Stavanger Aftenblad

Stavanger-senter i akutt pengenød får kjendishje­lp

STAVANGER: TV-profil Else Kåss Furuseth oppfordrer folk til å redde et pårørendes­enter i akutt pengenød.

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

samler nå inn penger for å redde Pårørendes­enteret i Stavanger.

Furuseth åpnet opp om tapet av sin egen mor og bror i selvmord i forestilli­ngen Kondolerer.

Nå frykter hun konkurs før sommeren for Ullandhaug-senteret:

«Da vil tusenvis av pårørende og fagfolk møte en lukket dør. Et av Norges viktigste sentre for pårørende er i ferd med å legges ned etter sjokk-kutt i statsbudsj­ettet. Nå trenger de hjelp for å overleve.»

Operasjon overlevels­e

Stiftelsen Pårørendes­enteret ble etablert i Stavanger i 1998 og har vokst til å bli et landsdekke­nde tilbud for pårørende i alle aldre samt fagfolk.

I 2017 fikk Pårørendes­enteret status som nasjonalt senter.

I dag er det et lavterskel­tilbud for pårørende til noen som er fysisk eller psykisk syk, har en funksjonsn­edsettelse eller alkohol-, rus- eller spillavhen­gighet.

Senteret driver kompetanse­heving for fagpersone­r innen helse, kommuner og andre miljøer.

Senterets rundt 20 ansatte når ut til cirka 11.000 brukere i hele landet i løpet av et normalår. Alle ansatte har helse- og sosialfagl­ig bakgrunn.

Nå går nesten all tid til å jakte penger, ifølge daglig leder Unn Birkeland.

– Alt handler om å unngå konkurs. Vi har penger til lønn ut april. I mai er kontoen tom. Situasjone­n er kritisk, alvorlig og uholdbar, sier Birkeland.

Hun bekrefter hjelp fra kommunikas­jonsbyrået Pressure til planleggin­g og utforming av kampanjen.

– Hos Pårørendes­enteret har vi kompetanse på å bistå pårørende og fagfolk ute i kommunene, men vi er ikke eksperter på digital kommunikas­jon, og derfor har vi hentet noe ekstern hjelp. Vi er i en situasjon hvor det har vaert helt nødvendig. Da må vi gjøre det vi kan, sier hun.

Birkeland er varaordfør­er i Gjesdal for Senterpart­iet, som i regjering har godkjent endringer som rammer Pårørendes­enteret.

I 2022 fikk senteret 6,5 millioner kroner i øremerket statstilsk­udd, men må nå søke og konkurrere med andre aktører for bruker- og pårørendea­rbeid innen psykisk helse, rus og vold.

Birkeland vet ikke om eller når pengene kommer.

I mellomtide­n finansiere­s driften av tilskudd blant annet fra kommunene Stavanger (1.860.000), Sandnes (80.000) og Gjesdal (15.000) samt Bergenstif­telsen (200.000) og Sparebanke­n Vest (100.000). I tillegg henvender senteret seg til andre finansieri­ngskilder, ulike fond, legater og stiftelser.

– Det er helt forferdeli­g at en overgangso­rdning ikke er på plass. Derfor bruker vi nå naermest alle våre krefter på å få tak i penger i stedet for å hjelpe pårørende i hele Norge, sier Birkeland.

Hun sier alt står og faller på om statsstøtt­en kommer.

– Hva med andre finansieri­ngskilder?

– Det er jo de pengene vi lever på nå, men det holder ut april. Vi må ha penger til drift i et helt år. Siden vi er en stiftelse, har vi ikke oppsparte penger, for vi kan ikke drive med overskudd, sier hun.

I den ene potten på 72 millioUnde­rholdnings­profilen ner kroner ble det søkt om 716 millioner fordelt på 62 søknader. Åtte søkere fikk midler, opplyser Helsedirek­toratet.

– Ekstremt stort påtrykk, beskriver avdelingsd­irektør Elise Husum i Helsedirek­toratet.

Pårørendes­enteret har søkt om totalt 16 millioner fra to ulike potter hos direktorat­et. Avslaget for de første 8 millionene kom tirsdag.

Nå gjenstår avklaring på søknad om ytterliger­e 8 millioner. Birkeland venter ikke svar før i juni.

– Da er vi konkurs, sier hun. – Vi skjønner at det er utfordrend­e for Pårørendes­enteret, men vi må forholde oss til regelverke­t for den enkelte tilskuddso­rdning og vurdere søknaden i henhold til dette og i konkurrans­e med andre gode tiltak, sier Husum.

Mål: 6,3 millioner

Klokken 15:00 onsdag var det samlet inn nesten 167.000 kroner. Målet er 6,3 millioner kroner.

Senterlede­ren sier Furuseth har vaert åpen om sin historie og står veldig støtt i sin pårørender­olle.

– I forberedel­ser til Pårørendek­onferansen, der hun er programled­er, har hun blitt godt kjent med oss og vår situasjon. Vi er veldig takknemlig­e for hjelpen fra henne og alle de andre som støtter oss med penger.

– Vil du kritisere Lisa Klungland (Sp) i helse- og omsorgskom­iteen på Stortinget når dette tross alt skjer «på hennes vakt»?

– Lisa har gjort det hun kan, men har ikke makt alene til å få penger på bordet, sier Birkeland.

Klungland håper på avklaringe­r fra direktorat­et i april.

– Finansieri­ng av Pårørendes­enteret kan ikke vaere prisgitt forhandlin­ger mellom regjerings­partier år for år. Vi må gjøre endringer, og Sp er pårørendep­artiet nummer én! Kompetanse­n til Pårørendes­enteret må løftes til et nasjonalt nivå, og derfor jobber jeg for mer varig og forutsigba­r finansieri­ng, sier hun.

Birkeland vil så gjerne kalle Sp for pårørendep­artiet:

– Men da må vi vise at vi mener alvor, sier hun.

Her er noen av regjeringe­ns argumenter for å droppe øremerking:

Hardere prioriteri­nger

Slutt på at noen aktører unntas konkurrans­e og prioriteri­ng

Mer rettferdig fordeling Furuseth besvarte ikke Aftenblade­ts henvendels­e.

 ?? FOTO: HELENE KJAERGAARD/TV 2 ?? – Jeg tror min og mange andres tid som pårørende hadde vaert lettere om vi hadde fått hjelp og støtte fra Pårørendes­enteret. Derfor ser jeg på det som en plikt å prøve å forhindre senterets nedleggels­e, uttaler Else Kåss Furuseth via Pårørendes­enteret.
FOTO: HELENE KJAERGAARD/TV 2 – Jeg tror min og mange andres tid som pårørende hadde vaert lettere om vi hadde fått hjelp og støtte fra Pårørendes­enteret. Derfor ser jeg på det som en plikt å prøve å forhindre senterets nedleggels­e, uttaler Else Kåss Furuseth via Pårørendes­enteret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway