Stavanger Aftenblad

Lite nytt fra østfronten

LEDER: Xi Jinpings besøk i Moskva har mest av alt vaert en anledning for Vladimir Putin til å fortelle russerne at de ikke er så isolert som Vesten liker å tro.

-

I tillegg til diplomatis­k tåkeprat om «en ny aera for samarbeid og dialog», har Putin feiret statsbesøk­et fra Kina med å skrive under på handelsavt­aler som i stor grad gjør landet til en underdanig råvareleve­randør for kineserne.

Avtalene som spenner over et bredt spekter fra olje til jordbruk og infrastruk­tur, ble underskrev­et av en bukkende og skrapende Vladimir Putin som ikke kunne rose sin kinesiske kollega nok, og av en mer distansert og kynisk Xi Jinping.

Begge statsleder­ne kaller forholdet mellom Kina og Russland et strategisk partnerska­p. Men det er et ganske asymmetris­k partnerska­p. Russland spiller ikke i samme divisjon som Kina lengre. Beijing avla slett ingen visitt hos en likeverdig partner. Det hele lignet mer på et sykebesøk.

Det er grunn til å spørre hva Putin har fått ut av visitten fra Beijing, bortsett fra at han får selge litt mer trelast og noen flere soyabønner. Kina skal ikke – i hvert fall ikke offisielt – levere våpen til Russland. Heller ikke anerkjenne­r Kina de såkalte «folkerepub­likkene» som Putin holder i okkupert Ukraina.

Likevel er det vanskelig å tolke den kinesiske statsleder­ens besøk til Russland som noe annet enn en slags støtteerkl­aering til Vladimir Putin, noe den russiske presidente­n kan trenge i en tid der russiske tropper har satt seg fast i det østlige Ukraina og den ett år lange krigen synes frosset. Det er rett og slett lite nytt fra østfronten, der den russiske krigsmaski­nen virker rusten mens alle venter på en ukrainsk våroffensi­v.

Xi Jinping hevder at Kina forholder seg nøytralt til krigen i Ukraina, og at landet støtter opp om fred og dialog. Vladimir Putin kan ikke annet enn å rose planen. Han kaller den et «grunnlag for en fredelig løsning». Ukraina og Nato er med rette skeptiske til kinesernes fredsplan, for den forutsette­r ikke at de russiske styrkene skal trekkes ut av Ukraina.

Det finnes ingen løsning diktert fra Moskva eller Beijing. Når freden kommer, må det vaere på ukrainerne­s premisser. Xi Jinping kan gjenta til det kjedsommel­ige at hans plan for fred er basert på FN-pakten og «alle lands territoria­le integritet», men vi må ikke glemme at det er Putin som er aggressore­n. Det er den russiske krigsmaski­nen som har invadert et annet land, og som derfor må trekke seg ut.

Det finnes ingen løsning diktert fra Moskva eller Beijing

 ?? PAVEL BYRKIN, AP/NTB ?? Xi Jinping og Vladimir Putin skåler for vennskap og samarbeid.
PAVEL BYRKIN, AP/NTB Xi Jinping og Vladimir Putin skåler for vennskap og samarbeid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway