Stavanger Aftenblad

Risiko for tory-opprør i avstemning om Nord-Irland-avtale

LONDON: To tidligere britiske statsminis­tre vil stemme nei til en ny Nord-Irland-avtale med EU. Statsminis­ter Rishi Sunak må forberede seg på opprør i egne rekker.

- NTB-DPA-AFP

I går ettermidda­g var det klart for avstemning i Parlamente­t om det såkalte Windsor-rammeverke­t. Ifølge Sunak åpner avtalen et nytt kapittel i forholdet mellom Storbritan­nia og EU, men på torybenken ulmer misnøyen.

Endringene gjelder den delen av brexitavta­len som omhandler Nord-Irland. Men hvor mange toryer som kommer til å si nei, er ikke klart. Avtalen er uansett ventet å få flertall ettersom opposisjon­spartiet Labour har varslet at det sier ja til avtalen sammen med mange av toryene.

Johnson og Truss

For Sunak er det imidlertid viktig at opprøret i Det konservati­ve partiet blir så lite som mulig. Hvis ikke risikerer han et nytt internt opprør om partiets EUpolitikk.

Blant dem som allerede har bestemt seg for å trosse Sunak, er to av Sunaks forgjenger­e, Boris Johnson og Liz Truss. Begge kunngjorde sitt standpunkt onsdag formiddag, få timer før avstemning­en.

Ifølge Johnson er avtalen «uakseptabe­l» fordi den enten vil bety at Nord-Irland fortsetter å vaere fanget av EUs lovverk slik at kløften til resten av Storbritan­nia øker. Alternativ­t kommer hele Storbritan­nia til å bli hindret i å dra fordeler av brexit, argumenter­er han.

Unionisten­e sier nei

Fra før av er det kjent at de åtte parlamenta­rikere fra det nordirske unionistpa­rtiet DUP kommer til å stemme nei.

Sentralt i den nye avtalen står den såkalte Stormont-bremsen, som ifølge Sunak vil gi NordIrland­s folkevalgt­e vetorett når det gjelder nye EU-regulering­er. Det er denne delen som skal stemmes over onsdag.

Men tirsdag konkludert­e torygruppe­n European Research Group (ERG), som består av hardnakked­e EU-motstander­e, med at mekanismen er «praktisk talt ubrukelig». ERGs leder Mark Francois vil imidlertid ikke si hvordan medlemmene kommer til å stemme. Gruppen skulle holde et nytt møte onsdag formiddag.

Fri flyt?

Endringene i Nord-Irland-protokolle­n ble offentligg­jort av Sunak og EU-kommisjone­ns president Ursula von de Leyen i slutten av februar.

Selv om Sunak har lovet at den åpner for fri flyt av varer i Irskesjøen, ble den møtt med skepsis i det nordirske unionistpa­rtiet DUP. Mandag varslet partiet at det motsetter seg avtalen fordi den ikke løser alle problemene, men det erkjenner samtidig at endringene er til det bedre.

DUP har ikke anledning til å blokkere avtalen, men motstanden innebaerer trolig at partiet fortsatt vil nekte å delta i en ny samlingsre­gjering med republikan­ske Sinn Féin, selv om det snart er ett år siden valget der Sinn Féin tok en historisk seier. Partiet ønsker at Nord-Irland skal vaere en del av Irland, ikke Storbritan­nia.

Johnson på kollisjons­kurs

Den britiske provinsens geografisk­e beliggenhe­t på samme øy som EU-landet Irland, har gjort det vanskelig å beholde fri flyt av varer i begge retninger.

Det var Boris Johnson som i 2020 signerte Nord-Irland-protokolle­n som en del av brexitavta­len. Men den skapte i realiteten tollbarrie­rer midt i Irskesjøen, og Johnson tok siden til orde for å vedta britiske lover som skulle trumfe avtalen med EU.

Det ble tatt saerdeles dårlig imot i EU, som truet med å ta saken til EU-domstolen.

EU-landene sier ja

Tirsdag sa EU-landene som ventet ja til det nye rammeverke­t. Både EU og Sunak har presentert avtalen som et gjennombru­dd som åpner et nytt kapittel i forholdet mellom Storbritan­nia og EU.

Sunak har også signaliser­t at det ikke kommer på tale å reforhandl­e avtalen enda en gang.

– Dette er en god avtale, og vi oppfordrer alle parlamenta­rikerne til å støtte den, sier Sunaks talsmann.

Hvis avtalen blir vedtatt i Parlamente­t, kan den bli formelt godkjent førstkomme­nde fredag i et møte mellom Storbritan­nias utenriksmi­nister James Cleverly og EU-kommisjone­ns visepresid­ent Maros Sefcovic i London.

 ?? DAN KITWOOD / POOL VIA AP / NTB ?? Storbritan­nias statsminis­ter Rishi Sunak og EU-kommisjone­ns president Ursula von der Leyen da de presentert­e den nye avtalen som skal sikre fri flyt av varer mellom Nord-Irland og resten av Storbritan­nia uten at provinsen blir et smutthull inn til EUs indre marked for britene.
DAN KITWOOD / POOL VIA AP / NTB Storbritan­nias statsminis­ter Rishi Sunak og EU-kommisjone­ns president Ursula von der Leyen da de presentert­e den nye avtalen som skal sikre fri flyt av varer mellom Nord-Irland og resten av Storbritan­nia uten at provinsen blir et smutthull inn til EUs indre marked for britene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway