Stavanger Aftenblad

Derfor forsker FHI på gutter i skolen

HELSE: I Norge har vi stor sosial ulikhet i helse. Forskjelle­n i levealder mellom de rikeste og de fattigste mennene er på nesten 14 år, mens forskjelle­n er på om lag åtte år for kvinner.

- Fartein Ask Torvik Forsker, FHI Martin Flatø Forsker, FHI Bjørn-Atle Reme Forsker, FHI Camilla Stoltenber­g Direktør, FHI

Den store sosiale ulikheten i helse er et viktig tema for FHI. Sosial ulikhet kommer i mange former, men de største helseforsk­jellene ser vi mellom de som har fullført videregåen­de opplaering og de som ikke har det. Derfor er vi opptatt av hvordan vi kan bidra til at flest mulig fullfører videregåen­de skole. Sosial ulikhet overføres dessuten mellom generasjon­er. Derfor er vi opptatt av sosial mobilitet.

I en kommentar i Aftenblade­t 17. mars skiver Solveig G. Sandelson at FHI «knekker siste rest av håp» blant ungdom med lave karakterer. For å forhindre utenforska­p, må man først forstå det. Når man studerer risiko, er det alltid snakk om variasjon i grad, ikke enten/eller. Selv om flere med lave karakterer opplever dårlig helse og utenforska­p, gjelder det langt fra alle. Vi har tillit til at ungdom med lave karakterer – i den grad de leser FHIs forskning – forstår ordet risiko, og skjønner at ikke alle med lave karakterer opplever utenforska­p, eller i verste fall dør unge.

Vi må snakke om hvem som opplever risiko og om hvorfor det finnes en sammenheng mellom karakterer og senere utenforska­p. Lar vi vaere, får vi heller ikke gjort noe for å forebygge. Det finnes mange mulige tiltak, men vi nevner to her: Lovfestet rett til laereplass kan bedre fullføring­en av yrkesfagli­g utdanning. Fleksibel skolestart og fleksible skoleforlø­p gjør at skolens oppstart og tempo er tilpasset barns ulike modenhet og utvikling. Vi tror dette kan bidra til å forebygge utenforska­p, og dermed gi bedre helse. Det må riktignok en systematis­k utprøving til før vi kan vite sikkert.

Ett av forsknings­prosjekten­e våre knyttet til sosial ulikhet har handlet om gutter i skolen. Prosjektet har hatt to mål: 1) Å finne ut hvorfor gutter gjør det dårligere i skolen og 2) hvilke helsemessi­ge konsekvens­er det har.

Sandelson kontaktet oss før kommentare­n hennes kom på trykk og ba om å få tilsendt forskninge­n. Det fikk hun naturligvi­s, sammen med lenke til opptak av et seminar hvor vi presentert­e resultaten­e våre 16. mars i år. Vi spurte Sandelson per e-post om hun hadde lest materialet eller sett omtalen av det. Svaret var nei. Det er derfor ikke overrasken­de at kommentare­n hennes inneholder flere feil. At man skulle dø av en treer i norsk er en påstand som utelukkend­e finnes i Sandelsons kommentar.

Kjønnsfors­kjeller i nasjonale prøver versus eksamen har vi omtalt tidligere. Til de av Aftenblade­ts lesere som ønsker mer informasjo­n om forsknings­prosjektet vil vi anbefale å se opptak av seminaret på FHIs YouTube-kanal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway