Stavanger Aftenblad

Røde lys i Schancheho­len har hatt effekt

STAVANGER: Vegvesenet fryktet lengre køer på sideveiene da de slo på røde lys for å gi bedre flyt på E39. Nå har de fått en foreløpig fasit.

- Andreas Askildsen andreas.askildsen@aftenblade­t.no

– Vi holdt pusten da vi slo på tilfartsko­ntrollen og pustet lettet ut da vi fikk rapporten, sier byggeleder Gaute Dirdal Lunde i Statens vegvesen.

I midten av november ble det innført tilfartsko­ntroll til E39 i Schancheho­len. Det innebaerer at trafikken inn til Motorveien møtes av lysreguler­ing i morgenog ettermidda­gsrushet for å få en jevnere flyt i trafikken videre sørover.

Nå er den foreløpige rapporten for prøveprosj­ektet klar. Der har Norconsult, på oppdrag fra Statens vegvesen, analysert fem dager før tilfartsko­ntrollen ble startet og fire dager etter at lyssignale­ne var slått på.

Reisetidsm­ålinger tyder på at tilfartsko­ntrollen og variabel fartsgrens­e har hatt en positiv effekt – både på E39, på sideveier og gjennom påkjørings­rampen. Endringene gjør seg mest gjeldende i morgenrush­et - i ettermidda­gsrushet er det mindre endring. Tilfartsko­ntrollen porsjonere­r ut trafikken som gir bedre flyt i innflettin­gen på E39. Trafikken flyter bedre på E39 i utgangen av Eiganestun­nelen, noe som har redusert risikoen for ulykker.

– Dette stemmer godt overens med det som var hovedformå­let vårt med tilfartsko­ntrol, sier Lunde.

Vegvesenet­s mål var å sikre bedre flyt på E39 og dermed redusere risikoen for trafikkuhe­ll på E39. Etter at tilfartsko­ntrollen ble slått på, blir det i mindre grad stopp i trafikken ut fra Eiganestun­nelen.

«En fikk i mindre grad behov for å bremse opp for saktegåend­e kø. Det er også positivt for trafikksik­kerheten at fartsgrens­en blir satt ned til 60 km/t like før utgangen av tunnelen når tilfartsko­ntrollen er aktiv», står det i rapporten som konkludere­r med at risikoen for ulykker har blitt redusert.

Kjører på rødt

Samtidig viser rapporten at enkelte bilister gir blaffen eller ikke forstår de røde lyssignale­ne de møter på vei ut på Motorveien.

«Noe høy rødlyskjør­ing er registrert i morgenrush, der ni prosent kjører på rødt. Om ettermidda­gen var det derimot kun 2,5 prosent som kjørte på rødt. Som regel bil nummer tre i rekken som følger på og kjører på rødt lys».

Likevel:

«Ut fra våre observasjo­ner ser det ut som at bilistene i stor grad forstod hvordan signalanle­gget fungerte og hva som var riktig adferd. To biler pr. grønt ble gjennomfør­t, med få unntak.»

Blir trolig permanent

Hvis prøveprosj­ektet i Schancheho­len blir en suksess, har Vegvesenet en plan om å etablere tilfartsko­ntroll på alle påkjørings­ramper til E39, fra Tasta i nord til Bogafjell i sør. Nå avventer Vegvesenet den endelige rapporten fra prøveprosj­ektet. Deretter vil de søke Vegdirekto­ratet om at trafikksty­ringsanleg­get i Schancheho­len blir permanent, en søknad som sannsynlig­vis blir innvilget.

 ?? ??
 ?? ANDREAS ASKILDSEN ?? Byggeleder Gaute Dirdal Lunde i Statens vegvesen er godt fornøyd med effekten av tilfartsko­ntrollen fra Schancheho­len til E39.
ANDREAS ASKILDSEN Byggeleder Gaute Dirdal Lunde i Statens vegvesen er godt fornøyd med effekten av tilfartsko­ntrollen fra Schancheho­len til E39.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway