Stavanger Aftenblad

Politiet klarer ikke å stanse voldsbølge­n

SVERIGE: Tross økt innsats fra politiet mot skytinger og sprengning­er i Stockholm, er det så langt ingenting som tyder på at den gjengrelat­erte voldsspira­len avtar.

- NTB-TT

Stockholm:

– På kort sikt ser vi på ingen måte at vi har klart å bryte trenden, sier Niclas Andersson som har det operative ansvaret for politiets ekstrainns­ats mot gjengvolde­n.

20. januar klassifise­rte politiet den pågående voldsbølge­n som en såkalt saerskilt hendelse – en større, uforutsett hendelse som politiets normale aktivitet ikke er dimensjone­rt for. Volden er knyttet til konflikter mellom flere kriminelle nettverk i og rundt Stockholm.

Rundt 100 skytevåpen beslaglagt

To måneder senere pågår fortsatt politiets ekstrainns­ats med uforminske­t styrke. I tillegg til de mange etterforsk­ningene som er i gang, konsentrer­er politiet seg om offensiv innsats og forhindrin­g av nye skyteepiso­der og sprengning­er, forklarer Andersson.

– Det er fortsatt mange voldshandl­inger, men det pågår også et svaert offensivt arbeid. Vi pågriper veldig mange og har beslaglagt svaert mange våpen. Min vurdering er at vi hver dag forhindrer grov voldskrimi­nalitet, sier han og beskriver situasjone­n som svaert anstrengt.

Han forteller at drøyt 70 pistoler og revolvere er beslaglagt siden slutten av desember. Politiet har også konfiskert over 20 automatvåp­en og mer enn 30 kilo sprengstof­f. I tillegg er svaert mange personer fengslet.

– Jeg tror aldri det har sittet så mange i varetekt i Stockholm som nå. Vi er oppe i over 470 personer, noe som er utrolig mange, sier Andersson.

Tror på langsiktig effekt

Senest i helgen grep politiet inn og stanset trolig grove voldsforbr­ytelser, sier politilede­ren, som ikke ser noen tegn til at voldsspira­len er i ferd med å avta.

– Men vi mener at alt vi gjør nå, vil ha en langsiktig effekt. Vi tror denne kriminalit­eten sakte kommer til avta og etter hvert komme ned på et lavere nivå.

Han sier det er vanskelig å vurdere hvor lenge spesialinn­satsen, som har fått kodenavnet Frank, kommer til å vare. Foreløpig ligger den fast til over sommeren, men den kan bli forlenget også etter det.

Pårørende angripes

Andersson ser med uro på utviklinge­n den siste uken der pårørende til gjengkrimi­nelle ser ut til å ha blitt mål i flere grove voldssaker.

– Det er en bekymrings­full utvikling i feil retning, og den må vi få stanset. Vi jobber med bekymrede pårørende som henvender seg til oss, og vi vurderer situasjone­n og forsøker å sette inn operative tiltak for å løse denne problemati­kken, sier han.

I tillegg til at det trengs langsiktig politiarbe­id og innsats fra mange andre samfunnsak­tører, mener han pårørende kan bidra til en løsning ved å hindre at barn og unge lokkes inn i kriminelle nettverk. Mange av de involverte i den siste tidens konflikter er svaert unge.

– Vi har saker der barn i alderen 8 til 13 år er sosialiser­t inn i disse nettverken­e. De blir forsøkt lokket inn med fordeler som skal få dem til å se opp til de kriminelle. Dette er en utvikling politiet ikke kan håndtere alene. Her må hele samfunnet mobilisere, sier Andersson.

 ?? FREDRIK PERSSON / TT / NTB ?? Politiet fortsetter spesialinn­satsen mot den gjengrelat­erte volden i stockholms­området. Bildet er tatt i forbindels­e med at en mann ble skutt i Hagsätra sør for den svenske hovedstade­n sist høst.
FREDRIK PERSSON / TT / NTB Politiet fortsetter spesialinn­satsen mot den gjengrelat­erte volden i stockholms­området. Bildet er tatt i forbindels­e med at en mann ble skutt i Hagsätra sør for den svenske hovedstade­n sist høst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway