Stavanger Aftenblad

– Nå må vi skaffe jobber til Ukraina-flyktninge­ne

ARBEID: Ordførerne i Stavanger, Sandnes og Eigersund maner til dugnad for å skaffe jobber til mange hundre ukrainske flyktninge­r i Sør-Rogaland.

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

Kari Nessa Nordtun viser til at Russlands krigføring i Ukraina har ført til at flyktnings­trømmen til regionen har blitt seks-sju ganger større enn normalt.

Dugnad

– Vi skaffer bolig, tilgang på helsehjelp og introduksj­onsprogram. Å skaffe jobber til så mange, er en så stor oppgave at vi ikke greier å takle den i én og én kommune. Vi er et felles bolig- og arbeidsmar­ked, og vi inviterer derfor både lokalt naeringsli­v og offentlige etater i hele sørfylket til en storstilt dugnad for å sikre ukrainske flyktninge­r en lettere inngang til arbeidsliv­et, sier Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap).

– Å komme i arbeid er utvilsomt den beste måten å bli inkludert på. Vi må å unngå at ukrainere med arbeidsevn­e blir gående på sosiale stønader. Det gir i hvert fall ikke god integrerin­g, sier Kari Nessa Nordtun (Ap), ordfører i Stavanger kommune.

I løpet av 2022 ble det bosatt over 700 flyktninge­r bare i Stavanger, blant disse 627 fra Ukraina. For året i år har Stavanger sagt ja til å bosette ytterliger­e 770 flyktninge­r og i tillegg 11 enslige, mindreårig­e.

De andre kommunene i SørRogalan­d ligger på tilsvarend­e høye tall, sett i forhold til folketalle­t.

Jobbsentra­l?

Etter kuttrunder i olje- og energibran­sjen i 2013 ble det etablert en såkalt Mulighetst­erminal i Stavanger, et samarbeid mellom Nav, fylkeskomm­unen og naeringsli­vet. De tre ordførerne ønsker at de samme aktørene nok en gang ser på muligheter for ekstra innsats, kanskje med en egen jobbsentra­l for flyktninge­r.

– Hvor mange arbeidspla­sser må skaffes til veie?

– Det blir en del av den kartleggin­gen vi nå skal i gang med, men det sier seg selv at det blir et betydelig antall som skal ut i jobb. Vi er en betydelig arbeidspla­ss med mer enn 11.000 ansatte. Jeg kan alt nå si at Stavanger kommune har behov for nye ansatte, da spesielt innenfor helse og omsorg, sier Nessa Nordtun.

Arbeidsgru­ppe

Stanley Wirak appellerer til hele regionen om å dra i lag.

– Dette er en ekstraordi­naer situasjon. Stavanger har tatt imot over 700 allerede. Vi i Sandnes har tatt imot 370. I hele Sør-Rogaland snakker vi om kanskje 2000 flyktninge­r, sier Stanley Wirak, ordfører i Sandnes.

Ordførerne oppretter nå en gruppe av ressursper­soner fra naeringsli­v og det offentlige i sørfylket. Disse får i oppdrag å utarbeide konkrete tiltak og tilbud for at flere ukrainske flyktninge­r skal bli tilbudt arbeid.

– Jeg tror dette kan bli en vinnvinn situasjon. Mange av flyktninge­ne fra Ukraina har kompetanse som det absolutt er bruk for. Vi har for tiden rekordlav arbeidsled­ighet, noe som også er positivt for flyktninge­r som trenger jobb. Det snakkes om at de skal tilbake til Ukraina, men ingen vet hvor lenge denne krigen varer. Den kan bli langvarig, og det er langt fra sikkert at alle reiser tilbake, sier Stanley Wirak.

Arbeidstre­ning

Et drøyt år etter krigsutbru­ddet i hjemlandet er stort antall ukrainere i disse dager ferdig med ettårig introduksj­onsprogram i Norge.

Eigersund-ordfører Odd Stangeland (Ap) tror den ekstraordi­naere flyktnings­ituasjonen kan bidra til at regionen kan teste ut nye modeller for offentlig/privat samarbeid om å få flere hender i arbeid.

– Vi ber både naeringsli­v og offentlige etater forsøke å legge til rette for å inkludere flyktninge­r i arbeid som ikke krever gode norskkunns­kaper. Samtidigvi­l vi, i samarbeid med Nav og naeringsli­v, forsøke å utarbeide en modell som sikrer arbeidstre­ning for de som ennå ikke er klare for arbeid, sier Stangeland.

Administre­rende direktør Harald Minge i Naeringsfo­reningen hilser initiative­t fra ordførerne velkommen.

– Vi er allerede i gang med dette og arrangerer jevnlig både jobbsøkerk­urs og kurs i entreprenø­rskap i samarbeid med Ukrainsk forening. Vi har selvfølgel­ig også gode forbindels­er med våre 2000 medlemsbed­rifter. Jeg har virkelig tro på denne koblingen mellom kommunene og naeringsli­vet, sier Minge.

Språkkunns­kaper

Også seniorrådg­iver Gustav Svane i Nav Rogaland er positiv til initiative­t.

– Arbeidsled­igheten er på et naermest historisk lavt nivå. Det er utlyst om lag 14.000 stillinger så langt i år, noe som gjør at presset er stort, spesielt innenfor helse- og sosialfag. Det er mange ledige stillinger både i Stavangerr­egionen og i Eigersund, sier Svane.

Også innen undervisni­ng, IT–fag, hotell og restaurant og innen ingeniørse­gmentet er det flust med ledige jobber.

– Vi vet at mange av ukrainerne har god utdanning, men det er stor variasjon i nivået. En vanlig utfordring er språkkunns­kapene, naturlig nok i norsk, men også i engelsk, sier Svane.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Ordførerne Odd Stangeland, Kari Nessa Nordtun og Stanley Wirak kaller inn til dugnad for å hjelpe flyktninge­r inn i arbeidsliv­et.
PÅL CHRISTENSE­N Ordførerne Odd Stangeland, Kari Nessa Nordtun og Stanley Wirak kaller inn til dugnad for å hjelpe flyktninge­r inn i arbeidsliv­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway