Stavanger Aftenblad

– Dette kan ikke du, for det er mannsarbei­d

ARBEIDSLIV: Seksuell trakasseri­ng. Diskrimine­ring. Hersketekn­ikker. Ensomhet – er ord som beskriver ulike opplevelse­r for unge kvinner i naeringsli­vet.

- Veronica Irmelin Ellingsen veronica.irmelin.ellingsen@ aftenblade­t.no

Unge kvinner i industrien:

Samtidig legger naeringsli­vsindustri­en stor vekt på at de ønsker flere kvinner inn i det mannsdomin­erte miljøet.

Upassende meldinger

Som 17-åring startet Camilla Frihei (30) for første gang å jobbe i industrien. I motsetning til i dag, var hun den eneste jenta som jobbet på arbeidspla­ssen.

– Jeg trodde kanskje at det var vanlig slik de holdt på og at det var noe jeg måtte godta.

– Hva er det du har opplevd?

– Jeg har blant annet fått tilsendt upassende tekstmeldi­nger fra mannlige kollegaer.

Hun forteller at det verste ikke er selve trakasseri­ngen, men å vite at hvis du tar det opp med lederne så skjer det ikke noe med det.

Men med årene har Camilla blitt flinkere til å si ifra. Det hjelper også at hun nå jobber på en arbeidspla­ss med fem andre kvinner. Selv om det ikke alltid er like enkelt.

– Før de yngre går inn i industrien tror jeg det er greit å informere de om hva slags oppførsel som ikke er greit.

Hun er én av 25 som deltok på Industri Energi sitt kurs for unge kvinner i industrien. Med seg har hun kollegaene Anna Kvandal (27) og Viktoria Sundsfjord (30). Alle tre er prosessope­ratører i Alcoa.

Kulturendr­ing

– Vi håper kurset kan bidra til at vi får mer forståelse for hvordan andre kvinner har det på jobben, samt at vi kan ta vare på hverandre når noen kommer med problemer, sier Viktoria.

I industrien jobber det 26 prosent kvinner. Flere av de blir sittende som den eneste kvinnen på arbeidspla­ssen eller avdelingen sin.

– De opplever kanskje seksuell trakasseri­ng, diskrimine­ring, at arbeidstøy­et ikke passer eller små kommentare­r som ikke er greie. Da er det greit å ha et slags søsterskap hvor de kan få støtte så de ikke føler seg alene, sier nestleder i Industri Energi ung, Alida Domaas.

I to dager er hun også kursleder og skal hjelpe deltakerne til å bli gode talere og til å si ifra hvis det skjer ubehagelig­e ting på jobb.

– Det er viktig at bedriftene tar det seriøst når det blir meldt inn en sak og at det er lavest mulig terskel for å melde inn og si ifra.

Regiondire­ktør i NHO Rogaland, Tone Grindland, er enig i at det må tilrettele­gges slik at alle har det bra på jobb.

– Når du får inn kvinner på en mannsdomin­ert arbeidspla­ss, må det også gjøres arbeid for å beholde dem. Det kan handle om trivselsti­ltak på jobb og at det skal vaere en likestilt arbeidspla­ss.

En undersøkel­se gjort av NHO viser at det saerlig er de tradisjone­lt mannsdomin­erte bransjene som ikke er fornøyd med kjønnsbala­nsen og opplever dette som et problem i rekrutteri­ng. Dette

inkluderer firmaer som BNL, Nelfo, Norsk Industri og Offshore Norge.

Blir undervurde­rt

– Jeg har følt på at jeg må bevise mer som kvinne enn en gutt på min alder hadde måtte gjort. Du må vise at du både fortjener det og at du er god nok.

Dette sier Elena Simone Stenersen (23). Til vanlig jobber hun som prosessope­ratør i Equinor på Kårstø prosessanl­egg, men nå har hun studieperm­isjon.

Både i jobb og på studie har hun opplevd at det blir benyttet hersketekn­ikker.

– Du er omgitt av masse menn, spesielt eldre menn, som undervurde­rer deg og trykker deg ned. Det føles ut som at de ikke ønsker at du skal ha for meninger eller komme med mer enn du må.

Resultatet er at hun ikke kan senke skuldrene. Hun må prestere best hele tiden.

– Blir en undervurde­rt som kvinne i industrien?

– Det kan vaere at du blir undervurde­rt fysisk, at du ikke er sterk nok til å utføre ulike arbeidsopp­gaver, men også at du ikke kan noe/at du ikke har erfaring fra før, så du blir undervurde­rt for kunnskapen­e dine.

En tredje deltaker forteller at fordommene ikke bare kommer fra menn.

I sommer jobbet Haldis Furevik (34) på lager. De hadde et pågående prosjekt på Norsea Logistics. En kvinnelig kunde kom bort til henne og sa at de trengte en ekstra til å tømme en konteiner. Da Haldis meldte seg frivillig svarte kunden at de måtte ha med en mann.

– Jeg følte meg ganske såret, men det var en kunde så jeg følte ikke at jeg kunne si noe.

Dagen etter kom kunden og beklaget for oppførsele­n.

Opplevelse­n satt seg hos Haldis. Hun har et klart mål for kurset:

– Jeg har fått høre at «dette kan ikke du for det er mannsarbei­d», så målet er at jeg skal bli flinkere til å vise at jeg kan.

På tross av noen mindre bra møter, synes hun at mennene i bedriften er flinke til å tilrettele­gge og inkludere.

Gode rollemodel­ler

På tross av mye laering så var høydepunkt­et da de fikk besøk av administre­rende direktør i Petoro, Kristin Fejerskov Kragseth. Petoro er staten sitt eget oljeselska­p.

– Dette er kvinner som vil noe og er utrolig viktig for industrien i Norge, sier hun.

– Det å ha et inkluderen­de mangfold er viktig på så mange måter og her har du en gjeng som virkelig represente­rer det. Jeg selv blir veldig inspirert av å få vaere her.

Kragseth delte egne historier om hvordan hun har kommet seg så lang og kom med tips til deltakerne.

– Hun var veldig inspireren­de. Det viser at damer kan komme seg til toppen hvis de bare tørr å si ja, sier Furevik.

Tips fra Kristin Kragseth:

Du kan bare få ja hvis du spør Tro godt om folk

Det er helt OK å ikke kunne alt Si JA; ta ansvar for deg selv og bruk din stemme

Ha det gøy! Det meste ordner seg

Livets vei er ikke alltid slik du hadde tenkt deg – men det er alltid en vei

Finn din balanse i livet Ha gode folk rundt deg

Livet er kort. Gjør hva (faen) du vil. Bare husk å vaere snill.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Maria Karethe Nilsen (31), til venstre, og Camilla Frihei (30) har vaert på kurs for å laere om blant annet hersketekn­ikker og trakasseri­ng. – Jeg har blant annet fått tilsendt upassende tekstmeldi­nger fra mannlige kollegaer, sier Frihei.
FREDRIK REFVEM Maria Karethe Nilsen (31), til venstre, og Camilla Frihei (30) har vaert på kurs for å laere om blant annet hersketekn­ikker og trakasseri­ng. – Jeg har blant annet fått tilsendt upassende tekstmeldi­nger fra mannlige kollegaer, sier Frihei.
 ?? FREDRIK REFVEM ?? Kristin Fejerskov Kragseth holdt foredrag på kurset til Industri Energi.
FREDRIK REFVEM Kristin Fejerskov Kragseth holdt foredrag på kurset til Industri Energi.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway