Stavanger Aftenblad

Russ i friluft

LEDER: Russen bør finne andre steder å feste enn friluftsom­råder som tilhører allmennhet­en.

-

Randaberg-russen har fått nei til å arrangere den tradisjone­lle russedåpen på Vistestran­da. Det er Jaeren Friluftsrå­d som forvalter området og har avslått søknaden.

Leder Øystein Dahle i Friluftsrå­det understrek­er at det er det at russens dåp er et festarrang­ement, ikke et friluftsar­rangement, som er grunnen til avslaget. Altså er dette avslaget ikke spesifikt knyttet til at det er russen som arrangerer festen. Ingen ville fått tillatelse til å ha fest på områder som forvaltes av Friluftsrå­det.

Dette er en saklig og grei begrunnels­e. Det er selvfølgel­ig synd om russen i Randaberg ikke finner alternativ­er, men det har vi god tro på at de skal klare i samarbeid med kommunen. I Sandnes og i Stavanger har dette i alle fall lykkes.

Det er klokt av Dahle at han understrek­er at Friluftsrå­det ikke driver noen form for «jakt» på russen. Men dersom det skulle oppstå problemer med støy, forsøpling og annet som ofte er en konsekvens av russefeste­r, kan sakene bli rapportert til politiet.

Politiet vil ikke nekte noen å arrangere fest, men forutsette­r at arrangøren­e har tillatelse fra grunneier eller dem som forvalter området der festen finner sted.

En annen sak er om russedåp allerede i slutten av mars er en god idé. De siste årene har debatten rundt russetiden blant annet dreid seg om den har blitt for omfattende. Det er tross alt en viktig eksamensti­d i mai.

Enkelte elever i videregåen­de legger enormt med tid og energi – og penger – i russetiden. Planleggin­gen kan starte år i forveien. En sak er at denne formen for organisert – og kommersial­isert – feiring er ekskludere­nde. En annen er at den fortrenger tid elevene kanskje kunne brukt på skolearbei­det.

For at slike bekymringe­r ikke skal bli helt parodiske, må vi ile til og understrek­e at bekymringe­r over russens oppførsel står i en lang tradisjon. På 1950-tallet skrev folk også leserbrev til Aftenblade­t om at russen måtte ta seg sammen.

Vi er på ingen måte motstander­e av at russen skal få slå seg løs. Nå i kjølvannet av koronapand­emien har vel de fleste fått øynene opp for viktighete­n av et sosialt liv, fest og flørt.

Spørsmålet som er stilt, også fra flere som selv nylig har vaert russ eller som snart skal bli det, er om omfanget av feiringen har blitt for stort og om russetiden har blitt for gjennomkom­mersiell. Russ er også butikk. En svaert lukrativ butikk. Da trengs det talsperson­er for det enkle også.

Ingen, heller ikke russen, får arrangere fest på Friluftsrå­dets arealer.

 ?? FINN E. VÅGA ?? Dåp på Vistestran­da i 2022. Russepresi­dent Alexander Bergsagel Wiggen tok en for laget.
FINN E. VÅGA Dåp på Vistestran­da i 2022. Russepresi­dent Alexander Bergsagel Wiggen tok en for laget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway