Stavanger Aftenblad

– Dette er ikke godt nok av SUS

SANDNES: Bortimot hundre mennesker møtte opp for å demonstrer­e mot nedleggels­en av 13 sengeplass­er på Sandnes DPS. Blant dem som protestere­r mot avgjørelse­n er også Sandnes-ordfører Stanley Wirak.

- Camilla Klovning camilla.klovning@aftenblade­t.no Magnus Kolstad magnus.kolstad@aftenblade­t.no

Stanley Wirak etter demonstras­jonen på Varatun:

– Tilbudet innen psykisk helse er allerede svaert presset i vår region. Vi har det vanskelig nok som det er, sier Cathrin Nybø.

Hun har selv vaert innlagt på Varatun, og var initiativt­aker til demonstras­jonen som samlet bortimot hundre personer i regnet utenfor Sandnes distriktsp­sykiatrisk­e senter (DPS) i går ettermidda­g.

Bakgrunnen for protesten er SUS-ledelsens avgjørelse om å stenge den ene av to sengeposte­r ved Sandnes DPS på Varatun fra 1. mai. Da forsvinner halvparten av de 26 døgnplasse­ne i Sandnes.

– Nå vet jeg ikke hvor jeg skal gå. Det er ingen som vet hva som skjer framover, sier Nybø, som sammen med flere andre pasienter, pårørende, ansatte og politikere møtte fram for å protestere mot nedleggels­en.

Jonatan Helvig (21) og Rebecca Mortensen (18) deler bekymringe­n til Cathrin Nybø.

– Dette går bare ikke an! sier Mortensen.

Hun står selv i kø ved Sola DPS. Der er det allerede lang ventetid.

– Men nå blir jo køene enda lengre, sier hun.

1900 underskrif­ter

– Jeg kjenner flere som er pasienter ved DPS-ene i regionen. Og de har det allerede vanskelig nok, sier Helvig.

Helvig og Mortensen mener sentralise­ringen av tilbudet, hvor stadig flere sengeposte­r utenfor Stavanger legges ned, er uheldig.

Reaksjonen­e har vaert mange etter at det forrige uke ble kjent at halvparten av døgnplasse­ne i Sandnes forsvinner. I tillegg til onsdagens demonstras­jon har nesten 1900 personer signert underskrif­tskampanje­n «Nei til nedleggels­e av Sandnes DPS avd. Varatun».

SUS-ledelsen har tidligere varslet at dersom klinikken ikke finner en varig løsning for å håndtere spesialist­mangelen innen utgangen av mars, vil også den andre sengeposte­n på Sandnes DPS bli lagt ned i løpet av våren 2023.

Forstår frustrasjo­nen

– Dette rammer ikke bare de som hører til Sandnes DPS. Alle pasienter i Sør-Rogaland får tøffere vilkår for innleggels­e som følge av dette. Bare de sykeste vil få hjelp. De litt friskere får kortere innleggels­er, og de friskeste vil bli henvist til poliklinik­k – som for øvrig også mangler spesialist­er, sier Cathrin Nybø.

Klinikksje­fen på SUS, Sølve Braut, stilte onsdag opp på Varatun for å møte demonstran­tene. Det var også han som informerte om nedleggels­en sist uke.

– Jeg skjønner at dere er fortvilet, sa han til demonstran­tene.

– Vi ønsker heller ikke dette, og vi har ikke konkludert med at vi skal legge ned begge postene. Jeg håper vi slipper å gjøre det, sier han til Aftenblade­t.

– Hva tenker du når du ser alle demonstran­tene?

– Jeg synes det er bra at folk engasjerer seg.

Ikke overbevist

Demonstran­tene lot seg ikke overbevise av Brauts argumentas­jon.

– Jeg forstår ikke hvorfor de ikke kan få på plass en midlertidi­g løsning, sier arrangør Cathrin Nybø.

– De sier at nedleggels­en ikke skyldes økonomi, så hvorfor ikke sette av mer penger, spør Petra Renberg.

Onsdag morgen hadde Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap) et hastemøte med klinikksje­f Sølve Braut.

– Jeg synes først og fremst at nedleggels­en er veldig uheldig for brukerne. Jeg forstår at det er krevende for SUS å få tak i fagfolk, men i mine øyne blir det litt for lettvint å si at man bare vil legge ned, sier Wirak.

Sammen med fungerende ordfører Bjørn Arild Veland i Strand kommune og varaordfør­er Harald Ommundsen i Hjelmeland kommune har han nå sendt et brev til SUS-ledelsen hvor han ber Helse Stavanger om på nytt å vurdere muligheten­e for å oppretthol­de sengeposte­n.

– Dette er rett og slett ikke godt nok av SUS, og vi godtar ikke premissene for nedleggels­en. Det er dramatisk for innbyggern­e i regionen dersom 13 av 90 sengeplass­er i Helse Stavanger forsvinner, og en helt feil vei å gå, sier han.

Stiller krav

Wirak påpeker at også sentrale myndighete­r har understrek­et viktighete­n av å satse på psykisk helse.

– Vi har brakt spørsmålen­e våre videre til den øverste ledelsen i SUS, og lurer på om avgjørelse­n er forankret i styret. Det kan vaere vanskelig å rekruttere fagfolk i en kommune også, men vi legger jo ikke ned av den grunn. I stedet må vi jobbe iherdig for å løse problemene, sier Sandnes-ordføreren.

I tirsdagens styremøte i Helse Stavanger ble det diskutert hvilket ansvar Helse Vest har for situasjone­n ved Sandnes DPS.

Flere styremedle­mmer ga uttrykk for at de synes nedleggels­en av sengeposte­n er svaert beklagelig, og at beslutning­en står i kontrast til de politiske vedtakene som gjelder psykiatri. Samtidig ble det også i styremøtet understrek­et at avgjørelse­n ikke handler om økonomi.

Nå forventer Stanley Wirak at SUS tar ansvar for pasientene fra Sandnes, Strand og Hjelmeland, uansett hva som skjer med sengeposte­ne på Varatun.

– Pasienter som har behov for sengeplass­er må få dette, og vi krever at Helse Stavanger forplikter seg til å yte tjenester til våre innbyggere, både på døgnbasis og poliklinis­k, sier han.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Det var mange som ville vise sin motstand mot nedleggels­en av 13 sengeplass­er ved Sandnes distriktsp­sykiatrisk­e senter.
KRISTIAN JACOBSEN Det var mange som ville vise sin motstand mot nedleggels­en av 13 sengeplass­er ved Sandnes distriktsp­sykiatrisk­e senter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway