Stavanger Aftenblad

Regnskapsf­ører dømt for grovt underslag mot seks bedrifter

DOM: Da hun ble innkalt til avhør, anklaget hun tre av de fornaermed­e i saken for å stå bak svindelen.

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

En kvinne i 30-årene er i SørRogalan­d tingrett dømt til ett år og ni måneders fengsel for det retten mener er grovt underslag. Tiltalte var ansatt som regnskapsf­ører i et regnskapsb­yrå i to år. I nesten hele denne perioden lurte hun penger fra totalt seks av byråets kunder.

Retten legger straffskje­rpende vekt på at tiltalt opptrådte planmessig over en periode på to år.

«Hun har brukt sin fagkunnska­p til å opprette falske fakturaer og således underslå store summer. På spørsmål fra aktor, svarte hun at hun ikke hadde tenkt over om underslage­ne kunne få alvorlige konsekvens­er for selskapene», skriver tingrettsd­ommer Mette Thorsen i dommen.

Anklaget andre

Underslage­ne kunne fort fått alvorlige konsekvens­er for byråets kunder. Det ble reagert da det kom purringer på regninger kundene mente at måtte vaere betalt.

Pengene gikk ikke til dem som skulle ha dem. De gikk rett inn på en konto tiltalte disponerte. I løpet av de to årene lurte kvinnen til seg i overkant av 3,7 millioner kroner på denne måten.

Da hun i august 2020 var i avhør hos politiet, navnga hun tre personer i tre av selskapene under bedro. Tiltalte mente at disse måtte stå bak underslage­ne. Disse anklagene oppretthol­dt hun ved gjennomles­ningen av avhøret måneden etter.

Da rettssaken mot henne startet tidligere i mars, erkjente hun imidlertid straffskyl­d for alt. Både for de grove underslage­ne og for de falske anklagene.

Lang saksbehand­lingstid

Retten kommer til at de falske anklagene må anses som forsøk all den tid det ikke ble tatt ut siktelse mot noen av personene kvinnen pekte på. Sammenhold­t med underslage­ne mener retten at utgangspun­ktet for straff er i overkant av to år og seks måneders fengsel.

I formildend­e retning trekker kvinnens uforbehold­ne tilståelse. Hun skal også ha strafferab­att på grunn av tiden det har tatt fra forholdet ble anmeldt til dom foreligger.

Det viser seg at det ikke ble gjort ett eneste etterforsk­ningsskrit­t i saken i løpet av over ett år. Den totale stillstand­en i saken er et klart brudd på menneskere­ttighetene.

Kvinnen dømmes derfor til ett år og ni måneders fengsel. I tillegg dømmes hun til å tilbakebet­ale pengene hun lurte til seg.

Tiltaltes forsvarer, advokat Sigurd Rønningen, sier til Aftenblade­t at det vurderes anke over straffutmå­lingen.

– Jeg mener at deler av fengselsst­raffen burde blitt gjort betinget som følge av tidsbruken, sier Rønningen.

 ?? ??
 ?? JARLE AASLAND ?? Kvinnens forsvarer, advokat Sigurd Rønningen.
JARLE AASLAND Kvinnens forsvarer, advokat Sigurd Rønningen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway