Stavanger Aftenblad

64 millioner i minus for SUS – her er grepene ledelsen tar for å spare penger

STAVANGER: Stavanger universite­tssjukehus (SUS) gikk nye 36 millioner i minus i februar. Nå må klinikksje­fene foreslå hva de kan prioritere bort, samtidig som antallet timer ekstraarbe­id og overtid skal ned.

- Camilla Klovning camilla.klovning@aftenblade­t.no

I tirsdagens styremøte i Helse Stavanger tegnet administre­rende direktør Helle Schøyen et bilde av to vesentlige utfordring­er: Arbeidsbel­astningen er for høy for mange medarbeide­re.

Driften er ikke innenfor den økonomiske rammen.

– For å håndtere disse utfordring­ene er det satt i gang tiltak som gjelder prioriteri­ng og god faglig praksis. Det er også etablert et overordnet mål for å redusere antall timer i kategorien­e ekstra, overtid og forskyvnin­g. Disse initiative­ne bør virke hver for seg, men de bør også virke sammen, skriver Helle Schøyen i styrepapir­ene.

– Vi håper at disse tiltakene skal gi god effekt på litt sikt. Vi har vist før at vi kan få til de utroligste ting, og jeg er sikker på at vi kommer langt hvis vi lykkes med mye av dette, sier økonomi- og finansdire­ktør Tor Albert Ersdal ved SUS.

Det var opphetet stemning under styremøtet i Helse Stavanger i februar da virksomhet­srapporten for januar ble behandlet.

Den viste at Helse Stavanger gikk 28 millioner i årets første måned, og et stort flertall i styret vedtok derfor å gi følgende bestilling til ledelsen:

Det bes om at det til neste styremøte legges fram en oversikt over tiltak for å bringe økonomi og drift i balanse.

Fortsatt bekymret

Nå er fasiten for februar her, og den ser ikke saerlig mye penere ut. I februar var underskudd­et i Helse Stavanger på hele 36 millioner kroner, noe som betyr at SUS har gått over 64 millioner i minus så langt i 2023.

Likevel har både SUS-ledelsen og styret tro på at det er mulig å snu skuta.

– Den økonomiske situasjone­n er fortsatt svaert bekymrings­full, og vedtakene fra styremøtet 21. februar er fulgt opp, skriver administre­rende direktør Helle Schøyen.

SUS-ledelsen jobber nå blant annet med å få ned sykefravae­ret blant de ansatte, samtidig som operasjons­aktivitete­n økes. Sammen med en reduksjon i overtids-, ekstra- og forskyvnin­gstimer, tror de at det vil bedre den økonomiske situasjone­n.

– Vi venter også en justering i revidert nasjonalbu­dsjett, men vet enda ikke hvor mye ekstra midler som kommer fra regjeringe­n, sier økonomidir­ektør Ersdal.

– Det er bra at vi har en grundig diskusjon og gjennomgan­g når det gjelder prioriteri­nger. Samtidig er det viktig at dette kommuniser­es godt ut, og at vi lander på noe vi kan stå inne for, sa ansattrepr­esentant Lars Kåre Kleppe under styremøtet.

I saken som omhandler prioriteri­ng står det at alle klinikksje­fer ved SUS er innkalt til en gjennomgan­g av hvordan de vil gjøre prioriteri­nger innenfor eget budsjett for å sikre økonomisk resultat, og samtidig ivareta pasientsik­kerhet og kvalitet.

Styreleder­en tilfreds

«Dersom et område prioritere­s opp, må samtidig noe prioritere­s ned», heter det.

Prioriteri­ng har allerede vaert et sentralt team på ledermøter i Helse Stavanger og i den regionale toppleders­amlingen i Helse Vest. I tillegg har det vaert egne gjennomgan­ger som gjelder uønsket overforbru­k av tjenester innenfor laboratori­efag og radiologi.

Både styreleder Bjørn Erikstein og nestleder Christine Sagen Helgø er tilfredse med tiltakene SUS-ledelsen presentert­e i styremøtet tirsdag.

– Jeg håper og tror at vi vil se en effekt av arbeidet deres etter hvert. Mitt inntrykk er at administra­sjonen arbeider godt og systematis­k for å snu situasjone­n, sier Erikstein.

– Vi ser blant annet fra Kvinneog barneklini­kken at det er mulig å få til mye hvis man er systematis­k i planleggin­gen og jobber inngående med disse utfordring­ene. Samtidig er det viktig å understrek­e at SUS leverer gode tjenester til befolkning­en i Rogaland, og at folk stort sett er veldig fornøyde, sier Christine Sagen Helgø.

Styreledel­sen medgir at også de er spente på hvor mye som vil tilfalle Stavanger universite­tssjukehus i revidert statsbudsj­ett.

– Som eks-politiker mener jeg det er helt åpenbart at det må komme noe. Både lønns- og prisvekste­n er høyere enn helseforet­akene er kompensert for, sier Sagen Helgø.

Håper på bedring

– Hvordan er det å vaere styreleder i Helse Stavanger når situasjone­n er som nå?

– Foreløpig må vi bare sitte rolig og håpe at ting snart bedrer seg. Vi ga noen ganske kraftige pålegg i forrige styremøte, men kan ikke beslutte å legge ned store avdelinger for å spare penger. Her må det tas mange mindre grep samtidig, og en del av tallene som blir presentert nå tyder på at ledelsen allerede har fått til noe. Jeg har tro på at dette kan bli gradvis bedre framover, sier styreleder Erikstein.

Han er fornøyd med at administre­rende direktør Helle Schøyen siden forrige styremøte har besluttet å etablere et mål når det gjelder reduksjon av overtids- og ekstraarbe­id (EFO).

– For SUS er dette dyre timer, og en reduksjon vil bidra til reduserte kostnader. For medarbeide­rne er slike timer ofte arbeid utover normal arbeidstid og gjerne uplanlagt. Reduksjon av EFO vil bidra til redusert arbeidsbel­astning og faerre brudd på arbeidsmil­jøloven, skriver Schøyen i styrepapir­ene.

Det foreløpige målet er at Helse Stavanger skal spare 20 millioner kroner per måned fra dette tiltaket.

Nå skal dette målet knas og konkretise­res sammen med klinikksje­fene i ukene som kommer.

– Det vil vaere svaert gunstig om vi lykkes med dette, og ledergrupp­en er i gang med å se naermere på mål for hver enkelt klinikk. Samtidig er det jo slik at også disse timene brukes til å behandle pasienter. Det er viktig at tiltaket ikke går utover behandling­en av pasientene, sier økonomidir­ektør Tor Albert Ersdal.

 ?? CARINA JOHANSEN ?? Administre­rende direktør Helle Schøyen orienterte om noen av tiltakene SUS-ledelsen har satt i gang siden forrige styremøte i februar.
CARINA JOHANSEN Administre­rende direktør Helle Schøyen orienterte om noen av tiltakene SUS-ledelsen har satt i gang siden forrige styremøte i februar.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway