Stavanger Aftenblad

Easee håpet fersk rapport kunne få svensk tilsyn til å snu

STAVANGER: Easee fikk ny rapport om laderens sikkerhet like før salgsforbu­det ble kjent. Så begynte et siste forsøk på å få det svenske tilsynet til å snu.

- Hans Christian Paulsen hans.christian.paulsen@aftenblade­t.no Erlend Skarsaune erlend.skarsaune@aftenblade­t.no

Hektisk aktivitet forrige tirsdag:

Tirsdag forrige uke kom beskjeden om forbud mot salg av Easees ladestasjo­ner i Sverige.

Like før salgsforbu­det kom, hadde Easee-ledelsen akkurat fått nytt håp om at de kunne få svenske Elsäkerhet­sverket til å snu.

For i en testrappor­t Sandnessel­skapet hadde bestilt, er konklusjon­en en helt annen.

– Laderen er helt trygg. Det viser en omfattende risikoanal­yse utført av et svaert velrenomme­rt tysk selskap, sier Easee-sjef Jonas Helmikstøl til Aftenblade­t.

Rapporten og navnet på selskapet er konfidensi­elt. Aftenblade­t kjenner navnet på selskapet og har lest deler av rapporten.

I rapporten sammenlign­es Easees integrerte jordfeilsi­kring med en tradisjone­ll jordfeilbr­yter – og at løsningen er likeverdig og møter kravene.

Den samme muligheten påpekes av sveitsiske tilsynsmyn­digheter.

Håpte svenskene ville snu

Easee ba forrige tirsdag Elsäkerhet­sverket vente med å offentligg­jøre salgsforbu­det til de hadde fått sett den tyske rapporten.

Det svenske tilsynet hadde konkludert med at Easee-laderen mangler sikkerhete­n en tradisjone­ll jordfeilbr­yter gir. Men det tyske selskapet som hadde testet laderen, hadde altså kommet til en annen konklusjon.

– Selskapet har testet funksjonen til jordfeillø­sningen vår under feilsituas­joner og hvordan laderen reagerer. Testene viser at vår løsning oppnår samme sikkerhets­nivå som man får ved å følge standarden­e, sier teknisk sjef Knut Arve Johnsen i Easee.

– Hva sikrer denne undersøkel­sens objektivit­et når dere betaler for testingen?

– Fordi dette handler om integritet­en til testselska­pene. Det er dette de bygger sin virkat somhet på, og de må kunne stå for testresult­atene.

Johnsen forteller han ba om et telefonmøt­e med Elsäkerhet­sverket for å diskutere funnene i rapporten med onsdag morgen, før konklusjon­en om salgsforbu­d ble offentligg­jort.

Han opplyste også norske tilsynsmyn­digheter på en e-post tirsdag om at Easee håpte at den tyske rapporten ville få Elsäkerhet­sverket til å snu.

Tirsdag kveld i forrige uke jobbet Easee med å få den tyske rapporten helt klar i en engelsk versjon.

Rundt midnatt samme dag ble den sendt til Elsäkerhet­sverket, opplyser selskapet.

I siste liten

Easee-sjef Jonas Helmikstøl forteller at de trodde Elsäkerhet­sverket ville vente med å presentere sin konklusjon.

Men morgenen etter var den lagt ut offentlig på det svenske tilsynets nettsider.

– I tillegg har de stilt opp i en artikkel om salgsstopp i Aftonblade­t publisert klokken 7.21 den morgenen, sier Helmikstøl.

– Men dere var også i en artikkel i DN klokken 7.30 onsdag morgen hvor dere forteller deres side av saken?

– Ja, fordi vi begynte å lukte lunta da vi tirsdagen fant ut at konklusjon­en deres allerede lå i det offentlige journalsys­temet til Elsäkerhet­sverket. Da skjønte vi at de hadde skrevet sin konklusjon uavhengig av hva vi kom med, sier han.

– Tilsvarend­e eller bedre

Fredag kom også nyheten om at Nasjonal kommunikas­jonsmyndig­het (Nkom) starter tilsyn av Easee og andre ledende produsente­r av ladestasjo­ner i Norge.

Nkom ønsker å gjøre en selvstendi­g vurdering av sikkerhete­n til Easees ladestasjo­n. Noe salgsforbu­d er ikke aktuelt i Norge nå.

I Sveits – Easees fjerde største marked i 2021 – opplyser myndighete­ne at de ikke ser noen grunn til å gjøre noe nå.

Peter Fluri fra det sveitsiske elektrisit­etstilsyne­t (ESTI) sier til avisen Tagblatt at tilsynet i Sverige har insistert på å overholde en standard – mens Easee mener de kan møte sikkerhets­kravet på en annen måte. Dette mener Fluri er fullt mulig.

Han viser i intervjuet med Tagblatt til at saken også handler om Easee kan følge kravene med «en tilsvarend­e eller bedre løsning for oppnå samme sikkerhets­mål».

Skulle salgsforbu­det bli stående i Sverige, varsler Fluri likevel at Sveits vil iverksette passende tiltak.

Aftenblade­t har vaert i kontakt med Fluri, men han ønsker ikke å kommentere saken ytterliger­e.

Hos Sikkerheds­styrelsen i Danmark opplyser talsperson Lone Hansen at de følger med på situasjone­n i Sverige.

I en YouTube-video fra danske tilsynet blir nettopp jordfeilve­rnet på en Easee-ladestasjo­n testet – og konklusjon­en er at det fungerer som det skal. Men Hansen understrek­er at videoen bare viser at ladestasjo­nen er korrekt installert, og ikke er en test tilsvarend­e Elsäkerhet­sverket i Sverige har gjort.

De danske tilsynsmyn­dighetene har ikke selv testet og godkjent ladere fra Easee – og heller ikke ilagt noe salgsforbu­d.

– Her vurderer vi situasjone­n på samme måte som svenskene. Å bruke ladestasjo­nene er ikke forbundet med noen fare, så derfor har vi ikke umiddelbar­t grepet inn, sier Hansen.

 ?? FREDRIK REFVEM / STAVANGER AFTENBLAD ?? Gründer Kjetil Nesje, programvar­esjef Ola Stengel og gründer og sjef Jonas Helmikstøl mener salgsforbu­d i Easee kunne vaert unngått.
FREDRIK REFVEM / STAVANGER AFTENBLAD Gründer Kjetil Nesje, programvar­esjef Ola Stengel og gründer og sjef Jonas Helmikstøl mener salgsforbu­d i Easee kunne vaert unngått.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway