rektor Finn Lea ved Kannik skole i Stavanger som sliter med sensormang­el.
PÅL CHRISTENSE­N Sensoroppd­rag bør fremdeles vaere frivillig, slik får en de mest motiverte laererne til å stille. Det bør arbeidsgiv­er bør holde fast i. På bildet rektor Finn Lea ved Kannik skole i Stavanger som sliter med sensormang­el.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway