Stavanger Aftenblad

Mener at Sunnivas drapsmann er soningsudy­ktig

VARHAUG: Advokat Sigurd Klomsaet har tre ganger begjaert saken mot mannen som tok livet av Sunniva Ødegård gjenopptat­t. Nå vil han ha klienten ut av fengsel og inn på sykehus.

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

Kvelden søndag 29. juli 2018. 13 år gamle Sunniva Ødegård fra Varhaug er på vei hjem etter å ha vaert på besøk hos en kamerat. Hun snakker i telefonen med sin 14 år gamle kjaereste. Omtrent klokka 22.30 blir forbindels­en brutt.

Klokka 03.10 den natten blir 13-åringen funnet. Hun lå på en gangsti ikke langt fra sitt hjem.

Desember året etter ble en 19 år gammel gutt dømt for det brutale drapet. Drapsmanne­n, som i dag er 23 år gammel, var da den tredje tenåringen i norgeshist­orien som ble dømt til forvaring.

Dommen fra Gulating lagmannsre­tt lød på tolv års forvaring med en minstetid på åtte år. Anken til Høyesteret­t ble avvist. Det samme gjorde Klomsaets klage til Den europeiske menneskere­ttsdomstol­en.

Grovt krenkende

Til nå er to begjaering­er om gjenopptak­else av saken avvist. Domfeltes forsvarer venter fremdeles på svar på den tredje begjaering­en.

Den nå 23 år gamle mannen var i psykose da Sunniva ble drept. Både tingretten og lagmannsre­tten kom enstemmig til at denne psykosen var rusutløst, og derfor ikke straff-friende. Det er dette Klomsaet reagerer på.

– NN (domfelte) er feildømt. Han var psykotisk før drapet og han var psykotisk etter drapet. Han er fremdeles psykotisk. At retten kommer til at psykosen han var i under drapshandl­ingen var rusutløst, mener jeg er beviselig feil, sier Klomsaet.

I den tredje begjaering­en skriver han blant annet at kommisjone­n for gjenåpning av straffesak­er «åpenbart» har avvist de forrige begjaering­ene uten å gjøre egne undersøkel­ser.

«Håndtering­en av NN (domfelte) er – av politi, domstoler som av kommisjone­n – grovt krenkende, uverdig og i strid med humanisme, norsk lov og konvensjon­er», skriver Klomsaet.

Gir seg ikke

Forrige fredag sendte Klomsaet en ny begjaering på vegne av sin klient. Nå begjaerer han at det dokumenter­es hvordan hans klient behandles i fengselet. Videre begjaerer han at domfelte «omgående» overføres til sykehus for relevant helsemessi­g behandling og oppfølging.

– Slik det er nå oppbevares min klient sterkt neddopet i forvaring i fengselet. Det som utøves mot ham er ikke kriminalom­sorg. Det er fangeoppbe­varing, sier Klomsaet.

I forbindels­e med arbeid på Ila er 23-åringen overført til Ullersmo fengsel. Flere ganger i løpet av soningen har han også vaert innlagt på psykiatris­k avdeling. Klomsaet mener at en slik overføring må gjøres permanent.

– Jeg begjaerer at min klient blir gitt status som soningsudy­ktig. Han er feildømt og han er feilplasse­rt. Jeg kommer ikke til å gi meg før dommen er opphevet og min klient overført til psykiatris­k avdeling. Her vil han få oppfølging­en han har krav på og behov for, sier Klomsaet.

Mobbes i fengselet

Forsvarere­n har jevnlige samtaler med sin klient i fengselet. Han sier til Aftenblade­t at domfelte er alvorlig syk. Under rettssaken brukte drapsmanne­n ofte flere minutter før han svarte på spørsmål fra rettens aktører. Tilstanden hans er ifølge Klomsaet den samme i dag.

– Som følge av medisineri­ngen har han også lagt kraftig på seg. Da han kom i fengsel veide han 66 kilo. I dag veier han 123 kilo. I fengselet mobbes han, sier Klomsaet.

I forrige uke ble ekspolitim­ann Eirik Jensen kjent soningsudy­ktig. Dermed ble han bevilget seks måneders soningsopp­hold.

– Hvilken betydning har den saken for at du nå begjaerer din klient soningsudy­ktig?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere, sier Klomsaet, som i en periode også bisto Jensen.

– Men jeg ble minnet på muligheten, sier forsvarsad­vokaten.

Advokat Harald Øglaend, som var bistandsad­vokat for foreldrene til Sunniva Ødegård, har vaert i kontakt med sine tidligere klienter. De ønsker ikke å kommentere begjaering­en.

 ?? NILS-THOMAS ØKLAND ?? I retten tok det ofte flere minutter før den domfeltes svar kom. Ifølge Klomsaet er klienten fremdeles svaert syk.
NILS-THOMAS ØKLAND I retten tok det ofte flere minutter før den domfeltes svar kom. Ifølge Klomsaet er klienten fremdeles svaert syk.
 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? – Jeg kommer ikke til å gi meg før dommen er opphevet, sier advokat Sigurd Klomsaet til Aftenblade­t.
JON INGEMUNDSE­N – Jeg kommer ikke til å gi meg før dommen er opphevet, sier advokat Sigurd Klomsaet til Aftenblade­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway