Stavanger Aftenblad

– En bra ting for veldig mange

SOSIALE MEDIER: Maks én time med skjermtid per dag kan bli den nye hverdagen for mange unge etter Tiktok innførte nye regler.

- Ida Marie Larsen Korsen ida.marie.larsen.korsen@aftenblade­t.no

Nye regler fra Tiktok skal minke unges skjermtid:

I begynnelse­n av mars gjorde Tiktok det klart at de ville innføre en tidsbegren­sing hos brukere under 18 år. Det innebaerer maks én time skjermtid om dagen, mot at man skriver inn en kode for å kunne øke grensen.

Lasse Egelandsda­l Saelevik er seksten år og bor på Ålgård. Han har 46.000 følgere på Tiktok, og tre millioner likerklikk. Han har på kort tid bygd en stor plattform hvor han får mye oppmerksom­het for videoene sine. Han tror ikke den nye begrensnin­gen vil gjøre at unge bruker appen noe mindre.

– Jeg fikk opp en varsling hvor det sto at jeg nå kunne ha tidsbegren­sning, men jeg bare krysset den ut. Ikke noe mer enn det, sier Lasse.

– Tror du folk kommer til å bruke appen mindre nå?

– Egentlig så tror jeg ikke det. Folk er så glad i den appen nå. De liker å se det andre legger ut, sier Lasse.

Et kompleks problem

Christer Hyggen er forsker ved OsloMet, og forsker på ungdommer. Han deltar blant annet i et forsknings­prosjekt om hvordan digitalise­ringen påvirker barn og unges liv. Han mener dette med skjermtid er et såpass kompleks problem at man må stille seg kritisk til en slik løsning som Tiktok har innført.

– Det som er skummelt med en sånn innretning, er at det legitimere­r minst en time per dag. Unge kan føle på at de har rett til en time, så den kan slå i flere retninger, sier Hyggen.

Ifølge Hyggen er det viktig å holde samtalen mellom foreldre og barnet gående, og fokusere på det som skjer på skjermen fremfor hvor mye tid som blir brukt foran den.

– Det kan bli en slags hvilepute for foreldre som er dumt å bruke i for stor grad. De kan tenke at problemet er løst siden det har kommet en tidsbegren­sning. Det er viktig med foreldreen­gasjement og den løpende samtalen mellom foreldre og barn; som ikke bare handler om tid, men også hva barnet blir eksponert for, sier Hyggen.

Kan hjelpe noen

Selv om Tiktok har blitt en stor del av livet til Lasse, forteller han at han klarer å vaere frakoblet. Han synes også den nye begrensnin­gen kan vaere fornuftig.

– Det er selvfølgel­ig en bra ting for veldig mange barn og unge. Veldig mange bruker altfor mye tid på mobilen og på Tiktok. Man blir altfor opphengt. Jeg ser det mye i folk rundt meg, at de bare sitter og scroller, forteller Lasse.

Han har selv opplevd å miste nattesøvn på grunn av at han sitter lenge oppe med mobilen, og innrømmer at det kan bli flere timer om dagen.

– Vi vet at det er mange barn og unge som sliter med selvregule­ring. De blir sugd inn og det blir vanskelig å rive seg løs. Vi hører fra mange av barna at de setter pris på å bryte opp. Fra dette perspektiv­et kan det vaere en god idé med hjelpemidl­er til selvregule­ring, som appen har innført, sier Hyggen.

Ikke nødvendigv­is negativt

Mamma Cecilie Egelandsda­l Saelevik synes det er bra med noen begrensnin­ger på skjerm, og har blant annet jobbet for å få en mobilfri skole. Hun mener det bør vaere en balanse mellom fysiske aktivitete­r og skjermbruk, og synes det er viktig at sønnen får uttrykt seg på den måten han gjør.

– For Lasse sin del har det jo blitt hans greie. De andre i familien er fotballung­er, og han valgte det vekk. Det handlet om hva han trengte å konsentrer­e seg om. Vi må jo anerkjenne hans interesser, og han har jo blitt flink til det han holder på med, sier hun.

I fjor ble Lasse invitert til en julefest i Oslo, hvor han ville møte flere kjente, norske tiktokere. Cecilie forteller at de var litt skeptiske i starten, ettersom han bare var femten og Oslo er et stykke fra Ålgård. Til slutt endte det med at Lasse fikk dra likevel.

– Søsknene hans har jo fått lov til å dra på fotballcup, sier Cecilie.

Forsker Hyggen presiserer også at mye av den tiden unge bruker på skjermen kan vaere produktiv, og til og med viktig.

– I våre undersøkel­ser finner vi ingen tegn på at moderat til høy skjermtid fortrenger andre aktivitete­r. Barna forteller at noe av den skjermtide­n foreldre ser på som spilling, er nødvendig for å oppretthol­de kontakten med venner. Det er her de avtaler hvor de skal møtes og bade på sommeren, og hvis du ikke deltar blir du ikke inkludert, sier Hyggen.

Bidrar til kreativite­t

For Lasse har Tiktok blitt en fin plass å få et kreativt utløp.

– Jeg har et ganske kreativt hode. Jeg har ADHD, og jeg er ganske glad for at jeg har det. Når jeg kjenner på at jeg har mye ideer, så får jeg veldig lyst til å lage videoer, og det blir gode videoer av det også, forteller Lasse.

Han presiserer at en time er begrensend­e, spesielt for han som skal lage videoer selv. Noen ganger kan det ta litt tid fra en idé kommer til han publiserer en video. Han synes det er viktig å dra fram de positive sidene med appen.

– Det er jo mye positivt med det og. Det tar vekk kjedsomhet og folk blir kreative. Det skaper humor og glede.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Lasse Egelandsda­l Saelevik (16) er populaer på Tiktok, og har flere millioner visninger på videoene sine.
FREDRIK REFVEM Lasse Egelandsda­l Saelevik (16) er populaer på Tiktok, og har flere millioner visninger på videoene sine.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway