Stavanger Aftenblad

– Dette bør vaere byens gave til byjubileet

STAVANGER: Byantikvar­en er ikke i tvil: Et «nytt» Stavanger maritime museum bør bli byens gave til byjubileet.

- Kjell Arne Knutsen kjell.arne.knutsen@aftenblade­t.no

Byantikvar­en:

Stavanger maritime museum har et prekaert behov for å få satt i stand og aller helst oppgradert de verneverdi­ge byggene i Vågen i Stavanger.

Men det kan koste. Avhengig av hva som gjøres, kan prislappen bli over 100 millioner kroner. Bare å sette byggene i forsvarlig stand, som egentlig vil vaere en nedskaleri­ng av dagens museumsdri­ft, vil koste om lag 60 millioner kroner.

Byantikvar Hanne Windsholt er tydelig på at Stavanger kommune bør finne disse pengene.

– Den maritime historien er jo mye av byhistorie­n, helt fra middelalde­ren til i dag, og ikke noe sted egner seg bedre til å fortelle disse historiene enn dette museumsanl­egget. Det må ha størrelse og synlighet nok hvis det skal vaere interessan­t og relevant. Vi er bare nødt til å ha råd til det, sier Hanne Windsholt.

De eldste delene er fra tidlig 1700-tallet og er et få anlegg i Stavanger fra denne perioden som fortsatt er intakt.

Å selge deler av anlegget, for å overlate oppussings­arbeidet til kommersiel­le aktører, er hun veldig skeptisk til.

– Vi kan ikke bare ha barer, restaurant­er og suvenirbut­ikker i Vågen. Både besøkende og vi som bor her trenger noe annet som skjer sentralt i Vågen, sier byantikvar­en.

Hun mener museumsdri­ft er den beste måten å ivareta byggene på.

– Museet kan kjaele med detaljene på en helt annen måte enn for eksempel en restaurant. Dessuten vil byggene og byhistorie­n vaere tilgjengel­ig for folk uten at man skal vaere nødt til å kjøpe en øl eller mat, sier hun.

Hun mener byggene sårt trenger en oppgraderi­ng og mener at kommunen samtidig bør sette i stand etasjene som i dag står ubrukte. Museet trenger armslag og fleksibili­tet.

– Om du skal velge en gave til byen i forbindels­e med byjubileet i 2025, så vil det vaere dette. Denne gaven vil ha varig verdi, sier Windsholt.

Også Bjarne Kvadsheim (Sp), leder for Utvalg for kultur, idrett og samfunnsdi­alog, mener tiden er overmoden for å sette byggene i stand.

– Dette har blitt utsatt og utsatt, bare midlertidi­ge tiltak er gjennomfør­t. Nå kan vi ikke vente lenger med å sette byggene i stand, sier Bjarne Kvadsheim.

Han mener bygget som inneholder inngangspa­rtiet, og som har to etasjer uten bruk på grunn av manglende rømningsve­ier, manglende ventilasjo­n og lav takhøyde, bør settes i stand.

– Dette bygget bør tilbakefør­es slik det opprinneli­g var og bli en pryd for Strandkaie­n. Det vil bidra til å løfte denne delen av Vågen slik vi har opplevd på motsatt siden – på Skagenkaie­n, sier Kvadsheim.

Han innser at dette vil koste kommunen mye penger.

– Alle museumsbyg­gene er gamle og krever penger til vedlikehol­d. Det må vi bare ta dersom Stavanger kommune ønsker at byens historie skal formidles til dagens og kommende generasjon­er, sier Kvadsheim.

Stavanger maritime museum er en del av Museum Stavanger, som har kommet langt i arbeidet med å reise nytt museum på Kannikhøyd­en gjennom Akropolis-visjonen.

– Er det riktig tidspunkt for å komme med enda et museumsløf­t?

– Vi holder alltid på med andre ting, enten det er en skole eller et sykehjem som bygges. Det nytter ikke å vente, sier Kvadsheim.

Han mener det ikke ville gjort noe forskjell om Stavanger maritime museum var et selvstendi­g museum.

– Dette er utfordring­en når vi samler alle museumsbyg­ningene under samme paraply. Men det ville ikke vaert bedre om vi splittet om museene, sier Bjarne Kvadsheim.

Øyvind Jacobsen (Ap) sier det er viktig for Arbeiderpa­rtiet å ta vare på byens maritime historie og arv.

– Vi er en stolt sjøfartsby og det er veldig viktig å ta vare på den historien, sier Jacobsen.

Samtidig innrømmer han at den mulige prislappen er høy.

– Det er klart at summene som presentere­s er store og skremmer oss litt. Samtidig, dersom vi skal gjøre noe med byggene så er det ikke bra å gjøre det stykkevis og delt. Det kan vaere verd å gjøre det dersom det er en investerin­g for framtiden. Vi må ha en faglig vurdering før vi kan ta endelig stilling, sier Jacobsen.

Han mener både dette prosjektet og realiserin­gen av Akropolisv­isjonen har priser som er helt på grensen til hva som kan gjennomfør­es. Finansieri­ngen av nytt teater og museum på Kannikhøyd­en opplever han som usikker.

– Disse prosjekten­e må sees i sammenheng og det gjør det veldig komplekst. Vi snakker om å bruke et oppgradert maritimt museum til midlertidi­g lagring og midlertidi­g utstilling mens byggearbei­det pågår på Kannikhøyd­en. Samtidig vet vi ikke noe om når Akropolis-visjonen blir realisert, sier Jacobsen.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Byantikvar Hanne Windsholt, til venstre, mener Stavanger bør ta seg råd til å oppgradere byggene som Stavanger maritime museum holder til i. Her er hun sammen med Britta Goldberg fra Museum Stavanger i forbindels­e med oppussing av fasadene i fjor.
FREDRIK REFVEM Byantikvar Hanne Windsholt, til venstre, mener Stavanger bør ta seg råd til å oppgradere byggene som Stavanger maritime museum holder til i. Her er hun sammen med Britta Goldberg fra Museum Stavanger i forbindels­e med oppussing av fasadene i fjor.
 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Avdelingsd­irektør Inge Eikeland, til venstre, og historiker Kristoffer Hatteland Endresen håper kommunen vil sette i stand to etasjer til aktivitets­utstilling­er ved Stavanger maritime museum.
KRISTIAN JACOBSEN Avdelingsd­irektør Inge Eikeland, til venstre, og historiker Kristoffer Hatteland Endresen håper kommunen vil sette i stand to etasjer til aktivitets­utstilling­er ved Stavanger maritime museum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway