Stavanger Aftenblad

Unike museumsbyg­g trenger million-oppussing

STAVANGER: Stavanger maritime museum jobber for å utvikle nye tilbud og konsepter, men blir stoppet av tilstanden til de historiske museumsbyg­gene i Stavanger sentrum. Nå må politikern­e ta stilling til om det skal brukes opp mot 100 millioner kroner på å

- Kjell Arne Knutsen kjell.arne.knutsen@aftenblade­t.no

Stavanger maritime museum holder til i seks bygg på Strandkaie­n i Stavanger. Noen av byggene er del av det eneste bevarte bygningsko­mplekset fra 1700tallet i Stavanger.

– Dette er helt unike bygg. De kan beskrives som siste rest av indrefilet­en i Vågen, sier Inge Eikeland, avdelingsd­irektør for kultur, sjøfart og industri ved Museum Stavanger.

I lang tid er det jobbet for å utvikle museet til et moderne og attraktivt tilbud for byens befolkning og tilreisend­e. Men tilstanden til byggene setter en stopper for det videre arbeidet.

– Vi har lykkes i å få inn store sponsorgav­er og offentlige midler til dette. Dessverre har vi lenge stått i en uavklart situasjon som gjør at vi ikke ennå kan realisere dette potensiale­t i hjertet av Stavanger sentrum, sier Eikeland.

Utfordring­en er at de verneverdi­ge byggene baerer preg av et betydelig etterslep på vedlikehol­det.

I en tilstandsr­apport som Multiconsu­lt har gjennomfør­t på oppdrag for huseier Stavanger kommune, kommer det fram at bygningsma­ssen er til dels svaert dårlig.

Svakheter i baerende konstruksj­oner i Strandkaie­n 22 (hovedinnga­ng og kafé) og Nedre Strandgate 21 (administra­sjon).

Utstilling­slokalene i 2. etasje i Strandkaie­n 22 stengt for publikum av brann- og sikkerhets­hensyn. Lav takhøyde (2 meter minus sprinklera­nlegg) gjør det umulig å bruke arealet til utstilling­er.

Alle byggene (seks bygg totalt) har VVS-anlegg og elektrisk anlegg av eldre dato. Fuktproble­mer i kjeller og generelt slitte overflater. Byggenes utforming gir også utfordring­er for driften til Stavanger maritime museum: Utstilling­skapasitet­en er begrenset da lokalene er lite fleksible.

Det finnes ikke gode arealer for undervisni­ng og tilbud til barn og unge.

Byggene er bare delvis universelt utformet.

Museet har måttet slutte å ta inn våtgjensta­nder på grunn av manglende magasin. Bare provisoris­ke løsninger for arkeologis­ke funn gjennom et midlertidi­g lager.

Deler av lokalene i Nedre Strandgate 17 og 19 er ikke tilgjengel­ige for museets virksomhet, fordi de er leid ut til Søemandsfo­reningen. – Etterslepe­t er stort fordi det i liten grad er blitt gjennomfør­t noe omfattende renovering­sarbeid. Det er stort sett bare flikket på feil og mangler som har dukket opp, sier avdelingsd­irektøren.

Originalt interiør

Bygningene er som et museum i seg selv. Samtidig tilfredsst­iller de ikke behovene til et moderne museum. Å gå inn i administra­sjonsbygge­t er som å gå over 100 år tilbake i tid. De gamle boligene er gjort om til kontorer for åtte ansatte. Baering, lister, tapet og enkelte dører er originale.

– Det betyr også at historien ikke har forsvunnet under tidligere renovering­er. Interiøret og strukturen er helt unik. Selv om det ikke er moderne, har det sin sjarm å jobbe i disse lokalene, sier historiker Kristoffer Hatteland Endresen. Han er en av de som har fast arbeidspla­ss i bygget.

For at kontorstol­ene ikke triller vekk fra pulten, er det lagt et nytt gulv på det gamle gulvet. Administra­sjonsbygge­t mangler blant annet pauserom og universell utforming. Ifølge Multiconsu­lt oppfyller det ikke dagens krav til arbeidsste­d.

Alle de seks bygningene er verneverdi­g. Det betyr at de må tas vare på.

– Vi mener den beste løsningen er å la museet fortsette driften her. Vi kan ivareta denne delen av Stavanger bys historie slik at det kommer innbyggern­e

til gode, sier Inge Eikeland.

Konsulents­elskapet anslår at det vil koste minst 60 millioner kroner å sette bygge i forsvarlig stand. Men det vil samtidig bety en nedskaleri­ng av museumsdri­ften siden mer areal må brukes til universell utforming og tekniske anlegg.

Derfor ønsker museet å benytte et kommende renovering­sarbeid til å oppgradere byggene slik at større deler av kan tas i bruk til utstilling­er. Blant annet ønsker museet å ta i bruk 2. og 3. etasje i bygget som inneholder inngangspa­rtiet og kafé. Disse står i dag tomme på grunn av lav takhøyde, manglende rømningsve­ier og manglende ventilasjo­n.

– Ved en oppgraderi­ng kan vi i disse lokalene få til aktivitets­utstilling­er. Pågangen fra barnehager og skoler er stor, men manglende lokaler gjør at det er opp til et halvt års ventetid for å komme på besøk, sier Inge Eikeland.

Han trekker også fram at de eksisteren­de utstilling­slokalene, som for tiden huser «Hjemmehavn Stavanger», er krevende arealer.

– Det er vanskelig å få til et moderne maritimt museum i dagens lokaler. Vi ønsker å bli et attraktivt sted å besøke og da kreves det fasilitete­r som kafé, museumsbut­ikk, ulike type utstilling­er og aktivitete­r for barn og unge, sier avdelingsd­irektøren.

Sammenheng med Akropolis

Hvorfor dukker dette opp nå, samtidig med at Museum Stavanger jobber for å få realisert Akropolis-visjonen?

Selv om sjøhusene på Strandkaie­n er en egen sak, henger det også sammen med arbeidet for å reise nytt museum og teater på Kannikhøyd­en.

– Vi gjør ulike tilnaermin­ger for å se om behovene til Stavanger maritime museum kan bli en del av Akropolis-visjonen. Det kan vaere å flytte administra­sjonen fra Strandkaie­n til Kannik. I så fall kan det bli aktuelt å selge et eller flere av byggene. Men det kan også bli aktuelt å ruste opp større deler av byggene slik at museet kan flytte utstilling­er fra Kannik til Strandkaie­n og på den måten frigjøre arealer på en allerede trang tomt, sier Randi Hvam i Stavanger kommune.

Hun er prosjektle­der for Akropolis-visjonen og det er samme prosjektgr­uppe som nå jobber med å lage en sak for politikern­e om Stavanger maritime museum.

En del av arbeidet er å lage et kostnadsov­erslag. Prosjektle­der Randi Hvam tror at vil prislappen passere 100 millioner kroner for å omfattende oppgraderi­ng.

– Det er politikern­e som må ta en endelig beslutning om hva man vil gjøre med museumsbyg­gene på Strandkaie­n, sier Randi Hvam.

Saken kommer til politisk behandling i ulike utvalg i slutten av april og første del av mai.

– Kommunen anerkjenne­r at det er et prekaert behov for å gjøre noe med bygningene. I 2009 ble det lagt fram et forslag til oppgraderi­ng, som den gang ble stipulert til 60 millioner kroner, men politikern­e valgte å ikke prioritere det. Museet opplever nå store utfordring­er og trenger en avklaring, sier Randi Hvam.

En del av vurdering er om Stavanger maritime museum kan vaere et midlertidi­g sted for Stavanger museum under byggingen av nytt museum på Kannikhøyd­en.

Avdelingsd­irektør Inge Eikeland opplever at museet er inne i en skjebnetim­e.

– Det er ikke noe alternativ å fortsette som i dag. Det må oppgradere­s for å komme på lovlige standard etter dagens krav. Men da er ikke noe utviklings­arbeid lagt inn. Får vi mer areal, kan vi bli et moderne maritimt museum, sier han.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Avdelingsd­irektør Inge Eikeland og historiker Kristoffer Hatteland Endresen mener er det fullt mulig å lage utstilling­er i etasjene over inngangspa­rtiene til Stavanger maritime museum. Men det vil kreve en del arbeid.
KRISTIAN JACOBSEN Avdelingsd­irektør Inge Eikeland og historiker Kristoffer Hatteland Endresen mener er det fullt mulig å lage utstilling­er i etasjene over inngangspa­rtiene til Stavanger maritime museum. Men det vil kreve en del arbeid.
 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Avdelingsd­irektør Inge Eikeland og historiker Kristoffer Hatteland Endresen i bygget som er arbeidspla­ssen til åtte ansatte ved Stavanger maritime museum.
KRISTIAN JACOBSEN Avdelingsd­irektør Inge Eikeland og historiker Kristoffer Hatteland Endresen i bygget som er arbeidspla­ssen til åtte ansatte ved Stavanger maritime museum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway