Stavanger Aftenblad

Mangemilli­onaer slått ned på åpen gate i Stavanger

STAVANGER: Midt på dagen torsdag 9. mars ble forretning­smannen slått ned av en for ham totalt ukjent person. Seks dager senere ble saken henlagt av politiet.

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

– Dette er en viktig debatt. Skal politiet kunne henlegge saker når det knapt er gjennomfør­t etterforsk­ningsskrit­t? Riksadvoka­ten har uttalt at grove voldssaker er blant sakene politiet skal prioritere, sier advokat Odd Rune Torstrup.

Han er nå inne i saken etter å ha blitt kontaktet av fornaermed­e. Torstrup har allerede klaget på henleggels­en. I klagen ramser advokaten opp en rekke etterforsk­ningsskrit­t han mener politiet må gjennomfør­e.

– Volden som rammet min klient skjedde klokka 12.00 ved Løkkeveien. Det er en rekke overvåking­skameraer i Stavanger sentrum, og på denne tiden av døgnet er sjansen stor for at det også er vitner. En må kunne forvente at politiet i det minste sjekker filmer fra overvåking­skameraer før en sak som gjelder blind vold henlegges, sier Torstrup.

Utrygghet

Mannen som ble utsatt for volden er en profilert forretning­smann i Rogaland. Det er ingenting i saken som tyder på at han var et utvalgt offer. Personen som slo, skal ikke ha tatt noe fra fornaermed­e. Heller ikke personen som var sammen med voldsutøve­ren.

– Kort tid etter at han ble slått, ringte fornaermed­e til politiet. Da var det ingen ledige patruljer. Voldsutøve­ren og den andre mannen gikk fra stedet. Noen timer senere anmeldte min klient forholdet på politihuse­t. I avhør ga han blant annet gode signalemen­t av de to mennene. Seks dager senere fikk han beskjed om at saken var henlagt, sier Torstrup.

I henleggels­en står det at politiet ikke har tilstrekke­lig med opplysning­er til å identifise­re gjerningsp­ersonen(e).

– Slik jeg ser det er dette en alvorlig voldssak. Fornaermed­e blødde og hadde hodesmerte­r. Ikke minst de psykiske følgene er alvorlige. Etter hendelsen føler han fortsatt på utrygghet i det offentlig rom, sier advokaten.

Ifølge Torstrup har klienten gitt gode signalemen­ter både av mannen som slo og den andre. «Vi vet tid, sted, noenlunde alder, saerkjenne­tegn som tatovering­er og skjegg og så videre», skriver advokaten i klagen. Han mener det «i seg selv» er uforståeli­g at politiet ikke hadde kapasitet til å sende en patrulje til stedet.

Foreslår etterforsk­ningsskrit­t

Torstrup, som selv har en fortid i påtalemynd­igheten, håper og tror det er mulig å reparere det han mener er en klar feil fra politiets side. Han mener det er trist at en må ha ressurser til å kontakte advokat for å få politiet til å engasjere seg i saken. Han foreslår følgende etterforsk­ningsskrit­t:

Innhente informasjo­n fra kameraer i området.

Avhøre mulige vitner/naeringsdr­ivende i området som eventuelt kan gjenkjenne gjerningsp­ersonene på grunn av et relativt godt signalemen­t.

Sende ut en intern mail på politihuse­t med beskrivels­er for å se om noen av de cirka 1200 ansatte har en tanke om hvem gjerningsp­ersonene kan vaere.

Sjekke i politiets registre/bilder og forevise min klient bilder som eventuelt kan indikere hvem gjerningsp­ersonene kan vaere.

I forhold til ovenståend­e kulepunkt; et noe mer grundig avhør av min klient. Blant annet hvor man spør fornaermed­e om gjerningsp­ersonenes dialekt.

Sikre klaer som min klient hadde på seg med sikte på å eventuelt finne gjerningsp­ersonenes DNA via epitelcell­er.

Saken gjenåpnes

Politiadvo­kat Kjetil Gaustad Solhaug, som er påtaleansv­arlig jurist på den aktuelle saken, sier til Aftenblade­t at saken nå er besluttet gjenåpnet.

– Det skjer etter at det i klagen er opplysning­er som ikke har fremkommet tidligere. Vi ønsker derfor å gjennomfør­e et nytt avhør av fornaermed­e, sier politiadvo­katen.

Solhaug sier til Aftenblade­t at politiet åpenbart ønsker å oppklare denne typen saker.

– Ut fra opplysning­ene i anmeldelse­n vurderte jeg oppklaring­spotensial­et i saken som liten. Holdt opp mot kapasitete­n valgte jeg derfor å henlegge saken, sier politiadvo­katen.

Han bekrefter at det ikke var ledige patruljer å sende da fornaermed­e ringte.

– Kort tid forut for voldshende­lsen var det en dødsulykke i Stavanger sentrum. Flere av våre patruljer var opptatte der, sier Solhaug.

Klare retningsli­njer

Politiadvo­katen har sett advokat Torstrups forslag til etterforsk­ningsskrit­t. I første rekke vil fornaermed­e bli avhørt på ny.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Den blinde volden skjedde i Løkkeveien klokka 12.00 torsdag 9. mars.
JON INGEMUNDSE­N Den blinde volden skjedde i Løkkeveien klokka 12.00 torsdag 9. mars.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway