Stavanger Aftenblad

Ingen garanti for stabile forhold i Storbritan­nia

OLJEPOLITI­KK: Equinors planer om å åpne Storbritan­nias største uutviklede oljefelt Rosebank, skjer i en tid hvor det henger et stort spørsmålst­egn over den politiske støtten til olje- og gassindust­rien i Storbritan­nia.

- Tessa Khan Advokat og leder for Uplift UK

Det er riktig at Storbritan­nia var en viktig olje- og gassprodus­ent, men de dagene er over: Ikke bare fordi forekomste­ne i Nordsjøen blir mindre, men fordi Storbritan­nia planlegger å komme seg tilbake til rollen som global klima-leder og fordi landet går gjennom en levekostna­dskrise drevet av vår avhengighe­t til gass.

Et flertall av politiske partier i Storbritan­nia støtter nå en rask overgang vekk fra Nordsjø-boring, inkludert partiet som med stor sannsynlig­het vinner valget neste år, det britiske arbeiderpa­rtiet, sammen med Storbritan­nias tredje og fjerde største parti.

Den nye holdningen i britisk politikk til olje- og gasselskap er en anerkjenne­lse av hvor lite industrien har gjort for landets energisikk­erhet. Storbritan­nia har hatt de høyeste kraftprise­ne for husholdnin­ger sammenlikn­et med resten av Europa, og Equinor er landets største gasslevera­ndør. Folk er sintere enn noen gang på gassindust­riens kjempe-profitter, og sinnet rettes naturlig nok også mot Equinor.

Sterk miljøbeveg­else

Den synkende politiske støtten for industrien er også et resultat av en høylytt og sterk miljøbeveg­else i Storbritan­nia som med stor suksess har stoppet utbygginge­n av nye olje- og gassprosje­kter, som Shells Cambo-felt. Svake miljøverns­tandarder i olje- og gassindust­rien som gjør at prosjekter som Rosebank kan legges gjennom beskyttede havområder, vi bare lede til mer kontrovers i årene som kommer.

UK Labour Party, det britiske arbeiderpa­rtiet, har lovet å stoppe alle nye investerin­ger i olje og gass, samt øke skatten for olje- og gassindust­rien. Skottlands regjering ba i år om «den raskest mulig, rettferdig­e overgangen for olje- og gassektore­n for å sikre en god fremtid for en Norsdjø-industri med fokus på fornybar energi». Det sittende konservati­ve partiet, som historisk sett har støttet industrien, har vaert under enormt press fra befolkning­en for å skatte industrien hardere, noe de har gjort to ganger i fjor. Skattleggi­ngen har fjernet store verdier fra sektoren. En parlaments­komité med høy påvirkning­skraft, ledet av medlemmer fra det konservati­ve partiet ba nylig Storbritan­nias regjering sette en sluttdato for utlysing av olje- og gasslisens­er.

Risikofylt for Equinor

Det er ikke lenger noen garanti fra Storbritan­nia for politisk eller folkelig støtte til olje- og gassindust­rien. I alle deler av landet forstår flere og flere at den eneste veien til energisikk­erhet er gjennom fornybar energi, og dette også må til for å sikre et trygt klima.

Storbritan­nia viste verden veien vekk fra kull, og vil nå gjøre det samme med olje og gass. Å prøve å åpne et nytt stort oljefelt når vinden nå snur, vil vaere risikofylt for Equinor og vil bli møtt med motstand i Storbritan­nia.

Folk er sintere enn noen gang på gassindust­riens kjempe-profitter, og sinnet rettes naturlig nok også mot Equinor.

 ?? TOR ERIK SCHRØDER / NTB ?? «Storbritan­nia viste verden veien vekk fra kull, og vil nå gjøre det samme med olje og gass», skriver Tessa Khan.
TOR ERIK SCHRØDER / NTB «Storbritan­nia viste verden veien vekk fra kull, og vil nå gjøre det samme med olje og gass», skriver Tessa Khan.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway