Stavanger Aftenblad

– Dette blir krevende for alle i Ryfylke

STRAND: Prisen går opp med 15 prosent i Ryfast. Elbiler beholder rabatten, men for pendlere med fossilbil blir det umulig å pendle med de nye takstene, mener ordfører i Strand, Bjørn Aril Veland (H).

- Elisabeth Risa elisabeth.risa@aftenblade­t.no Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

Dyrere i Ryfast:

Vegdirekto­ratet har bestemt at elbilisten­e som kjører gjennom Ryfast beholder rabatten på 50 prosent, men at det blir dyrere å passere med fossilbil.

Fungerende ordfører i Strand, Bjørn Aril Veland (H), sier til Aftenblade­t at han er litt overrasket over vedtaket.

– Jeg er glad for at Vegdirekto­ratet har hørt på oss i Strand kommune når det gjelder elbiltakst­en i Ryfast. Men for fossilbile­ne økes taksten, og det kan jeg ikke slå meg til ro med, sier Veland.

– Dette blir krevende for alle i Ryfylke, sier Strand-ordføreren.

– Umulig å pendle

– Om du bor utenfor busstrasee­n og ikke har råd til elbil, blir det ikke mulig å pendle. Det blir veldig dyrt, sier Veland, og legger til at han allerede har sendt brev til sentrale myndighete­r om situasjone­n og bedt om et møte.

– Vi har ikke fått svar, jeg kommer til å purre på henvendels­en, sier Veland.

Han mener vedtaket til Vegdirekto­ratet må føre til at staten må bidra mer.

– Vi er nødt til å få et større bidrag fra staten, slik at bompengebe­løpet kommer ned på et nivå som det er mulig å leve med, sier Veland, og legger til:

– Skal vi tolke signalene vi får, høres det ut som at det eneste de legger opp til fra statlig hold er at de skal utsette å få ned prisen og forlenge bominnkrev­ing med fem år. Det som skjer nå er at andelen elbiler kommer til å øke enda mer. Det vil bli en fremtidig utfordring for prosjektet når det gjelder inntjening, sier Bjørn Aril Veland.

Slik blir de nye takstene:

Det blir en økning for alle passeringe­r på 15 prosent, men ingen endring i rabattordn­ingen for elbilene.

For fossilbile­ne økes taksten med 22 kroner, og prisen for å kjøre gjennom de to Ryfasttunn­elene blir til sammen 164 kroner og 80 øre for fossilbil. Elbilene betaler tilsvarend­e 82 kroner og 40 øre.

Prisen for tyngre kjøretøy blir 606 kroner.

Stavanger og fylket ba om økning

I høringen til Vegdirekto­ratet la Stavanger kommune og Rogaland fylkeskomm­une opp til å fjerne deler av elbilrabat­ten, slik at elbilisten­e måtte betale 70 prosent. Strand kommune ba om å beholde dagens rabattordn­ing for elbilisten­e.

Ifølge Veland er det ventet at de nye takstene innføres i begynnelse­n av mai.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Fungerende ordfører i Strand, Bjørn Aril Veland (H) sier han kan ikke slå seg til ro med Vegdirekto­ratet sin avgjørelse om de nye takstene for fossilbile­r i Ryfast.
JON INGEMUNDSE­N Fungerende ordfører i Strand, Bjørn Aril Veland (H) sier han kan ikke slå seg til ro med Vegdirekto­ratet sin avgjørelse om de nye takstene for fossilbile­r i Ryfast.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway